Εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτη, αφού μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σχεδόν σε κάθε γλυκό για να απογειώσουμε την γεύση του, η σοκολάτα μπορεί να τονώσει και την διάθεσή μας, με έρευνες να το επιβεβαιώνουν. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι χάρη στην περιεκτικότητά της σε κακάο φαίνεται πως συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της υπέρτασης και ως εκ τούτου της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, μας δίνει ακόμα έναν λόγο να προσθέσουμε το κακάο στην διατροφή μας. Αυτό διότι οι φλαβανόλες που περιέχει μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριακής ακαμψίας.

Πώς ωφελεί την καρδιά το κακάο;

Οι φλαβανόλες είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βρίσκουμε φυσικά στο kale, το κόκκινο κρασί, τα μύρτιλα, τις ντομάτες αλλά και στην σοκολάτα.

Διαβάστε επίσης: Μαύρη σοκολάτα: Τα 5 εκπληκτικά οφέλη της

Σε προηγούμενες έρευνες, οι φλαβανόλες από το κακάο έχουν συνδεθεί με οφέλη για την αρτηριακή πίεση, αλλά μόνο σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές. Έτσι, για αυτή τη μικρή μελέτη, Άγγλοι ερευνητές χρησιμοποίησαν έντεκα υγιείς συμμετέχοντες για να δοκιμάσουν τη θεωρία τους για την επίδραση του κακάο στην αρτηριακή πίεση σε πραγματικές συνθήκες.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή δυσκαμψία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, επομένως είναι σημαντικό να διερευνήσουμε καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων παθήσεων.

Πριν καν σκεφτούμε να εισαγάγουμε το κακάο στις κλινικές πρακτικές, πρέπει να ελέγξουμε εάν τα πρότερα ευρήματα από εργαστηριακά περιβάλλοντα μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια στις πραγματικές συνθήκες, με πραγματικούς ανθρώπους» αναφέρει ο δρ Christian Heiss, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Τι έδειξε η έρευνα

Κατά τη διάρκεια οκτώ ημερών, κάθε συμμετέχων στη μελέτη κατανάλωνε φλαβανόλες από κακάο τη μια μέρα και την επόμενη placebo (ψευδοφάρμακο), εναλλάξ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την αρτηριακή πίεση μέσω ενός μόνιτορ του άνω βραχίονα και την αρτηριακή ακαμψία χρησιμοποιώντας ένα κλιπ δακτύλου που μετρούσε ένα βιομετρικό δείκτη που ονομάζεται «ταχύτητα κύματος παλμού».

Οι επιστήμονες ζήτησαν από κάθε άτομο να μετρήσει και τα δύο τρεις φορές.

Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριακής ακαμψίας μειώθηκαν μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν τη μέρα με υψηλότερη αρτηριακή πίεση, αλλά δεν υπήρχε καμία επίδραση σε όσους είχαν χαμηλή αρτηριακή πίεση το πρωί πριν λάβουν τις φλαβανόλες.

Ωστόσο, οι βελτιώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της αρτηριακής ακαμψίας ήταν εμφανείς ακόμα και οκτώ ώρες μετά την κατανάλωση του κακάο.

«Ο θετικός αντίκτυπος που έχουν οι φλαβανόλες από το κακάο στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, ιδιαίτερα στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και την αρτηριακή πίεση, είναι αδιαμφισβήτητος» αναφέρει ο δρ Christian Heiss, επισημαίνοντας όμως ότι ακόμα και το κακάο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Αν και μικρή και σύντομη, αυτή η νέα μελέτη αναφορικά με την υγεία της καρδιάς, επισημαίνει ότι οι φλαβανόλες από το κακάο μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση της υπέρτασης.

Απαιτούνται μεγαλύτερες (σε διάρκεια και σε συμμετέχοντες) μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να προσδιοριστεί ποια είναι η ποσότητα για τα μέγιστα οφέλη.