Συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο με αφορμή την μεγάλη διασπορά του μύκητα Candida Auris.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας  η διασπορά δεν έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένα μύκητα ενώ κάποιοι έχουν καταλήξει.

Το στέλεχος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο ήπιο και να ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά.

«Έχουν καταλήξει ασθενείς σε Μονάδες οι οποίοι είχαν μυκηταιμία από τον μύκητα. Ασφαλώς υπάρχουν θύματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια πολύ σαφής καταγραφή για να σας πω ποσοστά ή νούμερα, αλλά ασφαλώς υπάρχουν θύματα, εννοείται», τονίζει ο κ. Σύψας μιλώντας στο iatropedia.

Διαβάστε επίσης:  Έντερο: Τι λένε οι κινήσεις του για την υγεία σας;

Ο καθηγητής, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο για τον κίνδυνο από τον μύκητα Candida Auris, αναφέρει πως μέσα από ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχει, και η οποία καταγράφει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα Νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (συμπεριλαμβάνονται όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, εκτός Πειραιά) έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά Candida Auris.

«Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα στην Αττική. Έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά στα Νοσοκομεία και είναι ένα πρόβλημα το οποίο ήδη το αντιμετωπίζουμε. Και βέβαια γίνονται πολλές προσπάθειες από τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο κάθε Νοσοκομείο, που αφορούν κυρίως την απομόνωση αυτών των ασθενών, τη σωστή απολύμανση του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση του προσωπικού», τονίζει.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά στην Ελλάδα, καθώς κυκλοφορεί ένα στέλεχος του μύκητα, το οποίο καταπολεμάται από τουλάχιστον δύο αντιβιοτικά. Ενώ παράλληλα και οι Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα:

«Ήδη έχουν σταλεί οδηγίες σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλες οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, επίσης, έχουν ενημερωθεί για το θέμα και λαμβάνουν τοπικά μέτρα σε όλα τα Νοσοκομεία και το προσωπικό ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Ξέρει, δηλαδή, ότι πρέπει να απομονώνει τους ασθενείς, να απολυμαίνει το περιβάλλον, ξέρει με ποιους τρόπους γίνεται η απολύμανση. Και ειδοποιείται ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα. Άρα υπάρχει ένα σύστημα αντίδρασης αυτή τη στιγμή. Ασφαλώς κάνουμε τα πάντα, απλώς όμως παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας Υγείας», σημειώνει ο καθηγητής Σύψας.

Ο μύκητας Candida Auris έχει την τάση να διασπείρεται πολύ γρήγορα μέσα στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ.

Επικάθεται στο άψυχο περιβάλλον, δηλαδή στα κομοδίνα, τις κουρτίνες, τα κρεβάτια κ.ο.κ, αλλά και στα χέρια των γιατρών. Στις επιφάνειες μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί και αναφέρει κι ο καθηγητής κ. Σύψας, μπορεί να μείνει για πάντα.