Ανθρωποι που ζυγίζονται κάθε μέρα πολλές φορές βλέπουν μεταβολές στα κιλά που δείχνει η ζυγαριά από μέρα σε μέρα. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να είναι μικρές αλλά μπορεί να είναι και αρκετά σημαντικές. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει καθώς αυτές οι αλλαγές οφείλονται κυρίως στις μεταβολές των υγρών στο σώμα μας. Συχνά ακούμε τον όρο «κατακράτηση υγρών» στον οποίο αποδίδεται όλη αυτή η αγχώδης για πολλούς κατάσταση, αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό;

Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες κατακράτησης υγρών στον οργανισμό:

*Η γενικευμένη κατακράτηση που αναφέρεται στη συσσώρευση υγρών σε όλο το σώμα.

* Και η τοπική κατακράτηση όπου έχουμε συσσώρευση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, όπως είναι η κοιλιά ή τα πόδια.

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει κατακράτηση υγρών;

* Η έμμηνος ρύση. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (προγεστερόνης και οιστρογόνων) επιφέρει μεταβολές στα υγρά του σώματος.

* Η βαρύτητα. Οταν στεκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα όρθιοι, η βαρύτητα φέρνει το αίμα στα κάτω άκρα.

* Η καθιστική εργασία. Συστήνεται κάθε 1 ώρα να σηκωνόμαστε και να περπατάμε 5 λεπτά για να κινητοποιείται η λέμφος.

* Η υψηλή πρόσληψη αλατιού.

* Ο ζεστός καιρός.

* Τα εγκαύματα.

*Η εγκυμοσύνη.

*Τα αντισυλληπτικά χάπια.

*Διατροφικές ανεπάρκειες πρωτεΐνης ή βιταμίνης Β1 (θειαμίνη).

* Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση (αντιυπερτασικά), τα κορτικοστεροειδή και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν κατακράτηση υγρών.

*Ασθένειες όπως κάποια νεφρική νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, ηπατικές νόσοι και αλλεργικές αντιδράσεις.

* Νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθροματώδης λύκος, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και του εντέρου κ.ά. μπορούν να οδηγήσουν σε αυξομειώσεις κιλών, μια και υπάρχει μια χρόνια φλεγμονή.

Οι αλλαγές που θα βοηθήσουν με την κατακράτηση

*Μειώστε την ποσότητα αλατιού στη διατροφή σας. Μην προσθέτετε αλάτι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και σταματήστε να αλατίζετε τα γεύματά σας στο τραπέζι. Αντί για αλάτι μπορείτε να δώσετε γεύση στο φαγητό σας με καρυκεύματα, μπαχαρικά, αρωματικά βότανα, λεμόνι ή ξίδι-μηλόξιδο.

Επίσης, αποφύγετε τροφές όπως πατατάκια και αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Να είστε προσεκτικοί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα βιομηχανοποιημένα κρέατα, τα οποία τείνουν να περιέχουν «κρυμμένο» αλάτι.

*Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) πιστεύεται ότι βοηθά σε περιπτώσεις ήπιας κατακράτησης υγρών. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι το καστανό ρύζι και το κόκκινο κρέας.

*Η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), το ασβέστιο και η βιταμίνη D βοηθούν το σώμα να αποβάλει τα υπερβολικά υγρά. Συμπεριλάβετε φρέσκα φρούτα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά στην καθημερινή σας διατροφή.

*Πίνετε άφθονο νερό. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά ένα καλά ενυδατωμένο σώμα είναι λιγότερο πιθανό να κατακρατήσει υγρά.

*Μειώστε τα ποτά που σας αφυδατώνουν όπως το αλκοόλ.

*Προσοχή στη λήψη καφεΐνης. Με προσοχή να γίνεται η κατανάλωση του καφέ και διαφόρων τσαγιών που περιέχουν καφεΐνη.

*Ο χυμός κράνμπερι έχει ήπια διουρητική δράση.

*Ξαπλώστε με τα πόδια ψηλότερα από το κεφάλι, όταν είναι δυνατόν.

*Διάφορα βότανα όπως η σημύδα, η τσουκνίδα, η αγκινάρα, ο μαϊντανός, το Solidago κ.ά. βοηθούν στην αποβολή των κατακρατήσεων από το σώμα σε συνδυασμό με την επαρκή ενυδάτωση νερού.

*Η τακτική άσκηση βοηθάει πολύ. Ωστόσο, δεν είναι όλοι έτοιμοι να ξεκινήσουν οποιασδήποτε μορφής άσκηση, π.χ. σε άτομα που είναι αρκετά ταλαιπωρημένα μια μορφή πολύ έντονης άσκησης μπορεί να επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει επιπλέον αρνητικό στρες στο σώμα.

Συμπερασματικά το περπάτημα μπορεί αν είναι μια καλή λύση σε αυτές τις περιπτώσεις. Ιδανικά προτείνεται η άσκηση να γίνεται κατόπιν σύστασης ειδικού.