Δεν μασάει ποτέ τα λόγια της, μιλάει ανοιχτά, δεν μπαίνει σε καλούπια, έχει ισχυρή άποψη και δυνατή πένα. Πάντα κάνει κάτι ενδιαφέρον. Ο εφησυχασμός δεν είναι άλλωστε το… δυνατό της σημείο. Η Ελεονώρα Μελέτη μιλάει στο «Vita» για όσα αγαπάει, για αυτούς που εμπιστεύεται, για το βιβλίο της, για το «MEGA Καλημέρα», για τη wellness ρουτίνα της, για αυτά που ψάχνει, για αυτά που ετοιμάζει. Και η Ελεονώρα πάντα κάτι ετοιμάζει…

Ελεονώρα, από το 2001 που ξεκίνησες την πορεία σου στη δημοσιογραφία, το μόνο που δεν μπορεί να πει κανείς για εσένα είναι ότι είσαι στάσιμη. Δοκιμάζεις διαφορετικά πράγματα. Δεν φοβάσαι τις αλλαγές; Βαριέσαι εύκολα;

«Δεν τις φοβάμαι τις αλλαγές. Τις βρίσκω γοητευτικές. Βέβαια, δεν τις κάνω χωρίς λόγο, ούτε αυθαίρετα. Κάθε φορά που έκανα μια αλλαγή υπήρχε λόγος. Συνήθως από πίσω κρυβόταν ένα εσωτερικό κίνητρο, μια ανάγκη να δοκιμάσω κάτι άλλο, αλλά και η εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει κάποιοι και μου έχουν αναθέσει νέα εγχειρήματα.

Κάποιες φορές είναι συνδυασμός και των δύο.

Στη ζωή μου ωστόσο και στις σχέσεις μου είμαι φοβερά σταθερός άνθρωπος. Εκεί δεν τις θέλω τις αλλαγές, αλλά για το υπόλοιπο κομμάτι ένα είναι βέβαιο, ότι αν θα νιώσω την ανάγκη να τολμήσω κάτι, αφού βέβαια το έχω σκεφτεί και το έχω αναλύσει αρκετά μέσα μου, θα το κάνω, δεν υπάρχει περίπτωση».

Και ό,τι έχεις κάνει μέχρι τώρα, η αλήθεια είναι ότι έχει πετύχει…

«Δόξα τω Θεώ, ό,τι έχω τολμήσει μου έχει πάει και είχε και διάρκεια. Είμαι ευλογημένος άνθρωπος σε αυτό».

Εγραψες και ένα βιβλίο πολύ πετυχημένο. Ποιο ήταν το κίνητρο να τοποθετηθείς ανοιχτά για θέματα όπως οι σχέσεις, ο έρωτας, ο γάμος, η μητρότητα, τα στερεότυπα;

«Ουσιαστικά δεν υπήρχε κίνητρο. Αυτό το βιβλίο βασίζεται περισσότερο σε σελίδες πραγματικού ημερολογίου που κρατούσα. Αρχικά ήρθα σε επαφή με τον εκδοτικό οίκο γιατί είχα γράψει κάποια παιδικά παραμύθια. Οταν λοιπόν τα διάβασαν οι εκδότες έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον στον τρόπο γραφής, και στην κουβέντα πάνω με ρώτησαν αν γράφω και για ενήλικες.

Τους είπα λοιπόν ότι βασικά για ενήλικες γράφω και ότι απλά λόγω του παιδιού, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να γράψω και για παιδιά.

Μου ζήτησαν να δουν κάποια κείμενα που είχα γράψει για ενήλικες. Τους εξήγησα ότι είχα στο μυαλό μου να βγάλω προς τα έξω σκέψεις που έχουν να κάνουν με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα της σύγχρονης εποχής που ωστόσο δεν ακολουθεί την πεπατημένη.

Την αμφισβήτηση που δέχεται, τα κοινωνικά κλισέ, την κριτική. Αλλά και για τη μητρότητα, την οποία έχουν περιγράψει με ένα προσωπείο τελειότητας το οποίο δεν υπάρχει και θα ήθελα να το αποδομήσω.

