Είναι Δευτέρα πρωί και στην σκέψη ότι ακόμα μια εργάσιμη εβδομάδα ξεκινά, αισθάνεστε ένα σφίξιμο στο στομάχι ή στο στέρνο σας. Πηγαίνετε στο γραφείο σας, πιέζετε τον εαυτό σας να ολοκληρώσει μερικά μονότονα project και προσπαθείτε να απασχοληθείτε για να περάσουν οι ώρες λίγο πιο γρήγορα. Εάν αυτή η εικόνα σας είναι ιδιαίτερα γνώριμη, τότε μπορεί να βιώνετε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «rust out».

O συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε το αίσθημα δυσαρέσκειας σχετικά με την εργασία, που σταδιακά αρχίζει να διαβρώνει την απόδοσή σας επειδή απλά δεν έχετε το ίδιο κίνητρο ή πάθος για να δώσετε το καλύτερο σας εαυτό.

Διαβάστε επίσης: Ευτυχία: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που την «προσελκύουν»

Αυτό το αίσθημα δυσαρέσκειας μπορεί να ξεκινήσει από το αρνητικό κλίμα στο περιβάλλον εργασίας, από την έλλειψη προκλήσεων ή ευκαιριών.

«Ίσως δεν έχετε τόσα πολλά να κάνετε στη δουλειά σας ή αισθάνεστε ότι αυτό που κάνετε δεν είναι σημαντικό ή δημιουργικό», λέει ο δρ Κρίστοφερ Κομπς, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής και συμπεριφορικής επιστήμης στην Ιατρική Σχολή Lewis Katz  στο Temple University.

Ποια τα συμπτώματα του «rust out»;

Η υφέρπουσα αδιαφορία για τη δουλειά σας ή για όσα έχετε αναλάβει, είναι το κορυφαίο. «Στα συμπτώματα συγκαταλέγεται επίσης το γενικότερα αίσθημα της αποδέσμευσης αρχικά από την εργασία σας» αναφέρει ο δρ Κρίστοφερ Κομπς.

«Μπορεί να διαπιστώσετε ότι περνάτε πολύ χρόνο σκρολάροντας στα social media αντί να δουλεύετε. Το «rust out» μπορεί να επηρεάσει και την προσωπική σας ζωή. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι θέλετε να είστε λιγότερο κοινωνικοί.

Θα θέλετε να μείνετε σπίτι αντί να βλέπετε φίλους ή να κοιμάστε, γιατί ο ύπνος μετατρέπεται σε μια απόδραση».

«Το κλειδί είναι να αναζητήσετε αλλαγές στα προσωπικά μοτίβα διατροφής ύπνου, φαγητού και κοινωνικοποίησης σε μια χρονική περίοδο, όπως μια ή δύο εβδομάδες» αναφέρει ο ίδιος.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο ή ενοχλήσεις στο στομάχι. «Δεν αισθάνεστε λύπη ή στεναχώρια αλλά σταδιακά ο ενθουσιασμός και η όρεξη για την καθημερινότητά σας χάνονται» συμπληρώνει.

Πώς διαφέρει από το burnout;

Αν και το burnout μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθήματα συναισθηματικής εξάντλησης, προκαλείται από την υπερβολική ή πολύωρη εργασία.

Το «rust out» από την άλλη, εισβάλλει στην καθημερινότητά σας επειδή δεν ασχολείστε συνειδητά με αυτό που κάνετε. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ότι δεν σας εκτιμούν για τη δουλειά ή για τις προσπάθειες που καταβάλλετε στην εργασία σας.

Το «rust out» σχετίζεται περισσότερο με το φαινόμενο του «quiet quitting», αφού η όρεξή σας για δουλειά μειώνεται και μπορεί να αναζητήσετε τρόπους να κάνετε το ελάχιστο δυνατό, όπως συμβαίνει και με το «quiet quitting».

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

Αρχικά είναι σημαντικό να αφυπνίσετε ξανά το προσωπικό σας πάθος, όχι μόνο για την δουλειά αλλά και για την καθημερινότητά σας.

Δοκιμάστε ένα νέο χόμπι στο σπίτι, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε μια αίσθηση ενθουσιασμού που ίσως μπορέσετε να μεταφέρετε στην επαγγελματική σας ζωή. Στη συνέχεια, κάντε μια λίστα με τρεις τρόπους με τους οποίους πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συνεισφέρετε κάτι φρέσκο στην εργασία σας.

Ο δρ Κρίστοφερ Κομπς προτείνει να επικοινωνήσετε την ανάγκη σας με κάποιον ανώτερό σας ώστε να αναλάβετε κάτι διαφορετικό ή νέες προτάσεις.

«Αν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει, αναπτύξτε περαιτέρω το σύνολο των δεξιοτήτων σας», αναφέρει ο ίδιος.