Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την απόχρωση της επιδερμίδας ή και την ηλικία σας. Αν και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου πρόκειται για την πιο κοινή αιτία εμφάνισής του, το οικογενειακό ιστορικό και άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος.

Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο κοινές παρανοήσεις για τον καρκίνο του δέρματος αλλά και τους τρόπους για να μειώσουμε τον κίνδυνο ή να τον εντοπίσουμε γρήγορα εάν τελικά εμφανιστεί.

Μύθος 1: Υπάρχει μόνο ένας τύπος καρκίνου του δέρματος

Από τους διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος, μερικοί είναι πιο σοβαροί από άλλους. Οι δύο πιο κοινοί αφορούν τα βασικοκυτταρικά και τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης: Μάτια: Τι μπορεί να συμβεί αν κοιμάστε συχνά με φακούς επαφής;

Αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος προέρχονται από τα βασικά και πλακώδη στρώματα του δέρματος. Το μελάνωμα, το οποίο είναι πολύ λιγότερο κοινό, προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν χρωστικές ουσίες. Το μελάνωμα είναι πιο σοβαρό και διεισδυτικό από τα βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μύθος 2: Το μελάνωμα είναι απλώς ένας σπίλος που πρέπει να αφαιρεθεί

Είναι αλήθεια ότι το μελάνωμα προέρχεται από μελανοκύτταρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε σπίλους αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό και δυνητικά πιο επικίνδυνο εάν δεν αφαιρεθεί εγκαίρως.

Για τον καλύτερο έλεγχο της επιδερμίδας και των σπίλων, οι ειδικοί προτείνουν τον έλεγχο «ABCDEs του μελανώματος». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγχετε για την παρουσία σκούρων σημείων που είναι ασύμμετρα και έχουν ακανόνιστα όρια.

Οι κηλίδες μελανώματος εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές έχουν χρώματα που ποικίλλουν μέσα στο σημείο.

Μύθος 3: Το μελάνωμα εμφανίζεται μόνο στο δέρμα

Το μελάνωμα δεν εμφανίζεται μόνο στην επιδερμίδα. Σπάνιες μορφές μελανώματος μπορεί να εμφανιστούν στα μάτια (οφθαλμικό μελάνωμα) και στις βλεννογόνες μεμβράνες (μελάνωμα του βλεννογόνου), ειδικά σε αυτές στη μύτη, το στόμα ή τα χείλη.

Τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα έχουν επίσης σπάνιους υποτύπους που συνδέονται όχι μόνο με τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μάλιστα, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ενός σπάνιου τύπου καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται φακοειδές μελάνωμα, το οποίο εμφανίζεται στις παλάμες των χεριών, στα πέλματα των ποδιών και στα νύχια.

Μύθος 4: Το μελάνωμα είναι πιθανό μόνο εάν είχατε χρόνια έκθεσης στον ήλιο και εγκαύματα

Μόνο ένα ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες στην παιδική ή εφηβική ηλικία υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει μελάνωμα αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation.

Ένα ηλιακό έγκαυμα είναι αρκετό για να βλάψει τα κύτταρα του δέρματος και ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος, αναφέρουν οι ειδικοί.

Μύθος 5: Το μακιγιάζ παρέχει επαρκή προστασία

Είναι πραγματικά καλό που ορισμένα foundation έχουν δείκτη προστασίας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι αρκετό. Θέλετε πραγματικά να εφαρμόσετε ένα αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο και να το ανανεώνετε ανά δύο ώρες.

Για αυτό λοιπόν, πριν το μακιγιάζ σας μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε την αντηλιακή κρέμα προσώπου, την οποία θα πρέπει να ανανεώνετε κατά την διάρκεια της ημέρας.