Το πάθος δεν είναι μόνο αυτό που μας αρέσει να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας ή μας προσφέρει ευχαρίστηση. Αφορά συνολικά κάθε επίπεδο της ζωής μας και είναι κάτι που μας ικανοποιεί βαθιά και ταυτόχρονα μας χαλαρώνει.

Το πάθος που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή, ακόμα κι αν τελικά δεν κατορθώσουμε να το κάνουμε επάγγελμα, μας επιτρέπει να ξεπερνάμε αρνητικές καταστάσεις και να μένουμε μακριά από τοξικούς ανθρώπους, εφόσον ασχολούμαστε αρκετά με αυτό. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να συναντάμε ανθρώπους με κοινά με εμάς ενδιαφέροντα. Αν το πάθος γίνει ένα πραγματικό κομμάτι του εαυτού μας, μας «μαθαίνει» πώς να σκεφτόμαστε δημιουργικά και τελικά πώς να απολαμβάνουμε στο έπακρο τις χαρές μα και τις ενδεχόμενες απογοητεύσεις.

Διαβάστε επίσης: Burnout: 5 σημάδια ότι… πλησιάζει

Γιατί χρειαζόμαστε το πάθος στη ζωή μας

Γιατί η ζωή χωρίς πάθος, ενδιαφέροντα, στόχους, εκπαίδευση, εξέλιξη και ανάπτυξη θα ήταν άδεια. Το πάθος μας χαρίζει, μεταξύ άλλων:

Δημιουργική σκέψη

Εάν κάνετε ό,τι συνδέεται με εκείνο που σας αρέσει πραγματικά, τότε η δημιουργικότητα χτυπάει «κόκκινο». Και η δημιουργικότητα είναι σαν το χαμόγελο, μεταδοτική… «Εξαπλώνεται» και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας – εργασία, προσωπική ζωή, φιλίες κ.λπ.

Επινοητικότητα

Χάρη στην επινοητικότητα, μπορούμε να βρούμε τα χαμένα κομμάτια στο παζλ της ζωής μας. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να επιλύουμε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σύμφωνα με την προσωπικότητά μας, να πετύχουμε τους στόχους μας με υγιή τρόπο και να ταξινομήσουμε τις προτεραιότητές μας.

Ισορροπία

Το πάθος επίσης μας βοηθά να βάλουμε προτεραιότητες, αναγνωρίζοντας τι είναι τελικά σημαντικό για εμάς. Βιώνοντας μια ζωή εξασκώντας το πάθος μας, καταλαβαίνουμε τι θα πει υπέρβαση ή καλύτερα κατάργηση ορίων. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των ορίων σε σχέση με το τι τελικά μπορούμε και τι όχι να πετύχουμε, βρίσκεται στο μυαλό μας. Πολύ συχνά, εμείς οι ίδιοι ασκούμε πίεση, και μάλιστα υπέρμετρη στον εαυτό μας. Είναι όμως πολύ σημαντικό να νιώθουμε πως κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας και όχι για κάποιον άλλο και ασχολούμενοι με το πάθος μας, αυτό είναι εφικτό.