Το κυνήγι της επιτυχίας είναι για πολλούς πιο έντονο κι απ’ το κυνήγι της… ευτυχίας. Τι αλήθεια σημαίνει όμως επιτυχία; Και ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν κάποιους ανθρώπους επιτυχημένους και κάποιους άλλους, όσο σκληρά κι αν προσπαθούν, όχι;

Ολοι μας ήρθαμε στη ζωή «tabula rasa». Ενας άγραφος πίνακας χωρίς δεξιότητες και γνώσεις. Ολοι μας κάποτε έπρεπε να μάθουμε να περπατάμε, να κατανοούμε, να συναισθανόμαστε, να μιλάμε. Θα μπορούσε επομένως να λεχθεί πως όλοι μας ξεκινήσαμε από το «μηδέν» και σταδιακά χτίσαμε την προσωπικότητα και τις ικανότητές μας.

Διαβάστε επίσης: Ερωτικό συναίσθημα: Πώς θα το βελτιώσουμε;

Εάν λοιπόν υφίσταται μια κοινή αφετηρία στο ξεκίνημα της ζωής, τι είναι εκείνο που καθορίζει την εξέλιξη και την κατάληξή μας; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους απ’ το μηδέν να φτάνουν στο δέκα, στο επτά ή να μείνουν «πίσω» στο… ένα;

Επιτυχία και αποτυχία – Οι 10 βασικές διαφορές

#1 «Θέλω να μάθω όσο περισσότερα μπορώ» VS «Τα ξέρω όλα»

Η πρώτη κύρια διαφορά μεταξύ των επιτυχημένων ανθρώπων και των μη συνδέεται με τη μάθηση.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν. Κατανοούν πως ο μόνος τρόπος εξέλιξης και αυτοβελτίωσης είναι το να αποκτούν νέες γνώσεις.

Είτε πρόκειται για την ανάγνωση ενός βιβλίου, την παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, την καθοδήγηση από έναν έμπειρο επαγγελματία, όσο διδασκόμαστε κάτι που δεν ξέρουμε ακόμα, σημειώνουμε πρόοδο.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι σε θέση να προσαρμοστούν καλύτερα στις αλλαγές. Είναι πρόθυμοι να σκεφτούν πιο «ανοιχτά» και δεν φοβούνται να αλλάξουν γνώμη.

Αντιθέτως, οι μη επιτυχημένοι άνθρωποι είναι «άκαμπτοι». Προτιμούν να πιστεύουν ότι τα ξέρουν ήδη όλα και αυτόματα κλείνουν την πόρτα στη γνώση και στην εξέλιξη.

#2 «Εγώ είμαι υπεύθυνος» VS «Ευθύνονται οι άλλοι»

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι. Γνωρίζουν άλλωστε καλά πως αν δεν πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη για τη ζωή τους, κανένας άλλος δεν πρόκειται να το κάνει γι’ αυτούς. Αν κάτι πάει «στραβά», δεν συνηθίζουν να κατηγορούν τους διευθυντές τους, την οικογένειά τους, τον καιρό…

Αντίθετα, εργάζονται σκληρά σε όλα τα επίπεδα, κι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, είναι πρόθυμοι να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη. Οταν πάλι πάνε καλά, δίνουν στον εαυτό τους τα εύσημα.

Από την άλλη πλευρά, η ευθύνη για τους μη επιτυχημένους ανθρώπους είναι μόνιμα ένα… μπαλάκι του τένις. Πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ αυτοί. Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα είναι πέραν του ελέγχου τους και κατά συνέπεια τούς είναι όλο και πιο δύσκολο να βρίσκουν τα απαραίτητα κίνητρα για να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους, καταλήγοντας σε έναν φαύλο κύκλο.

#3 «Θα κάνω υπομονή» VS «Το θέλω τώρα»

Εχετε ακουστά τον όρο στιγμιαία ικανοποίηση; Η στιγμιαία ικανοποίηση είναι όταν επιδιώκουμε να νιώσουμε αμέσως ευχαρίστηση. Αυτό επιδιώκουν οι μη επιτυχημένοι άνθρωποι. Δεν είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο και να προσπαθήσουν για κάτι.

Οι επιτυχημένοι όμως άνθρωποι κοιτούν πολύ… μπροστά.

Γνωρίζουν πως είναι αδύνατον να πετύχουν τους στόχους τους απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι διατεθειμένοι να κοπιάσουν για να επιτύχουν εκείνο που επιθυμούν, ακόμη κι αν τα επιτεύγματά τους δεν είναι «αξιοσημείωτα» για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παρά τις δυσκολίες, οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν πως ένας στόχος είναι ένας… σπόρος. Πρώτα τον φυτεύεις. Μετά, τον ποτίζεις. Μπορεί αρχικά τίποτα να μη φαίνεται πάνω στο χώμα, με τον χρόνο όμως, το βλαστάρι που θα εμφανιστεί, θα ανθίσει και θα αναπτυχθεί. Το μικρό αυτό βλαστάρι, με τον καιρό θα γίνει δέντρο με βαθιές ρίζες στο έδαφος, που καμία «καταιγίδα» δεν θα μπορεί να το λυγίσει.

