Άλλοτε σε πονάει κι άλλοτε σου προκαλεί «απλώς» αμηχανία. Άλλες φορές μπαίνει ανάμεσα σε ‘σένα και στο αγαπημένο σου φόρεμα, κάνοντας την κοιλιά σου να φουσκώνει, ενώ άλλες μέρες σε αναγκάζει να κλειστείς στο σπίτι. Από την πιο ήπια μέχρι την πιο επώδυνη εκδοχή του, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) σε εμποδίζει από το να απολαύσεις ξένοιαστα την καθημερινότητά σου, προκαλώντας συμπτώματα όπως ο μετεωρισμός (φούσκωμα), οι διαταραχές των κενώσεων, ο κοιλιακός πόνος και οι κράμπες.

Δεν είσαι μόνη σου σε αυτό: το ΣΕΕ επηρεάζει περίπου 1 στα 7 άτομα σε όλο τον κόσμο και έχει την τάση να προτιμά τις γυναίκες. Όμως υπάρχουν και καλά νέα. Επιστημονικές έρευνες, γιατροί και πάσχοντες έχουν ήδη ανακαλύψει φυσικούς τρόπους για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων, που είναι ικανοί σε ανακουφίσουν από τις ενοχλήσεις. Και ξέρουμε τουλάχιστον έναν που εκτός από αποτελεσματικός συμβαίνει να είναι και εξαιρετικά απολαυστικός.

Το νόστιμο αναψυκτικό που σου κάνει καλό

Αν έχεις κουραστεί από τις συστάσεις και τις απαγορεύσεις για την αντιμετώπιση του ΣΕΕ, θα χαρείς να μάθεις ότι τουλάχιστον το αγαπημένο σου αναψυκτικό όχι απλώς δεν θα σε επιβαρύνει, αλλά όπως έδειξε τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rutgers, θα σου κάνει και καλό! Ο λόγος, φυσικά για το MASTIQUA, που χάρη στο μαστιχόνερο, που είναι και το κύριο συστατικό του, φάνηκε ότι μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής σου και περιορίζοντας τα συμπτώματα.

Το μαστιχόνερο (υδατικό εκχύλισμα μαστίχας) που βρίσκεται στην «καρδιά» του MASTIQUA προέρχεται από την εκχύλιση της παγκοσμίως διάσημης για της ευεργετικές της ιδιότητες μαστίχας Χίου, της ρητίνης του μαστιχόδεντρου (Pistacia Lentiscus var. Chia) με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιοενεργά συστατικά και τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. Η διαφορετική περιεκτικότητα των δροσιστικών εκδοχών του MASTIQUA σε μαστιχόνερο, αποτέλεσε και τη βάση για την ενδιαφέρουσα έρευνα που έδειξε με μετρήσιμο τρόπο αυτό που γνωρίζαμε ήδη στην πράξη όσες το είχαμε βάλει στη ζωή μας: η κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του ΣΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου και του φουσκώματος.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 55 ενήλικες ασθενείς με ΣΕΕ από την περιοχή της Αττικής, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 γυναίκες και σχεδόν οι μισοί υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: η ομάδα μαστίχας χαμηλής δόσης λάμβανε καθημερινά για τρεις μήνες 600ml Mastiqua Mediterranean Sparkling Drink with Mastiha Water, η ομάδα μαστίχας υψηλής δόσης την ίδια ποσότητα Mastiqua Greek Lemonada with Sparkling Mastiha Water, ενώ οι δυο επιπλέον ομάδες ήταν ομάδες ελέγχου που κατανάλωναν αντίστοιχες ποσότητες από φαινομενικά πανομοιότυπα αναψυκτικά, τα οποία ωστόσο δεν ήταν εμπλουτισμένα με υδατικό εκχύλισμα μαστίχας Χίου.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: όταν οι ασθενείς αξιολογήθηκαν εκ νέου στο τέλος της μελέτης σε σχέση με τη βαρύτητα συμπτωμάτων ΣΕΕ που παρουσίαζαν και την ποιότητα ζωής τους* μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, φάνηκε πως το υδατικό εκχύλισμα μαστίχας όχι μόνο τους βοήθησε να κρατήσουν σε ύφεση τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και να βελτιώσουν ευρύτερα την καθημερινότητά τους, απαλλάσσοντάς τους από το αίσθημα δυσφορίας, βελτιώνοντας την εικόνα τους για το σώμα τους και επιτρέποντάς τους να απολαύσουν με μεγαλύτερη ξενοιασιά τις δραστηριότητές τους, τις κοινωνικές τους σχέσεις και τη σεξουαλική τους ζωή. Επομένως, το πρώτο βήμα που θα σου προτείναμε θα ήταν να βάλεις τα MASTIQUA στη ζωή σου.

Κουνήσου από τη θέση σου

Βοηθάει κυριολεκτικά σε όποια δυσκολία και αν αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου, και φυσικά το ΣΕΕ δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Η γυμναστική μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων, κάνοντας τον οργανισμό σου να απελευθερώσει ενδορφίνες, οι οποίες έχουν χαλαρωτική επίδραση στις κράμπες που σου προκαλεί το σύνδρομο. Επιπλέον, η άσκηση ανακουφίζει από το στρες, το οποίο ανήκει στους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες και διεγείρει τις φυσιολογικές εντερικές συσπάσεις.

Το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να γίνεις μαραθωνοδρόμος για να διαπιστώσεις βελτίωση. Ήπιες μορφές άσκησης, όπως η ποδηλασία, το κολύμπι ή ακόμη και το περπάτημα μπορούν να κάνουν διαφορά. Και με τον καιρό να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, υπάρχει κάτι πιο ευχάριστο από μια βόλτα στη λιακάδα;

Αγαπημένο σου ημερολόγιο

Δεν θέλεις να αποχωριστείς έτσι εύκολα αγαπημένα φαγητά που είναι γνωστό ότι μπορούν υπό συνθήκες να επιδεινώσουν το ΣΕΕ; Αντί να τους πεις κατευθείαν «αντίο», δοκίμασε να κρατάς καθημερινά ημερολόγιο με το αναλυτικό μενού της ημέρας σου, αλλά και με την ένταση των συμπτωμάτων σου.

Σύντομα θα είσαι σε θέση να διακρίνεις ποια τρόφιμα πραγματικά εντείνουν το πρόβλημα και ποια δεν φαίνεται να σε επηρεάζουν και τόσο. Άσε που με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να χτίσεις ένα πρόγραμμα διατροφής που να ενισχύει ευρύτερα την υγεία και τη διάθεσή σου – και να σιγουρευτείς ότι δεν ξέχασες να απολαύσεις το MASTIQUA σου.

* Η ποιότητα ζωής εκτιμήθηκε μέσω της σταθμισμένης κλίμακας IBS Quality of Life (IBS-QOL).