Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-79 παγκοσμίως έχουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Και από το 90’s ο αριθμός των ατόμων με υπέρταση παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί.

Υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Η υπέρταση είναι πιο συχνή στην ηλικία των 65 ετών.
  • Εθνότητα: Ορισμένες εθνοτικές ομάδες είναι πιο επιρρεπείς στην υπέρταση από άλλες.
  • Βάρος: Η παχυσαρκία είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση.
  • Κάπνισμα και τακτική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Φύλο: Οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση από τις γυναίκες. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο μέχρι οι γυναίκες να φτάσουν στην εμμηνόπαυση.
  • Υπάρχουσες παθήσεις: Καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσος και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση, ειδικά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση είναι η ευαισθησία στο αλάτι, η τάση του σώματος να συγκρατεί το αλάτι αντί να το εκκρίνει μέσω των νεφρών.

Διαβάστε επίσης: Νιώθετε συχνά άγχος και θυμό; Μπορεί να φταίει η υπέρταση

Ανασκόπηση επιδημιολογικών δεδομένων που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, υποδηλώνει ότι οι γυναίκες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων είναι πιο ευαίσθητες στο αλάτι από τους άνδρες. Και αυτή η τάση να συγκρατούν περισσότερο αλάτι αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Τι είναι η ευαισθησία στο αλάτι;

Το αλάτι περιλαμβάνει περίπου 40% ιόντα νατρίου και 60% ιόντα χλωρίου. Χρειαζόμαστε μια μικρή ποσότητα νατρίου, περίπου 500 mg (ή ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ημέρα, για τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών και τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας νερού και μετάλλων.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζονται.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο CDC, έρευνες δείχνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ποσότητας αλατιού που καταναλώνεται και των αυξημένων επιπέδων αρτηριακής πίεσης ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους, η μείωση της πρόσληψης αλατιού ισοδυναμεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Παγκοσμίως, οι άνθρωποι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 9 έως 12 γραμμάρια αλατιού ημερησίως, περίπου το διπλάσιο της σύστασης του ΠΟΥ των 5 γραμμαρίων ημερησίως για την βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία.

Κι ενώ ορισμένοι μπορεί να εκκρίνουν αποτελεσματικά υψηλότερη πρόσληψη αλατιού και ως εκ τούτου να μην αυξάνεται η αρτηριακή τους πίεση, για πολλούς, οι αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσουν αισθητές αυξήσεις ή μειώσεις.

Αυτοί οι άνθρωποι σύμφωνα με τους ειδικούς εμφανίζουν ευαισθησία στο αλάτι.

Πώς επηρεάζει γυναίκες και άντρες

Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνδρες κάτω των 65 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης από τις γυναίκες, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτή η ανασκόπηση, ωστόσο, υποδηλώνει ότι επειδή οι γυναίκες έχουν προδιάθεση για ευαισθησία στο αλάτι, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο περίπλοκα από όσο νομίζουμε.

Η εξήγηση που προτείνουν μπορεί να σας εκπλήξει.

Σύμφωνα με δεδομένα, που έχουν συλλέξει από ανθρώπους και πειραματόζωα, τα γυναικεία νεφρά φαίνεται να είναι καλύτερα στην αποβολή αλατιού.

Το πρόβλημα, όπως φαίνεται, είναι με τα αγγεία, γιατί το αλάτι πρέπει επίσης να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όσους εμφανίζουν ευαισθησία στο αλάτι. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν και διαστέλλονται, η αρτηριακή πίεση μειώνεται.

Ωστόσο, εάν τα αιμοφόρα αγγεία δεν χαλαρώνουν, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αιμοφόρα αγγεία δεν χαλαρώνουν σε πολλές γυναίκες, καθιστώντας τις επιρρεπείς σε αλλαγές της αρτηριακής πίεσης που σχετίζονται με την ευαισθησία στο αλάτι.

Υπέρταση και ορμόνες

Ο ρόλος των οιστρογόνων στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης έχει συζητηθεί αρκετά στο παρελθόν. Αυτή η ανασκόπηση αναφέρει ότι η υπέρταση που σχετίζεται με την ευαισθησία στο αλάτι αυξήθηκε μετά την εμμηνόπαυση όταν τα επίπεδα οιστρογόνων ήταν χαμηλότερα.

Η δρ Μέγκαν Γούιλιαμς, παθολόγος εξηγεί γιατί μπορεί να συμβαίνει: «Η υπέρταση που σχετίζεται με την ευαισθησία στο αλάτι αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι γυναικείες ορμόνες του φύλου (όπως η οιστραδιόλη) είναι στην πραγματικότητα προστατευτικές έναντι της υπέρτασης και όχι ο παράγοντας που κάνει τις γυναίκες πιο ευαίσθητες στο αλάτι».