Γιατί υπάρχουν και γυναίκες που δεν το βρήκαμε το παραμύθι έτσι όπως μας το είχαν περιγράψει. Κάπως έτσι καταλήξαμε στην έκδοση του βιβλίου “Γυναίκα ψάχνει” και ενθουσιαστήκαμε από την ανταπόκριση που είχε από τον κόσμο».

Ισως γιατί πολλές γυναίκες, σε κάποια από αυτά που περιγράφεις, βρίσκουμε μέσα τον εαυτό μας…

«Μα νομίζω ότι αυτό ήταν η νίκη του βιβλίου αυτού. Οταν το έβγαλα ένιωσα ότι δίνω ένα κομμάτι της ψυχής μου στις άλλες γυναίκες, και αυτό δεν είναι εύκολο να το κάνεις. Είναι τεράστια έκθεση, να ανοίγεσαι τόσο πολύ σε ανθρώπους που δεν ξέρεις.

Οταν όμως έβλεπα τα μηνύματα που μου έστελναν γυναίκες και μου έλεγαν το πόσο πολύ ταυτίστηκαν, το ότι είδαν τον εαυτό τους μέσα σε αυτές τις σελίδες, ένιωσα ανακούφιση κι εγώ η ίδια. Υπήρχαν περιπτώσεις που διάβαζα μηνύματα και έκλαιγα, από αυτά που μου περιέγραφαν και από το πόσο ταυτιζόμουν κι εγώ με αυτά».

Εσύ τι ψάχνεις, Ελεονώρα;

«Εγώ πλέον στη φάση που είμαι ψάχνω την ηρεμία και τη γαλήνη. Ψάχνω να υπάρχει μια ροή στη ζωή μου, να ασχολούμαι με πράγματα που μου αρέσουν, να έχω γύρω μου όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικούς ανθρώπους, να απολαμβάνω αυτά που κάνω και αυτά που επιλέγω. Να υπάρχει μια ισορροπία και μια απόλαυση ως προς τη ζωή, ως προς τα κεκτημένα, ως προς τα ζητούμενα. Αυτά ψάχνω».

Σκοπεύεις να γράψεις και άλλο βιβλίο;

«Τώρα ετοιμάζω ένα δεύτερο. Μόλις βγει και το δεύτερο τότε θα εκδώσουμε και τα παραμύθια».

Τι θα μας αποκαλύψεις για αυτό;

«Εχει και αυτό επίσης πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και βασίζεται στο ίδιο κόνσεπτ που βασίστηκε και το πρώτο βιβλίο. Αυτή τη φορά όμως θα είναι ένα ταξίδι περισσότερο στον κόσμο της αυτογνωσίας μέσα από τα ταξίδια που έχω κάνει και από τις εμπειρίες που έχω βιώσει με σπουδαίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει».

Πού βρίσκεις όλον αυτόν τον χρόνο μου λες;

«Και πού να ‘ξερες ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που κάνω».

Οπως;

«Αυτή τη στιγμή κάνω δεύτερο πτυχίο. Είμαι στο δεύτερο εξάμηνο, πρωτοετής φοιτήτρια».

Και τι σπουδάζεις;

«Σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου Ψυχολογία. Κατανέμω λοιπόν τον χρόνο μου και αν τον διαταράξεις έχω τρελαθεί. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των σπουδών, ξυπνάω λίγο νωρίτερα αν χρειαστεί.

Το καλοκαίρι ξυπνάω συστηματικά κατά τις εξίμισι και διαβάζω 2 ωρίτσες μέχρι να ξυπνήσει το παιδί. Το βράδυ επίσης ξεκλέβω κάποιες ώρες γιατί και ο σύζυγος δουλεύει στο θέατρο μέχρι αργά. Επομένως έχω και ένα άλλο 2ωράκι-3ωράκι το βράδυ που επίσης άμα θέλω μπορώ να το αφιερώσω στο διάβασμα».

