Οι κοινόχρηστοι σταθμοί φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και καταστήματα μπορούν να παραβιαστούν από χάκερ και να υποκλέπτουν δεδομένα ή να εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στα κινητό, προειδοποιεί το FBΙ.

Η πρακτική, γνωστή ως «juice jacking», επιτρέπει σε εγκληματίες να χρησιμοποιούν τα καλώδια USΒ για να φυτεύουν ιούς ή να υποκλέπτουν αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα δεδομένα μέσα σε λίγα λεπτά.

O όρος juice jacking χρονολογείται από το 2011, όταν ερευνητές που συμμετείχαν στο συνέδριο χάκινγκ DefCon δημιούργησαν έναν κακόβουλο σταθμό φόρτισης για να αναδείξουν τον δυνητικό κίνδυνο, αναφέρει η Washington Post.

Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Έρευνα 10 χρόνων αποκαλύπτει 6 τρόπους για να την διατηρήσουμε

Αν και παραμένει ασαφές πόσο συχνές είναι οι επιθέσεις αυτού του είδους, οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις από φορείς κυβερνοασφάλειας καθιστούν σαφές ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Προειδοιήσεις έχουν εκδοθεί από τις αρχές της Καλιφόρνιας και της Ινδίας και από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ.

Τι παρέχει ασφάλεια

Σύμφωνα με τον Τόνι Κόουλσον, εκτελεστικό διευθυντή του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, πιο ασφαλείς, αν και όχι απόλυτα, είναι οι ασύρματοι φορτιστές και οι φορτιστές της νεότερης τεχνολογίας USB-C.

Ασφαλή είναι επίσης τα καλώδια USB που δεν διαθέτουν υποδοχείς δεδομένων και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φόρτιση.

Σε περίπτωση που έχετε δημόσιο φορτιστή, ελέγξτε για σημάδια ύποπτης δραστηριότητας, όπως το εάν η μπαταρία εξαντλείται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, αν η συσκευή ζεσταίνεται ενώ δεν την χρησιμοποιείται ή αν οι ρυθμίσεις αλλάζουν χωρίς δική σας παρέμβαση.

Αν έχετε λόγο να ανησυχείτε, επαναφέρετε τη συσκευή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Τέλος, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας τον δικό σας φορτιστή και καλώδιο.