Αν έχετε άγχος όταν πετάτε με αεροπλάνο, οι αναταράξεις μπορεί να χειροτρέψουν την κατάστασή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν κάτι σοκαριστικό προκαλεί «συναγερμό», το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα δεν ενεργοποιείται. Παραμένετε σε κατάσταση εγρήγορσης.

Όταν νιώθουμε ανησυχία, φυσικά και πρέπει να ελέγξουμε τι συμβαίνει. Αλλά ο συναγερμός, επειδή είναι έντονος, απενεργοποιεί τη σκέψη μας σε υψηλό επίπεδο.

Εάν βρίσκεστε σε ένα τρένο και πρέπει να κατεβείτε, μπορείτε να κατεβείτε στην επόμενη στάση. Αν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, μπορείτε να βγείτε σχεδόν οπουδήποτε. Αλλά μόλις επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο, δεν μπορείτε να φύγετε.

Διαβάστε επίσης: Ψηφιακό άγχος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Αυτή η αίσθηση ότι χάνετε κάθε εξουσία μπορεί να είναι πολύ τρομακτική. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να αισθάνονται τα πόδια τους σε στέρεο έδαφος. Ως εκ τούτου, η ιδέα του να αιωρείσαι στον ουρανό μπορεί να οδηγήσει στο να φαντάζεσαι τα χειρότερα σενάρια.

Τι είναι οι αναταράξεις;

Οι αναταράξεις είναι απλώς κάποια αλλαγή στον αέρα γύρω από το αεροπλάνο σας. Ο αέρας δεν είναι το τίποτα, είναι ένα ρευστό, όπως το νερό. Τα ρεύματα του αέρα κινούνται πάνω και κάτω, κυματίζουν, αλλάζουν κατεύθυνση και ταχύτητα.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες όπως οι καταιγίδες που προβλέπου τις αναταράξεις, όμως μπορεί να συμβούν και απρόοπτα. Και αυτό είναι φυσιολογικό. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι δεν είναι επικίνδυνες.

Μπορεί να είναι λίγο άβολες, αλλά το αεροπλάνο είναι κατασκευασμένο για να αντιμετωπίζει τα χειρότερα. Ακόμα και στις πιο έντονες αναταράξεις, δεν κινείται τόσο πολύ όσο νομίζετε. Το πώς βιώνουμε τις αναταράξεις είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό.

Ο εγκέφαλος και το σώμα μας δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις αισθήσεις των αναταράξεων και αυτό μπορεί να τις κάνει να φαίνονται χειρότερες ή πιο τρομακτικές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Φόβος vs. πραγματικότητα

Το να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με το τι είναι η πραγματικότητα σε σχέση με αυτό που φοβάται ο εγκέφαλός σας ή με αυτό που έχετε ακούσει σε ταινίες, μπορεί να είναι χρήσιμο για να ξεπεράσετε τον φόβο της πτήσης.

  • Οι πιθανότητες να συντριβεί το αεροπλάνο σας είναι μία στις 1,2 εκατομμύρια.
  • Οι πιθανότητες να πεθάνετε από συντριβή είναι μία στις 11 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
  • Οι πιθανότητες να πεθάνετε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, από την άλλη πλευρά, είναι μία στις 5.000.
  • Ένα άτομο θα μπορούσε να πετάξει μία φορά την ημέρα για τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν εμπλακεί σε θανατηφόρο ατύχημα.

Πώς να ηρεμήσετε κατά τη διάρκεια της πτήσης

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές, αλλά, σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να εισπνέετε για μικρό χρονικό διάστημα (5 δευτερόλεπτα) και να εκπνέετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (7 ή 8 δευτερόλεπτα).

Οι άνθρωποι μπορούν να εισπνέουν φυσικά αλλά να εκπνέουν μέχρι να αδειάσουν όλο τον αέρα από τους πνεύμονες, γεγονός που βοηθά να διατηρηθεί ο ρυθμός της αναπνοής.

Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε σε απλές τεχνικές απόσπασης της προσοχής, όπως:

  • Ακούγοντας μουσική.
  • Ακούγοντας podcasts.
  • Παρακολουθώντας μια ανακουφιστική ταινία ή τηλεοπτική σειρά.
  • Κάνοντας ένα παζλ.
  • Διαβάζοντας ένα βιβλίο.