Υλικά για 4-5 τσουρέκια

Για το προζύμι

400 γρ. αλεύρι σκληρό

60 γρ. μαγιά

400 ml. νερό χλιαρό

λίγη ζάχαρη

Για τη ζύμη

1500 γρ. αλεύρι σκληρό

500 γρ. γάλα

450 γρ. βούτυρο

600 γρ. ζάχαρη

6 αβγά

20 γρ. μαχλέπι

Πρόταση για το τσουρέκι

Προσθέστε χυμό πορτοκαλιού στη ζύμη του τσουρεκιού σας και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια για επιπλέον άρωμα

λίγο αλάτι

1 αβγό για το άλειμμα

αμύγδαλο φιλέ για τη διακόσμηση

σουσάμι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε τη ζάχαρη, το αλεύρι, ανακατεύτε και αφήνετε να φουσκώνει.
  2. Βάζετε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί με το προζύμι εκτός από το βούτυρο και τα χτυπάτε καλά με το γάτζο μέχρι να γίνουν μια ενιαία ζύμη.
  3. Προσθέστε το βούτυρο, δουλεύοντας το μίξερ με χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο.
  4. Βγάζετε τη ζύμη σε λεκάνη, τη σκεπάζετετ με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Κόβετε τη ζύμη σε μακρόστενα κορδόνια και φτιάχνετε πλεξούδες ή άλλα σχήματα της επιλογής σας.
  6. Στρώνετε τον πάτο του ταψιού σας με λαδόκολλα, τη βουτυρώνετε λιγάκι και τοποθετείτε τα τσουρέκια αφήνοντας μεγάλα διαστήματα μεταξύ τους. Τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  7. Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφετε με λίγο αβγό χτυπημένο, πασπαλίζετε με σουσάμι και αμύγδαλο φιλέ και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  8. Αφήνετε τα τσουρέκια να κρυώσουν και τα τυλίγετε σε σελοφάν για να μην ξεραίνονται. Σερβίρετε κόβοντας τα τσουρέκια σε φέτες.