«Αν δεν διασκεδάσετε στα 20 σας, δεν πρόκειται να διασκεδάσετε αργότερα στη ζωή σας», μας λένε συνεχώς. Πολλοί 20άρηδες, μαζί με παιδιά, εφήβους και μεγαλύτερους ενήλικες πέφτουν τακτικά θύματα αυτού του είδους των ηλικιακών στερεοτύπων.

Ως αποτέλεσμα, φοβούνται να μεγαλώσουν, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να περιμένουν με ανυπομονησία. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια! Υπάρχουν πολλά πράγματα για να προσδοκείτε.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα θετικά του να μεγαλώνετε; Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η αντίληψή σας για την ηλικία επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής και την υγεία σας.

Διαβάστε επίσης: Ψυχική υγεία: Πώς θα βρείτε τον σκοπό στη ζωή σας

Μάλιστα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι έχουν θετικές οικόνες για τις μεγαλύτερες ηλικίες ζουν, κατά μέσο όρο, 7,5 χρόνια περισσότερο. Οι θετικές εικόνες συνδέονται επίσης με καλύτερη υγεία, καλύτερη μνήμη, μικρότερο κίνδυνο άνοιας, ακόμη και ταχύτερο ρυθμό βαδίσματος.

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι

Έρευνες στις ΗΠΑ και σε χώρες σε όλο τον κόσμο επιβεβαιώνουν επανειλημμένα αυτό το αντιφατικό γεγονός. Δημοσκοπήσεις ανθρώπων σε 149 χώρες αποκαλύπτουν ένα εκπληκτικό μοτίβο…

Καθώς μεγάλωναν, οι άνθρωποι αξιολογούσαν την ικανοποίηση από τη ζωή τους προοδευτικά υψηλότερα, με την ευτυχία να αυξάνεται σταδιακά και σταθερά από την ηλικία των 50 ετών. Η ικανοποίηση από τη ζωή είναι αρκετά υψηλή στη δεκαετία των 20 αλλά όχι τόσο υψηλή όσο θα είναι στα χρόνια μετά τα 60.

Είναι ψυχικά υγιείς

Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών έχουν τις πιο σταθερές και αισιόδοξες προοπτικές στη ζωή από όλους τους ενήλικες. Η συναισθηματική ρύθμιση βελτιώνεται επίσης καθώς μεγαλώνουμε και η κατάθλιψη είναι λιγότερο συχνή.

Μια έρευνα του 2016, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στα 20 και στα 30 τους ανέφεραν ότι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και στρες, καθώς και τα χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας, ικανοποίησης και ευεξίας.

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι μένουν λιγότερο στα αρνητικά της ζωής, παρατηρούν τα θετικά γεγονότα περισσότερο από τα αρνητικά και καλλιεργούν τη στάση της ευγνωμοσύνης.

Και η ζωή είναι αγχωτική για τους νέους ενήλικες. Έχουν πολλαπλές ευθύνες και καθήκοντα ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εκμάθησης των δεξιοτήτων της ανεξάρτητης διαβίωσης, της εύρεσης συντρόφου και της εξασφάλισης μιας θέσης στον κόσμο της εργασίας.

Γνωρίζουν τον εαυτό τους

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες γνωρίζουν τις αξίες, τα ενδιαφέροντα, την ιδιοσυγκρασία, τις προτιμήσεις δραστηριοτήτων, τον σκοπό στη ζωή τους και τα δυνατά τους σημεία. Γνωρίζοντας ότι ο χρόνος περνάει, επενδύουν το χρόνο τους σε πράγματα και ανθρώπους αποδεδειγμένης σημασίας.

Αναφέρουν υψηλή ποιότητα σχέσεων

Μεγαλώνοντας, συχνά «κόβουμε» πολλούς ανθρώπους και φιλίες από τη ζωή μας και επενδύουμε το χρόνο μας μόνο στις πιο σημαντικές σχέσεις μας. Για άλλους, η ηλικία τους παρακινεί να διευρύνουν τους κύκλους των σχέσεών τους.

Οι καλές σχέσεις αποτελούν παράγοντα επιμήκυνσης της ζωής, διατήρησης της υγείας και ευτυχίας, σύμφωνα με πολλαπλές ερευνητικές μελέτες.

Έχουν χρόνο για πραγματική αυτοφροντίδα

Η συνταξιοδότηση φέρνει ευκαιρίες να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε για την υγεία μας – να γυμναζόμαστε, να τρώμε σωστά, να κοιμόμαστε, να καλλιεργούμε σχέσεις, να βρίσκουμε σκοπό στη ζωή μας, να διασκεδάζουμε και πολλά άλλα. Με λιγότερες ευθύνες, έχουμε λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες από τους 20άρηδες.

Οι συνταξιούχοι να ασχοληθούν με την προσωπική τους ανάπτυξη, συχνά για πρώτη φορά στη ζωή τους και στην κυριολεξία ό,τι άλλο τους αρέσει. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να απολαύσουν τις μικρές απολαύσεις της ημέρας. Ή, αν είναι πιο τολμηροί, μπορούν να ταξιδέψουν.