Δεν έχει σημασία αν είστε πράγματι σε μια συνέντευξη για δουλειά, σε μια εκδήλωση ή σε οποιαδήποτε άλλη συνάντηση μπορεί να σας εξελίξει επαγγελματικά. Είναι σημαντικό έτσι κι αλλιώς να έχετε πάντα μια σύντομη περίληψη για να ορίσετε τον εαυτό σας επαγγελματικά, έτοιμη.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ανά πάσα στιγμή. Το να μιλάμε βέβαια για εμάς και να προσπαθούμε να αποδείξουμε την αξία μας δεν είναι εύκολο. Είναι όμως απαραίτητο αν ψάχνουμε για δουλειά. Πώς λοιπόν θα τα καταφέρουμε;

Διαβάστε επίσης: Χρήματα: Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με αυτά

Πώς να πείσετε κάποιον να σας προσλάβει σε λιγότερο από 1 λεπτό

Να είστε σαφείς και περιεκτικοί

Ένας ατελείωτος μονόλογος δεν εντυπωσίασε ποτέ κανέναν, τουλάχιστον όχι όσον αφορά τις συνεντεύξεις.

Να είστε σύντομοι, ξεκάθαροι και περιεκτικοί έχοντας πάντα κατά νου πως έχετε έναν ακροατή που δε θέλετε ούτε να μπερδευτεί, ούτε να κουραστεί.

Επισημάνετε τα επιτεύγματά σας

Προετοιμαστείτε για τον «αγώνα» σας αποστηθίζοντας όλα τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα. Εστιάστε σε σημαντικές ενέργειες που ξεδιπλώνουν και την προσωπικότητά σας αντί να δηλώνετε απλώς πού έχετε εργαστεί στο παρελθόν.

Αποφύγετε τα «τσιτάτα» και την ορολογία

Τις συνεχείς δηλαδή αναφορές σε δηλώσεις άλλων και τη χρήση ειδικών και εξειδικευμένων όρων για να εντυπωσιάσετε το συνομιλητή σας διότι μάλλον θα πετύχετε να τον ενοχλήσετε…

Επιμείνετε σε ένα θέμα

Σύμφωνα με τα επιτεύγματά σας, ποια θα λέγατε είναι εκείνη η ικανότητά σας που αξίζει περισσότερο να αναδειχθεί; Η εύρεση του θέματος στο οποίο θα επικεντρωθείτε και για το οποίο νιώθετε ήδη αυτοπεποίθηση, θα σας επιτρέψει να μεταφέρετε πιο αποτελεσματικά το κατάλληλο μήνυμα.

Για παράδειγμα, εάν είστε καλοί στην επίλυση προβλημάτων, εστιάστε στην ανάδειξη αυτής σας της ικανότητας.

Κάντε πρόβα

Η απομνημόνευση του τι θα πείτε χρειάζεται εξάσκηση για να ακούγεστε αυτό που λέμε «φυσικοί», να σας βγαίνουν δηλαδή οι λέξεις αβίαστα. Κάντε τις πρόβες σας έως ότου αισθανθείτε πλήρως εξοικειωμένοι με όσα έχετε να πείτε.

Να είστε καλός ακροατής

Η συνέντευξη θα πρέπει να είναι απλώς η αρχή μιας ευεργετικής συνομιλίας. Ο μελλοντικός σας διευθυντής πιθανότατα θα έχει μερικές ερωτήσεις να σας κάνει (εάν κάνατε τη δουλειά σας σωστά).

Βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να συνεχίσετε τη συνομιλία, απαντώντας σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις προκύψουν.

*Μην ξεχνάτε

Υπάρχει μόνο λίγος χρόνος για να παρουσιάσετε τον εαυτό σας επαγγελματικά. Ξεκινήστε τη συζήτηση απλά. Η αυτοπροβολή σας θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες για να τραβήξει το ενδιαφέρον και να οδηγήσει σε μια συζήτηση, όχι όπως είπαμε και πριν σε έναν μονόλογο.

Με καλή προετοιμασία, χαμόγελο και αυτοπεποίθηση, είναι βέβαιο πως θα καταφέρετε να εντυπωσιάσετε και να κερδίσετε εκείνο που επιθυμείτε και σας αξίζει.