Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά σταθεροί, ευσυνείδητοι και ευχάριστοι μπορεί να βιώσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία από τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

To report, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τα Πέντε Μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας -συναισθηματική σταθερότητα, εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, διαφάνεια και αποδοχή- συσχετίζονται με την εργασιακή, κοινωνική και ικανοποίηση από τη ζωή κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι τα άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια, είναι γενικά πιο ευτυχισμένα από άλλα, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές εάν αυτό εξακολουθεί να ισχύει καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

Διαβάστε επίσης: Στρες: Πράγματι «θολώνει» την κρίση σας, διαπιστώνει νέα μελέτη

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, παρά τις αλλαγές στα περιβάλλοντα ζωής και τις εμπειρίες, τα 5 μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνεχίζουν να συνδέονται στενά με την ικανοποίηση από τη ζωή καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής.

Πώς επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας;

«Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας φάνηκε να επηρεάζουν τη ζωή, την κοινωνική ή την εργασιακή ικανοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων, ή έγιναν ακόμη πιο αλληλένδετα σε ορισμένες περιπτώσεις για την ικανοποίηση από την εργασία», ανέφερε η δρ Manon van Scheppingen, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tilburg.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς μεταβάλλεται η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και ικανοποίησης από τη ζωή καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 9.110 Ολλανδούς.

Κατά τη διάρκεια 11 ετών, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν μεταξύ 16 και 95 ετών, συμπλήρωσαν πολλαπλά ερωτηματολόγια σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους – ανοιχτότητα, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, ευχαρίστηση και συναισθηματική σταθερότητα – και την ικανοποίησή τους με τις κοινωνικές τους σχέσεις, τη σταδιοδρομία τους και την ζωή τους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της ικανοποίησης από τη ζωή ήταν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας εξακολουθούν να επηρεάζουν έντονα τη συνολική του ικανοποίηση στη ζωή.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ευτυχίας;

Η συναισθηματική σταθερότητα – που βοηθά τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο με λιγότερο αρνητική ματιά – ήταν ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ευτυχίας.

«Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συναισθηματική σταθερότητα – ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του στρες, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ευελιξία απέναντι στις προκλήσεις και τις αλλαγές – ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή και την καριέρα», ανέφερε η δρ Janelle S. Peifer, ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι διαφορετικά γνωρίσματα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε διαφορετικές πτυχές της ζωής.

Η ευσυνειδησία, για παράδειγμα, ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με την εργασιακή ικανοποίηση, ενώ η εξωστρέφεια και η ευχαρίστηση είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνική ικανοποίηση.

Τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε οποιοδήποτε από αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά προσωπικότητας καθώς μεγάλωναν, γενικά, βίωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση αργότερα στη ζωή τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας δεν έχουν καθοριστεί.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περίπτωση της διαφάνειας, αφού όσοι έγιναν πιο ανοιχτοί μεγαλώνοντας ανέφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ικανοποίηση από τη ζωή.