«MEGA Καλημέρα», πέρυσι, «MEGA Καλημέρα» φέτος, «MEGA Καλημέρα» και του χρόνου;

«“MEGA Καλημέρα” πέρυσι, “MEGA Καλημέρα” φέτος, το φέτος ακόμα έχει λίγο χρόνο για να τελειώσει. Μακάρι “MEGA Καλημέρα” και του χρόνου. Αλλά είναι ακόμα νωρίς, δεν έχει ξεκινήσει ο κύκλος συζητήσεων».

Τι σου έχει αφήσει μέχρι τώρα το «MEGA Καλημέρα»;

«Αν δεν το έχεις ζήσει δεν μπορείς να το καταλάβεις. Το να ξυπνάμε και να ξεκινάμε την ημέρα μας κάνοντας αυτή τη δουλειά και αυτή την εκπομπή είναι ευτύχημα. Μας βάζει σε μια διαδικασία θετικής διάθεσης, μέσα σε μια ζοφερή πραγματικότητα η οποία είναι πραγματικά πολύ δύσκολη και τοξική ορισμένες φορές.

Για εμάς αυτό λειτουργεί και θεραπευτικά. Θέλω να πιστεύω ότι και ο κόσμος που μας βλέπει βρίσκει μια ανάσα και μια νότα πιο αισιόδοξη. Πραγματικά αυτό που ζω φέτος, με τα όσα συμβαίνουν, δεν το έχω ξαναζήσει ποτέ στη ζωή μου».

Τα νούμερα της τηλεθέασης τα βλέπεις, σε επηρεάζουν;

«Και φυσικά τα βλέπω. Υπάρχει άνθρωπος που κάνει τηλεόραση και δεν τα βλέπει; Εγώ βέβαια είμαι παλιά, και έτσι τα διαβάζω, τα αντιμετωπίζω και τα επεξεργάζομαι με μια ψυχραιμία. Πιο πολύ με επηρεάζουν οι ανθρώπινες σχέσεις στον χώρο της δουλειάς παρά τα νούμερα.

Αν είναι καλό το επαγγελματικό περιβάλλον και νιώθουμε ενωμένοι απέναντι σε μια δυσκολία όλα αντιμετωπίζονται πολύ πιο εύκολα.

Τα νούμερα λοιπόν τα υπολογίζω και προσπαθώ να τα αναγνώσω, αλλά αυτό που γίνεται με εμένα και τη σχέση που έχω με αυτά είναι ότι τις πολύ μεγάλες μου επιτυχίες δεν τις έχω απολαύσει, δηλαδή δεν έχω ρουφήξει τη χαρά που σου δίνει η επιτυχία μιας υψηλής τηλεθέασης, αλλά από την άλλη κιόλας δεν έχω νιώσει να με παίρνει από κάτω μια μέτρια ή μια κακή σεζόν, δεν έχω νιώσει να με “ρουφάει” η δυσκολία.

Αυτό είναι μια ισορροπία που σου στερεί την τεράστια χαρά, του να νιώσεις ότι είσαι καβάλα στο άλογο, αλλά δεν σε “καταπίνει” κιόλας όταν τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα θέλεις. Υπάρχει μια ισορροπία και στις δύο περιπτώσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι υγιές».

Συχνά μοιράζεσαι μαζί μας και οικογενειακές στιγμές μέσα από το Instagram σου. Η οικογένεια για εσένα;

«Η οικογένεια για εμένα είναι οι δικοί μου άνθρωποι. Τέλος. Και οι άνθρωποί μου είναι η οικογένειά μου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και σπουδαίο να ξέρεις ότι γυρίζεις στο σπίτι σου, κλείνεις την πόρτα και είσαι καλά. Οτι περνάς ωραία, ότι έχεις έναν άνθρωπο να σε καταλαβαίνει, ότι έχεις ένα χαρούμενο παιδί και ότι χάρη σε αυτούς και με αυτούς μπορείς να καταφέρεις τα πάντα».

