Μπορεί το γκολφ να έχει τη φήμη ότι είναι ένα άθλημα για τους πλούσιους ή τους συνταξιούχους, αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αρθρίτιδα θα πρέπει να το δοκιμάσουν.

Ερευνητές στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα που παίζουν γκολφ βιώνουν λιγότερο άγχος και έχουν καλύτερη συνολική υγεία από άλλους με την πάθηση που δεν παίζουν.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν 459 παίκτες του γκολφ με οστεοαρθρίτιδα και συνέκριναν τα αποτελέσματα με περισσότερους από 16.000 Αυστραλούς από τον γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καρδιολογικές παθήσεις: Ενας καρδιολόγος εξηγεί γιατί η μουσική «θεραπεύει»

Περισσότερο από το 90% των αθλητών του γκολφ αξιολόγησαν την υγεία τους ως «καλή», «πολύ καλή» ή «εξαιρετική». Μόλις το 64% των ερωτηθέντων του γενικού πληθυσμού με οστεοαρθρίτιδα δήλωσε το ίδιο.

Επιπλέον, η μελέτη διαπιστώνει ότι τριπλάσιος αριθμός μη γκολφέρ με αυτή την πάθηση (22%) ανέφερε υψηλά έως πολύ υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας σε σύγκριση με τους γκολφέρ με οστεοαρθρίτιδα (8%).

Το γκολφ είναι ένας χαμηλής έντασης τρόπος να παραμείνετε δραστήριοι

Είναι γνωστό ότι οι παίκτες του γκολφ παραμένουν δραστήριοι λόγω του αρκετού περπατήματος που απαιτεί το άθλημα. Μπορούν επίσης να βιώσουν μια σειρά από κοινωνικά οφέλη παίζοντας με άλλους. 

Οι άνθρωποι που παίζουν γκολφ συχνά περπατούν 8–10 χιλιόμετρα ανά γύρο και, ως εκ τούτου, πληρούν τακτικά ή υπερβαίνουν τις συνιστώμενες κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, παχυσαρκίας και βελτιώνει τη μεταβολική και αναπνευστική υγεία.

Υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία και ευεξία. Η έρευνα έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που έχει το γκολφ στη δημιουργία φιλικών σχέσεων και στην αίσθηση του ανήκειν.

Μια δραστηριότητα χαμηλότερης έντασης, όπως το γκολφ, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της κινητικότητας. Οι δραστηριότητες με περισσότερη ένταση, όπως τρέξιμο ή τζόκινγκ μπορεί να ασκήσουν σημαντική πίεση στις αρθρώσεις, συμβάλλοντας στην αύξηση των συμπτωμάτων και του πόνου.

Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το γκολφ μειώνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, και μπορεί να συμβάλει στη διαχείρισή τους.

Ακολουθούν άλλοι 3 λόγοι για τους οποίους το γκολφ είναι καλή άσκηση

Ενεργοποίηση μυών: Το κούνημα του μπαστουνιού του γκολφ ενεργοποιεί διάφορες μυϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μυών του κορμού, του άνω μέρους του σώματος και των μυών του κάτω μέρους του σώματος. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της ευελιξίας και της ισορροπίας.

Συντονισμός και ισορροπία: Το γκολφ απαιτεί ακριβή συντονισμό και ισορροπία. Η τακτική εξάσκηση μπορεί να βελτιώσει αυτές τις δεξιότητες, γεγονός που μπορεί να είναι ευεργετικό για τη συνολική φυσική κατάσταση και την πρόληψη τραυματισμών.

Έκθεση σε εξωτερικούς χώρους: Το γκολφ παίζεται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους, παρέχοντας στους παίκτες καθαρό αέρα, ηλιακό φως και έκθεση στη φύση. Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D.