Οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν τη σωματική υγεία, αλλά ερωτηματικά σχετικά με την φύση αυτής της σύνδεσης, παραμένουν. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological and Personality Science δείχνει ότι ο τρόπος που αισθάνεστε για τις στενές σας σχέσεις μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας.
Προηγούμενες μελέτες μικρότερης κλίμακας έχουν εξετάσει τη σύνδεση μεταξύ της σύγκρουσης των σχέσεων ή της ικανοποίησης με τα επίπεδα στρες και την αρτηριακή πίεση.
Διαβάστε επίσης: Σχέση: Ο σύντροφός σας επηρεάζει (και) το ανοσοποιητικό σας
Η νέα έρευνα εξετάζει τις επιδράσεις των θετικών και αρνητικών εμπειριών από τις σχέσεις στο σώμα, καθώς και πώς αυτές οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα υγείας αλλάζουν από μέρα σε μέρα.
Η καθημερινότητα μιας σχέσης ως δείκτη για την συνολική υγεία
«Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές εμπειρίες στις σχέσεις μας συμβάλλουν στο καθημερινό άγχος, τους αμυντικούς μηχανισμούς μας. την φυσιολογία μας, όπως η αρτηριακή πίεση και η αντιδραστικότητα του καρδιακού ρυθμού», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Brian Don από το Πανεπιστήμιο του Auckland.
«Επιπλέον, σημασία δεν έχει μόνο το πώς νιώθουμε για τις σχέσεις μας συνολικά. Τα πάνω και τα κάτω που βιώνουμε καθημερινά στις σχέσεις μας είναι σημαντικά» συμπληρώνει.
Κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, 4.005 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν καθημερινά check-in μέσω του smartphone ή του smartwatch τους, παρέχοντας αξιολογήσεις της αρτηριακής τους πίεσης, του καρδιακού παλμού, του στρες και των μηχανισμών αντιμετώπισης.
Κάθε τρεις ημέρες, οι συμμετέχοντες μοιράζονταν επίσης σκέψεις για τη στενότερη σχέση τους, αναφέροντας λεπτομερώς τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα με περισσότερες θετικές εμπειρίες και λιγότερες αρνητικές εμπειρίες ανέφεραν χαμηλότερο στρες, καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης και χαμηλότερη αντιδραστικότητα στη συστολική αρτηριακή πίεση που οδηγεί σε καλύτερη φυσιολογική λειτουργία στην καθημερινή ζωή.
Αντίθετα, η μεταβλητότητα ή τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα μιας σχέσης, στις αρνητικές εμπειρίες σχέσεων όπως η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα προγνωστικές για ευρήματα όπως το άγχος, οι δυσμενείς μηχανισμοί αντιμετώπισης και η συνολική συστολική αρτηριακή πίεση.
Στο μέλλον, ο Δρ Brian Don προτείνει να διερευνηθούν στοιχεία πέρα από την αρτηριακή πίεση και την αντιδραστικότητα του καρδιακού ρυθμού για να αποκτήσουν οι ερευνητές πληρέστερη κατανόηση του πώς οι σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.
«Θα ήταν χρήσιμο να εξεταστούν άλλες φυσιολογικές καταστάσεις, όπως οι αποκρίσεις του νευροενδοκρινικού ή του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ως αποτελέσματα καθημερινών θετικών και αρνητικών εμπειριών από τις σχέσεις, που μπορεί να αποκαλύψουν διαφορετικά μοτίβα συσχετισμών» καταλήγουν οι ερευνητές.