Τα παιδικά σου χρόνια στον Πειραιά;

«Εχω μεγαλώσει στο κέντρο του Πειραιά. Το δωμάτιό μου έβλεπε στο Πασαλιμάνι, άνοιγα το παράθυρό μου και μύριζα τη θάλασσα, ο θόρυβος που κάνουν τα κατάρτια, οι βαρκούλες και τα ψαροκάικα είναι ήχοι και μυρωδιές που τις έχω από τα παιδικά μου χρόνια. Εμεινα στον Πειραιά, στο πατρικό μου σπίτι μέχρι τα 27 μου.

Και ακόμα έχω κάποιες δραστηριότητες που τις κάνω εκεί. Δεν έχω κόψει δεσμούς με τον Πειραιά και δεν θα τους κόψω ποτέ. Ο Πειραιάς είναι το σπίτι μου».

Ελεονώρα, είσαι fit και ασχολείσαι πολύ με τα σπορ. Τι ακριβώς κάνεις;

«Τα αγαπημένα μου αθλήματα είναι τρία. Είναι το σκι στο βουνό, το σκι στη θάλασσα και το windsurf . Το σκι στη θάλασσα το έχω λίγο εγκαταλείψει λόγω του windsurf, αλλά είναι μέσα στην τριπλέτα των αθλημάτων που μου αρέσουν και τα απολαμβάνω πολύ.

Από εκεί και έπειτα γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα. Πηγαίνω στο ΟΑΚΑ και κάνω τη γυμναστική μου. Στο σπίτι επίσης έχουμε διαμορφώσει έναν μικρό χώρο γυμναστήριο γιατί και ο άνδρας μου είναι αθλητικός τύπος».

Συνδυάζεις τη γυμναστική σου και με προσεγμένο φαγητό; Μαγειρεύεις;

«Βεβαίως και μαγειρεύω, όχι βέβαια σε καθημερινή βάση. Δεν μου αρέσει να μου μαγειρεύουν οι άλλοι. Είναι κάτι το οποίο έχω συνηθίσει να το κάνω για τον εαυτό μου αρκετά χρόνια τώρα, από πολύ μικρή και νιώθω ότι είναι μια πράξη αυτοφροντίδας.

Θα μαγειρέψω και για τους άλλους, δεν τίθεται θέμα, και ξέρεις και στην οικογένεια δεν τρώμε πάντα το ίδιο. Εχω περάσει και πάρα πολλά χρόνια ούσα vegetarian.

Είχα βγάλει το κρέας από τη διατροφή μου. Γενικώς τη διατροφή μου την προσέχω, δεν τρώω δηλαδή βρώμικα, δεν τρώω λιπαρά, δεν τρώω τηγανητά. Αλλά έχω ένα μειονέκτημα, τσιμπολογάω».

Είσαι υπέρ τού προλαμβάνειν;

«Εννοείται είμαι υπέρ. Η πρόληψη σώζει. Είμαι πολύ συνεπής με τις εξετάσεις μου, ίσως και παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Κάνω γυναικολογικό έλεγχο δύο φορές τον χρόνο, κάθε εξάμηνο. Από πολύ μικρή, κάνω τις εξετάσεις μου, τα τσεκ απ μου, τα πάντα.

Δεν τα αμελώ αυτά τα πράγματα. Θεωρώ ότι η πρόληψη παντού είναι το παν».

Συνεπής και με τη φροντίδα της εξωτερικής σου εμφάνισης;

«Δεν είμαι από αυτές που έχουν άλλο μπουκαλάκι για τον λαιμό, άλλο για τα μάτια, άλλο για τα χέρια. Και επειδή το δέρμα μου υποφέρει και από ροδόχρου δεν μπορώ να κάνω πολλά γιατί ερεθίζεται πολύ εύκολα.

Πολύ συντηρητικά λοιπόν, πολύ περιορισμένα, αλλά με συνέπεια. Τώρα από εκεί και πέρα αν με ρωτάς για επεμβατικές μεθόδους κάνω το ελάχιστο και χωρίς συνέπεια. Δηλαδή, θα με κυνηγήσεις να πάω να κάνω ένα δεύτερο μποτοξάκι. Θα κάνω το ένα μια φορά τον χρόνο, αλλά το διορθωτικό μπορεί και να το ξεχάσω».

