Ξέρετε ότι υποτίθεται ότι πρέπει να δέσετε τη ζώνη ασφαλείας σας πριν οδηγήσετε. Υπάρχει όμως ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υγεία και την ασφάλεια που πιθανώς δεν σκέφτεστε να κάνετε, και αξίζει να το προσθέσετε στη λίστα σας.

Είναι η χρήση αντηλιακού. Τα παράθυρα του αυτοκινήτου μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή έκθεσης στον ήλιο για πολλούς ανθρώπους, ειδικά αν περνάτε πολύ χρόνο οδηγώντας ή στην κίνηση.

Το ίδιο ισχύει και για τα παράθυρα σε αεροπλάνα, λεωφορεία και τρένα, σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος. Αν το αντηλιακό σας χρειάζεται λίγο χρόνο να δράσει, προσπαθήστε να το εφαρμόσετε 10 έως 20 λεπτά.

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Πότε ο μεσημεριανός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο

Απλά μην κρατάτε το αντηλιακό σας στο αυτοκίνητο. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να αποθηκεύσετε αυτό το μπουκάλι ή το σωληνάριο στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις προστατευτικές του ιδιότητες.

Γιατί πρέπει να φοράτε αντηλιακό στο αυτοκίνητο

Οι πιθανότητες είναι ότι μια μεγάλη διαδρομή δεν είναι το ίδιο με μια μέρα στην παραλία. Αλλά η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα σας ακόμη και στο αυτοκίνητο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος εκπέμπει δύο είδη υπεριωδών ακτίνων (UV). Υπάρχουν οι μακρές ακτίνες UVA που μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες και πρόωρη γήρανση και οι βραχείες ακτίνες UVB που μπορούν να κάνουν το δέρμα σας να καεί.

Το γυαλί στα παράθυρα ή το παρμπρίζ σας είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να εμποδίζει τις ακτίνες UVB. Γι’ αυτό και δεν καταλήγετε κατακόκκινοι μετά από λίγη ώρα στο αυτοκίνητο. Αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να εμποδίζει τις ακτίνες UVA.

Και παρόλο που μπορείτε να δείτε τις επιπτώσεις των ακτίνων UVB πολύ πιο γρήγορα από τις ακτίνες UVA. Και οι δύο μπορούν να βλάψουν το DNA των κυττάρων του δέρματός σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πλαϊνά παράθυρα. Ενώ τα μπροστινά παρμπρίζ μπορούν να φιλτράρουν περίπου το 96% των ακτίνων UVA, μια μελέτη του JAMA Ophthalmology διαπίστωσε ότι τα πλευρικά παράθυρα εμποδίζουν μόνο περίπου το 71% των ακτίνων UVA.

Ως αποτέλεσμα, η ηλιακή βλάβη μπορεί να επηρεάσει κυρίως την αριστερή πλευρά του προσώπου και το αριστερό χέρι.

Στην πραγματικότητα, η αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στην αριστερή πλευρά των οδηγών φαίνεται να ευθύνεται εν μέρει για τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος στην αριστερή πλευρά και καταρράκτη των ματιών, σημειώνει η μελέτη JAMA.

Βάλτε αντηλιακό σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, του λαιμού, του στήθους, των ώμων και των βραχιόνων. Μην ξεχνάτε και τις παλάμες των χεριών σας και σκεφτείτε να βάλετε και ένα μπαλμ χειλιών με δείκτη προστασίας.