#4 «Εκανα λάθος, δεν πειράζει» VS «Εκανα λάθος, τα παρατώ»

Ακόμη μία διαφορά μεταξύ επιτυχημένων και μη είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα λάθη τους.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα λάθη δεν ισοδυναμούν με αποτυχία. Αντίθετα, αποτελούν «ανατροφοδότηση». Από τα λάθη μαθαίνουμε, από τα λάθη γινόμαστε πιο δυνατοί και συνειδητοποιούμε τι να μην κάνουμε στο μέλλον.

Οι μη επιτυχημένοι άνθρωποι δεν ανέχονται τα λάθη. Μπροστά στην πρόκληση… ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και φεύγουν μακριά. Κοινώς, τα παρατάνε.

#5 «Ακούω» VS «Συνεχώς μιλάω»

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ακούν προσεκτικά, μαθαίνουν, αξιολογούν.

Οι μη, αγαπούν μονάχα να μιλούν. Και μάλιστα, συνήθως για τον εαυτό τους. Πολλές οι ιδέες τους, αλλά τόσο λίγα τα απτά αποτελέσματά τους.

#6 «Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσω» VS «Είναι δύσκολο, δεν θα ασχοληθώ καν»

Η έκτη διαφορά μεταξύ επιτυχημένων και μη βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την αλλαγή. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι μπορεί να μην απολαμβάνουν την αλλαγή, αλλά την «αγκαλιάζουν». Ξέρουν πως ό,τι και να κάνουν, η αλλαγή θα συμβεί και πολλές φορές πρέπει να συμβεί.

Η παραμονή στην «comfort zone» τους, δεν είναι χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ανθρώπων. Ξέρουν πως για να έχουν περισσότερα, πρέπει να κάνουν περισσότερα. Δεν διστάζουν λοιπόν να αναλάβουν νέα καθήκοντα, ξεπερνώντας τα απρόοπτα.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως ένας επιτυχημένος άνθρωπος δεν διαφέρει στα συναισθήματα από κανέναν άλλον άνθρωπο. Φοβάται το ίδιο μπροστά στις αλλαγές και στο άγνωστο. Η μόνη διαφορά είναι πως είναι πρόθυμος να το δοκιμάσει. Το να νιώθουμε άνετα όταν στην πραγματικότητα νιώθουμε άβολα, είναι κι αυτό θέμα απόφασης και εξάσκησης.

Οι μη επιτυχημένοι άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή και κατά συνέπεια, όσο μπορούν, την αποφεύγουν.

#7 «Δούλεψε για αυτό, το αξίζει» VS «Είναι τυχερός»

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κοιτάζουν άλλους επιτυχημένους ανθρώπους και τους θαυμάζουν.

Οι μη επιτυχημένοι από την άλλη, βρίσκουν πάντα τον τρόπο να υποτιμήσουν την επιτυχία κάποιου.

#8 «Θέλω να πετύχω» VS «Θέλω να… αποτύχουν»

Η όγδοη διαφορά μεταξύ επιτυχημένων και μη είναι το πώς αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι εστιάζουν στις λύσεις. Οι μη, στα προβλήματα. Οι πρώτοι εστιάζουν στον εαυτό τους, κάνοντας το καλύτερο που μπορούν, σεβόμενοι τους γύρω τους. Οι δεύτεροι, απλά επιθυμούν οι άλλοι να αποτύχουν.

#9 «Νοιάζομαι για τους άλλους» VS «Νοιάζομαι μόνο για τον εαυτό μου»

Κάθε επιτυχημένος άνθρωπος βοηθά τους άλλους ανθρώπους. Γνωρίζει άλλωστε πως η προσφορά πάντοτε βρίσκει τρόπο να επιστρέφεται.

Από την άλλη, οι μη επιτυχημένοι τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως άπληστοι.

#10 «Θέλω να αποκτήσω μεγαλύτερη αυτογνωσία» VS «Είμαι το κέντρο του κόσμου»

Η τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική διαφορά μεταξύ επιτυχημένων και μη ανθρώπων αφορά το πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους.

Οι επιτυχημένοι προσπαθούν να έχουν επίγνωση του ποιοι είναι, πώς ζουν και πώς επηρεάζουν τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι και καλοί ακροατές και συχνά προσφέρουν.

Οι μη επιτυχημένοι δυσκολεύονται να μπουν στη θέση των άλλων. Το «εγώ» τους κυριαρχεί, τοποθετώντας τους στο κέντρο του κόσμου. Κι αυτό αποτελεί άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό τους που τους εμποδίζει από το να είναι επιτυχημένοι και εν τέλει ευτυχείς.