Προστατεύεις σθεναρά;

«Το παιδί μου σαφώς και την αξιοπρέπειά μου. Τα όριά μου».

Οι άνθρωποι που επιδρούν πάνω σου καταλυτικά;

«Καλά, άμα θέλω να κάνω κάτι δεν επιδρά τίποτα. Αλλά προτού καταλήξω να κάνω του κεφαλιού μου θα επεξεργαστώ πράγματα και γνώμες ανθρώπων που εμπιστεύομαι. Μπορεί να εμπιστεύομαι για διαφορετικά πράγματα διαφορετικούς ανθρώπους.

Ο άνδρας μου είναι σίγουρα ένας άνθρωπος του οποίου την άποψη την ακούω. Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα, αλλά επειδή δεν συμφωνούμε θέλω να ακούσω και την άλλη πλευρά. Η μητέρα μου έχει αρκετά μεγάλη επιρροή πάνω μου και όσο ήμουν και μικρότερη είχε περισσότερη. Και ο μπαμπάς μου θα με επηρεάσει και ο αδελφός μου.

Για διαφορετικά πράγματα θα απευθυνθώ σε διαφορετικούς ανθρώπους. Βέβαια, πολύ κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να πάρω, μπορεί να μην τις συζητήσω με κανέναν. Θα τις επεξεργαστώ μόνη μου και μετά θα τις ανακοινώσω».

Ως μαμά πώς είσαι;

«Είμαι αρκετά ψύχραιμη και ήρεμη. Είμαι πολύ ομιλητική, συνεργάσιμη, αστεία. Σαν μαμά είμαι διαθέσιμη, δεν είμαι τέλεια και τη συγγνώμη μου έχω ζητήσει στο παιδί μου. Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας διαλέγω το διαθέσιμη».

Κάνεις κάτι ή δεν κάνεις για να μην πουν οι άλλοι;

«Ο,τι και να κάνεις θα κριθείς. Θέλεις να πας να δουλέψεις επειδή έχεις παιδί, είσαι η γυναίκα που εγκαταλείπει το παιδί της για την καριέρα της. Δουλεύεις γιατί έχεις ανάγκη, είσαι η ηρωίδα που βιοπορίζεται και δεν βλέπει το παιδί της για να το μεγαλώσει.

Δεν θέλεις να δουλέψεις, είσαι η γυναίκα που τη θρέφει ο άνδρας της. Δηλαδή, δεν θα βγάλεις άκρη ποτέ. Ο,τι και να επιλέξεις, ο κόσμος πάντα θα βρίσκει να λέει. Το θέμα είναι ότι δεν λέει για εσένα, λέει για αυτόν.

Οταν το καταλάβεις αυτό έχεις λύσει και το πρόβλημά σου. Δεν θα περιοριστώ, ούτε θα κάνω κάτι για το τι θα πει ο κόσμος. Αυτό νομίζω η φιλοσοφία της ζωής μου το έχει δείξει και έμπρακτα. Οι άνθρωποι η γνώμη των οποίων πραγματικά με ενδιαφέρει είναι ελάχιστοι και αυτοί δεν επικρίνουν, μου λένε απλά τη γνώμη τους.

Μπορεί η γνώμη τους κάποιες στιγμές να είναι επώδυνη, να μην ταιριάζει με αυτό που πιστεύω, να μη μου αρέσει που την ακούω, αλλά δεν είναι επιθετική, αποδοκιμαστική και έχει να κάνει με πράγματα που πραγματικά επιδέχονται βελτίωση».

Θέλεις πολύ…

«Την υγεία μου, την υγειά μας. Την υγεία των ανθρώπων που αγαπώ και όλου του κόσμου. Ολα τα άλλα είναι διαθέσιμα προς όλους και ο καθένας όπως πορεύεται».

Φωτογραφίες: STUDIO VRETTOS
Επιμέλεια φωτογράφισης: Αθηνά Αϊδίνη
Styling: Κατερίνα Ανδρικοπούλου
Make up/Μαλλιά: Θάνος Βογιατζής