Όταν σας πιάνει ένας δυνατός πονοκέφαλος, απλά θέλετε να τελειώσει. Ο πόνος μπορεί να είναι εξουθενωτικός και να έχει ως αποτέλεσμα να χάνετε ραντεβού, δουλειά ή χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Ανεξάρτητα από το αν είστε επιρρεπείς σε ημικρανίες, πονοκεφάλους ή αθροιστικούς πονοκεφάλους, ίσως μπορέσετε να μειώσετε τη συχνότητά τους εντοπίζοντας πρώτα τι είναι αυτό που τους προκαλεί.

Διαβάστε επίσης: «Σιωπηλή» ημικρανία: Πόσο επικίνδυνη είναι;

Ρίξτε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα εναύσματα των πονοκεφάλων:

1. Στρες

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο των μυών στους ώμους και τον αυχένα, το οποίο συχνά οδηγεί σε πονοκεφάλους. Όταν οι πονοκέφαλοι γίνονται συχνοί, ο πόνος στους μύες των ώμων και του αυχένα γίνεται αισθητός από τον εγκέφαλο ως πόνος στο κεφάλι. Το άγχος είναι επίσης μια κοινή αφορμή για ημικρανίες.

2. Διατροφή

Η πείνα από μόνη της μπορεί να προκαλέσει ημικρανία ή πονοκέφαλο. Αλλά η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Θα μπορούσε να είναι μόνο ένα είδος τροφής – όπως τα φασόλια ή οι ξηροί καρποί – ή πολλές τροφές, όπως το αβοκάντο, οι μπανάνες, το τυρί, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, η ρέγγα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρεμμύδια.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με νιτρώδη, νιτρικά άλατα, κίτρινες χρωστικές ουσίες τροφίμων ή γλουταμινικό μονονάτριο μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικά.

3. Aλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μια κοινή αιτία ημικρανίας και αθροιστικών πονοκεφάλων. Για ορισμένους ανθρώπους, λίγο κόκκινο κρασι αρκεί για να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αν και οποιοδήποτε είδος αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει έναυσμα.

4. Περιβάλλον

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι φαίνεται να είναι εποχικοί και συχνά συμβαίνουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το έντονο φως, ο καπνός, η υγρασία, οι έντονες μυρωδιές ή ο κρύος καιρός σχετίζονται με ημικρανίες.

5. Ορμόνες

Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων σχετίζονται με ημικρανίες στις γυναίκες και οι γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες συχνότερα από τους άνδρες. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να συνδέονται με την ημικρανία στις νεότερες γυναίκες. Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση μπορεί μερικές φορές να ξεκινήσουν ημικρανίες σε γυναίκες που δεν τις είχαν ποτέ πριν. Η θεραπεία με οιστρογόνα μπορεί επίσης να αποτελέσει έναυσμα για ημικρανίες. Η εμμηνόπαυση φαίνεται να τερματίζει τις ημικρανίες στις περισσότερες γυναίκες.

6. Στέρηση καφεΐνης

Εάν συνήθως καταναλώνετε καφεΐνη σε καφέ ή τσάι, η απότομη διακοπή της πρόσληψης μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Χωρίς καφεΐνη, τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται και διογκώνονται με κάθε καρδιακό παλμό – ένας κύριος λόγος για τον «σφυροκοπούντα» πόνο των ημικρανιών.

7. Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με ημικρανίες και πονοκεφάλους. Ο ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ανακούφιση από τον πόνο. Μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα αφού πάρουν έναν υπνάκο.

Τι είδους πονοκέφαλο έχω;

Ακολουθούν τρεις συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλων και τα συμπτώματά τους.

Πονοκέφαλος έντασης: Ο πόνος συχνά ξεκινάει από τον αυχένα και την πλάτη και ανεβαίνει προς τα πάνω για να νιώσετε σαν μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι σας. Συχνά υποχωρεί με την ανάπαυση.

Ημικρανία: Ο πόνος συνήθως ξεκινά από τη μία πλευρά του κεφαλιού και σας κάνει ευαίσθητους στο φως και τον ήχο. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία. Η ημικρανία μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ημέρες.

Αθροιστική κεφαλαλγία: Ένας αθροιστικός πονοκέφαλος μοιάζει με έναν διαπεραστικό πόνο στο μάτι. Μπορεί να προκαλέσει δάκρυα ή ερυθρότητα στα μάτια, ρινική καταρροή ή ρινική συμφόρηση.

Μπορεί να διαρκέσει για λίγα λεπτά ή ώρες, να φύγει και να επανέλθει αρκετές φορές την ημέρα. Μπορεί να εμφανίζονται για μήνες, να εξαφανίζονται και να επανεμφανίζονται μετά από πολύ καιρό.