Η γρίπη μπορεί να επιβαρύνει την υγεία σας τόσο βραχυπρόθεσμα, προκαλώντας τα άβολα χαρακτηριστικά της συμπτώματα, όσο και μακροπρόθεσμα αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Το έμφραγμα είναι έξι φορές πιο πιθανό την εβδομάδα μετά τη διάγνωση της γρίπης σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα: Πώς επηρεάζεται η καρδιά αν ξαναπάρετε κιλά;

Αυτό το εύρημα τονίζει αφενός την ανάγκη των ασθενών με γρίπη αλλά και των φροντιστών τους να γνωρίζουν τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής και αφετέρου της αναγκαιότητας της λήψης του εμβολίου κατά της γρίπης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακόμα και η ήπια γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα;

Τα ευρήματα έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, διαδικτυακά και στην Κοπεγχάγη.

Ενώ τα ευρήματα δεν καθιστούν σαφές εάν τα άτομα με λιγότερο σοβαρή γρίπη κινδυνεύουν επίσης, οι ερευνητές τονίζουν ότι όλοι όσοι έχουν μολυνθεί θα πρέπει να γνωρίζουν για την σύνδεση.

Ενώ η σύνδεση μεταξύ της γρίπης και των καρδιακών προσβολών βρέθηκε επίσης σε παλαιότερη καναδική έρευνα, περιελάμβανε μόνο νοσηλευόμενους και όχι όσους είχαν πεθάνει από καρδιακή προσβολή οπουδήποτε αλλού.

Τι έδειξε η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές βασίστηκαν σε αποτελέσματα δοκιμών από 16 εργαστήρια, που καλύπτουν περίπου το 40% του ολλανδικού πληθυσμού, μαζί με τα αρχεία θανάτου και νοσοκομείων.

Περισσότερα από 26.000 κρούσματα γρίπης επιβεβαιώθηκαν από τα εργαστήρια μεταξύ 2008 και 2019. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 401 άτομα υπέστησαν τουλάχιστον μία καρδιακή προσβολή μέσα σε ένα χρόνο από τη διάγνωση της γρίπης, με συνολικά 419 εμφράγματα.

Από τα 419 εμφράγματα, τα 25 ήταν τις πρώτες επτά ημέρες μετά τη διάγνωση της γρίπης, 217 το έτος πριν από τη διάγνωση και 177 το έτος μετά τη διάγνωση της γρίπης αλλά χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πρώτες επτά ημέρες.

Περίπου το ένα τρίτο από τους 401 ασθενείς πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε ένα χρόνο από τη διάγνωση της γρίπης.

Επικίνδυνη η πρώτη εβδομάδα μετά την μόλυνση

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα άτομα που μελετήθηκαν είχαν 6,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή την εβδομάδα μετά τη διάγνωση της γρίπης από ό,τι το προηγούμενο έτος ή μετά.

Η καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι είχαν 6,05 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε αυτές τις επτά ημέρες.

Ο ιός της γρίπης είναι γνωστό ότι αυξάνει την πήξη του αίματος. Αυτό, μαζί με τη φλεγμονή που αποτελεί μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος ενάντια στον ιό, μπορεί να αποδυναμώσει τις λιπαρές πλάκες που έχουν συσσωρευτεί στις αρτηρίες, εξηγούν οι ερευνητές.

Εάν μια πλάκα σπάσει, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος αίματος, εμποδίζοντας την παροχή αίματος στην καρδιά και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, συμπληρώνουν.