Ερευνητές στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος μας.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ εξηγεί ότι όταν τρώμε πολλά από αυτά τα είδη τροφίμων, το σώμα μας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός μας.

Όταν όμως συνεχίζουμε να τρώμε αυτές τις τροφές, μπορεί να γίνουμε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη. Πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν ανταποκρίνεται σε αυτή όπως θα έπρεπε.

Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Τι του συμβαίνει όσο μεγαλώνετε; Πώς θα τον προστατέψετε

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων – οι οποίες περιλαμβάνουν τη σκέψη, τη μνήμη και τις μαθησιακές μας ικανότητες.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν αυτό συμβαίνει σε νέους, υγιείς ενήλικες, οπότε συγκέντρωσαν 95 άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών στη Γαλλία για να συμμετάσχουν στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι υγιείς, να τρώνε τακτικά πρωινό και να μην έχουν τροφικές αλλεργίες.

Από εκεί και πέρα, η ομάδα εξέτασε τις γνωστικές ικανότητες των νεαρών ενηλίκων. Παρακολούθησε τι έτρωγαν, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρωινού, των απογευματινών σνακ και άλλων σνακ μεταξύ των γευμάτων. Αυτές είναι οι ώρες που οι άνθρωποι συχνά τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι αν οι συμμετέχοντες είχαν τη συνήθεια να τρώνε πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ειδικά κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων σνακ, οι επιδόσεις τους στα γνωστικά τεστ έπεφταν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είχαν κάποιο πρόβλημα με τη μάθηση ή τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Ένα σημαντικό σημείο που επισημαίνουν οι ερευνητές είναι ότι η σχέση αυτή παρέμεινε ακόμη και μετά την εξέταση άλλων παραγόντων, όπως πόσες συνολικές θερμίδες έτρωγαν οι συμμετέχοντες κάθε μέρα.

Έτσι, φαίνεται ότι δεν πρόκειται μόνο για την κατανάλωση πολλών τροφών, αλλά συγκεκριμένα για την κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Εν ολίγοις, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η συνεχής κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα ζαχαρούχα σνακ, θα μπορούσε να εμποδίσει τη σκέψη και τη μάθηση, ακόμη και όταν είμαστε ακόμη νέοι και υγιείς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences.