Η Ευρώπη θα θρηνούσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο επιπλέον νεκρούς αν δεν είχε προσφέρει εμβόλια κατά της Covid-19, εκτιμά μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από την εμφάνισή τους τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον φετινό Μάρτιο, τα εμβόλια πρόλαβαν τουλάχιστον 1.004.000 θανάτους από κορωνοϊό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Η νέα εκτίμηση παρουσιάστηκε από ερευνητές του ΠΟΥ στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) που ολοκληρώνεται την Τρίτη στην Κοπεγχάγη.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι θάνατοι από Covid-19 έχουν καταγραφεί στην περιοχή του ΠΟΥ Ευρώπης.

Οι συντάκτες της μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τις εβδομαδιαίες αναφορές θανάτων και εμβολιασμών προκειμένου να υπολογίσουν τους θανάτους που προλήφθηκαν ανά χώρα, ανά δόση εμβολίου και ανά ηλικιακή ομάδα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και του θανάτου εκτιμήθηκε ξεχωριστά για κάθε φάση στην οποία επικρατούσε διαφορετικό στέλεχος του κοροναϊού.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των ζωών που σώθηκαν, ποσοστό 96%, ήταν άτομα 60 ετών και άνω.

Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, το μεγαλύτερο όφελος προήλθε στην πρώτη δόση εμβολίου, στο οποίο αντιστοιχούν σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων που προλήφθηκαν.

Σε όλες τις χώρες και όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα εμβόλια έσωσαν περισσότερες ζωές στη διάρκεια του κύματος των παραλλαγών Όμικρον. Σε αυτό το κύμα προλήφθηκαν τουλάχιστον 568.000 θάνατοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 75% των θανάτων που αποτράπηκαν.

«Βλέπουμε από την έρευνα τον μεγάλο αριθμό ζωών που σώθηκαν από τα εμβόλια Covid-19 σε όλη την Ευρώπη στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι ευάλωτων ομάδων σε όλη την περιοχή του ΠΟΥ Ευρώπης παραμένουν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι» δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Πίντομπι, επικεφαλής της ομάδας Παθογόνων Υψηλής Απειλής στον ΠΟΥ Ευρώπης.

«Παροτρύνουμε τον κόσμο που δικαιούνται εμβολιασμό και δεν το έχουν κάνει να το πράξουν άμεσα».