Το καλοκαίρι έχει πλέον μπει για τα καλά και η πεσμένη διάθεση του χειμώνα ανήκει στο παρελθόν. Ο ήλιος και το φως μπαίνουν από το παράθυρό μας, γεμίζοντας τις μπαταρίες μας και ανανεώνοντας τη διάθεσή μας. Πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, να κερδίσουμε έξτρα ενέργεια και να αναζωογονήσουμε ολόκληρο τον οργανισμό μας;

Επανακτήστε την χαμένη σας ενέργεια

Όταν το σώμα βρίσκεται σε κίνηση (π.χ. όταν περπατάμε), αυτομάτως «φορτίζεται». Η γιόγκα, όμως, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αφού δεν μένει στην εξωτερική όψη του σώματος (π.χ. ενδυνάμωση των μυών), αλλά δουλεύει και στα εσωτερικά όργανα. Ουσιαστικά, εξισορροπεί την ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό, ανακατανέμοντας την ενέργεια μέσω του συνδυασμού συγκεκριμένων ασκήσεων και σωστής αναπνοής (παίρνει ενέργεια από σημεία που είναι συσσωρευμένη και τη διοχετεύει σε μέρη που υπάρχει έλλειψη). Η κατεξοχήν στάση της γιόγκα που συνδέεται με τη διοχέτευση ενέργειας είναι ο «Χαιρετισμός στον ήλιο».

Συνολικά περιλαμβάνει δώδεκα στάσεις, οι οποίες εκτελούνται συνεχόμενα. Να θυμάστε επίσης ότι κάθε φορά που χρειάζεται στο πλαίσιο της άσκησης να μεταφέρετε το ένα σας πόδι προς τα πίσω, καλό είναι να ξεκινάτε με το δεξί πόδι, επειδή η δεξιά πλευρά του σώματος είναι η πλευρά του ήλιου, του πρωινού και της ενέργειας.

Δυναμικό ξεκίνημα

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ενέργεια. Όπως είστε ξαπλωμένοι, πάρτε 10 ισόχρονες αναπνοές (ο χρόνος της εισπνοής να είναι ίδιος με τον χρόνο της εκπνοής). Τεντωθείτε και σηκωθείτε όρθιοι. Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι όσο πιο ψηλά μπορείτε και πλέξτε τα δάχτυλα μεταξύ τους. Τεντωθείτε για λίγα δευτερόλεπτα σε αυτήν τη θέση και στη συνέχεια κάντε λίγες κάμψεις με τα χέρια συνεχώς πλεγμένα, μια προς τα δεξιά και μια προς τα αριστερά. Με αυτές τις κινήσεις θα ξυπνήσετε τα εσωτερικά σας όργανα και θα ενεργοποιήσετε το έντερό σας.

Σύντομο πρόγραμμα

Ένα 10λεπτο ήπιο πρόγραμμα γιόγκα θα βοηθήσει το σώμα και το μυαλό μας να «ξυπνήσουν» από το στάδιο της αναπαύσης και να ενεργοποιηθούν. Άλλωστε, η γιόγκα είναι μία μέθοδος γυμναστικής με σημαντικά οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Μάλιστα, όταν την εξασκούμε το πρωί μάς βοηθάει να διαχειριστούμε τις στρεσογόνες καταστάσεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι να φορέσουμε κάτι άνετο και να πατήσουμε το «play» στο παρακάτω βίντεο.