To αβοκάντο αποτελεί ένα πολύ γνωστό και ευρέως διαδεδομένο τροπικό φρούτο. Ανακαλύφθηκε το 16ο αιώνα από ισπανούς εξερευνητές της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι του έδωσαν και το αρχικό του όνομα «αχλάδι του αλιγάτορα».

Αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή καθώς περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε συστατικά που συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης και όπως φαίνεται κάνει καλό στην καρδιά μας.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Εβδομάδα: Νηστίσιμες ιδέες για γεύματα και snack

Για του λόγου το αληθές στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association». Πρόκειται για μια 30ετή μελέτη σε περισσότερους από 110.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την οποία:

· Δύο μερίδες αβοκάντο (1 αβοκάντο 160 γρ.) την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν 16% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 22% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

· Η αντικατάσταση καθημερινά μισής μερίδας μαργαρίνης, βουτύρου, αβγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

· Υπάρχει συσχέτιση του αβοκάντο με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

· Οι άνδρες και οι γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη αβοκάντο έτειναν να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί.

· Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη καθώς το 75% του αβοκάντο είναι καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο από αυτά το ελαϊκό οξύ, το οποίο πληθώρα μελετών έχει κατά καιρούς συσχετίσει με πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Παράλληλα περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες, που συμβάλλουν στη μείωση απορρόφησής διαιτητικής χοληστερόλης, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Τα αντιοξειδωτικά του σχετίζονται με προστασία από το οξειδωτικό στρες και βελτίωση της λειτουργικότητας της καρδιάς και των αγγείων. Ακόμη περιέχει φυλλικό οξύ, το οποίο επίσης προστατεύει από τα καρδιαγγειακά.

Εκτός όμως από την καρδιά μας:

· Ανά μερίδα περιέχει μόλις τρία γραμμάρια υδατανθράκων και λιγότερο από ένα γραμμάριο σάκχαρα. Κατά συνέπεια βοηθάει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο.

· Προσφέρει το 16% της ημερήσιας αναγκαίας ποσότητας φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να προστατεύει το πεπτικό σύστημα και να συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

· Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και του μαστού καθώς τα ειδικά αντιοξειδωτικά του παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

· Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο συστατικά που κάνουν καλό στα μάτια μας. Και έχουν συσχετιστεί με πρόληψη της φθοράς του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη.

· Περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας.

· Περιέχει βιταμίνη Κ, που συμβάλλει στην καλή πήξη του αίματος και στην καλή λειτουργία των οστών.

Γνωρίζατε ότι…

* Τα αντιοξειδωτικά του αβοκάντο βρίσκονται κοντά στην πράσινη φλούδα του; Για αυτό όταν το καθαρίζετε χρησιμοποιείτε αποφλοιωτή για να μην το κόβετε πολύ βαθιά ή με ένα κουτάλι παίρνετε τη σάρκα του όσο πιο κοντά γίνεται από τη φλούδα.

* Το αέριο αιθυλένιο που εκπέμπουν οι μπανάνες, αλλά και τα μήλα, είναι ουσιαστικά μια φυτική ορμόνη.

Εάν αποθηκεύσετε τα άγουρα αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα του μανάβη, μαζί με μια μπανάνα ή ένα μήλο, τότε τα αέρια από το έτερο φρούτο θα οδηγήσουν το αβοκάντο σε πρόωρη ωρίμαση και θα πρέπει να φροντίσετε για την άμεση κατανάλωσή του.

Εντάξτε λοιπόν λίγο περισσότερο το αβοκάντο στην καθημερινή σας διατροφή. Προσθέστε το σε μια σαλάτα. Απλώστε το ή αλέστε το έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη κρέμα και αλείψτε με αυτήν ψωμί ολικής μαζί με αβγό ή τυρί, για να αποτελέσει ένα γευστικό πρωινό ή ενδιάμεσο σνακ ή βραδινό.

Παρασκευάστε την περίφημη σάλτσα γουακαμόλε ανακατεύοντας αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτα, κόλιαντρο, χυμό λεμονιού και κρεμμύδι στο μπλέντερ μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος πολτός.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.