Οι εξετάσεις αποτελούν μια κρίσιμη συνθήκη την οποία πρέπει να διαχειριστούν οι μαθητές λίγο πριν το τέλος της σχολικής τους χρονιάς. Είτε αυτές λέγονται πανελλαδικές είτε προαγωγικές ενδοσχολικές, η βαρύτητα που πρέπει να δοθεί από τους εξεταζόμενους οφείλει να είναι η ίδια. Όπως είναι λογικό, κάθε είδους εξέταση μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος και στρες στα παιδιά. Μια καλά δομημένη προσέγγιση με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχους, μπορεί και είναι σε θέση να φέρει καρπούς, εάν βέβαια ακολουθηθεί συστηματικά.

Πάμε να δούμε παρέα, ορισμένες συμβουλές που μπορούν να ενισχύσουν μεταξύ άλλων την αυτοπεποίθηση των παιδιών, την μέθοδο διαβάσματός τους, βελτιώνοντας κατά πολύ την τελική τους απόδοση στο σχολείο.

Οργάνωσε το χώρο μελέτης

Το να προσπαθεί ένα παιδί να διαβάσει σε ένα χώρο ακατάστατο, βρώμικο και χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, σίγουρα δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά τόσο το ίδιο όσο και το οικογενειακό του περιβάλλον. Για αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον μελέτης. Το παν είναι να βρεθεί ένας ήσυχος, καλά φωτισμένος χώρος, χωρίς περισπασμούς και ακαταστασία. Ένας τακτοποιημένος χώρος μελέτης μπορεί να τονώσει τη συγκέντρωση και να προάγει την καλύτερη διατήρηση των πληροφοριών. Δεν πρέπει να το αμελούμε.

Καθόρισε το πρόγραμμα διαβάσματος

Η ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης ρουτίνας διαβάσματος θα εξασφαλίσει μια πειθαρχημένη καθημερινότητα για έναν μαθητή. Έναν στρωμένο δρόμο προς τις εξετάσεις. Μια καλύτερη προετοιμασία για το φινάλε της χρονιάς. Το σημαντικό εδώ είναι να δημιουργηθεί ένα οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα. Με βάση αυτό, θα προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνο για κάθε μάθημα, κάθε θέμα ενώ ταυτόχρονα θα ενσωματώνει επαρκή διαλείμματα για τη σωστή «φόρτιση» των μπαταριών.

Έξυπνες τεχνικές

Μήπως ήρθε η ώρα να αγκαλιάσεις την ενεργή μάθηση; Η παθητική ανάγνωση, δηλαδή η απομνημόνευση της ύλης χωρίς κατανόηση, διαθέτει και περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Προσπάθησε να αγκαλιάσεις νέες και αποδοτικότερες τεχνικές ενεργούς μάθησης. Για παράδειγμα, επιχείρησε να κάνεις μια σύνοψη των σπουδαιότερων πληροφοριών της ύλης. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο της διδασκαλίας όρων και εννοιών σε άλλους αλλά και να συμμετέχεις σε ομαδικές συζητήσεις για τα εκάστοτε θέματα και μαθήματα. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, προωθούν τη βαθύτερη κατανόηση και τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των γνώσεων σου.

Χρησιμοποίησε οπτικά βοηθήματα

Τα οπτικά βοηθήματα, όπως οι λεγόμενοι χάρτες μυαλού, τα διαγράμματα, διάφοροι πίνακες κ.α. μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωση πολύπλοκων πληροφοριών και να βελτιώσουν την κατανόηση. Μην ξεχνάς πως το σημαντικότερο για να κάνεις κτήμα σου μια πληροφορία είναι να την καταλάβεις ο ίδιος και όχι να την αποστηθίσεις. Διάφορα ισχυρά οπτικά ερεθίσματα βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τις συνδέσεις μεταξύ των εννοιών αλλά και τους διευκολύνουν όταν θα κληθούν να τις ανακαλέσουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Κράτα σωστές σημειώσεις

Προσπάθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να κρατάς σωστά σημειώσεις για κάθε μάθημα ξεχωριστά. Χρησιμοποίησε διαφορετικά τετράδια ή κάποιο τετράδιο με αρκετά θέματα ώστε να τα χωρίσεις ανά μάθημα. Χώρισε τη σελίδα σε τρεις ενότητες: κύριες ιδέες, υποστηρικτικές λεπτομέρειες και μια περίληψη. Μέσω αυτής της προσέγγισης, θα κατορθώσεις να υιοθετήσεις την ενεργητική ακρόαση των διαλέξεων. Έτσι, όχι μόνο θα μπορείς εύκολα να διαχειρίζεσαι το υλικό σου και να κάνεις ορθή ανασκόπηση όποτε χρειαστεί, αλλά θα «πάρεις πράγματα και από την παράδοση».

Χρησιμοποίησε χρώματα

Η χρήση διαφορετικών χρωμάτων για επικεφαλίδες, λέξεις-κλειδιά και δευτερεύοντα θέματα μπορεί να βελτιώσει την οργάνωση και την ανάκληση μνήμης. Η χρωματική κωδικοποίηση βοηθά στην οπτική συσχέτιση των εννοιών, καθιστώντας την επανάληψη πιο αποτελεσματική και ευχάριστη.

Κατανόησε τη μορφή της εξέτασης:

Πριν δώσεις εξετάσεις, κοίταξε να εξοικειωθείς με τη δομή τους, συμπεριλαμβανομένων των τύπων ερωτήσεων, της κατανομής βαθμών και των χρονικών περιορισμών. Αυτή η γνώση θα σου επιτρέψει να σχεδιάσεις ένα πλήρες, λειτουργικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα διαβάσματος.

Μελέτησε παλιότερα θέματα

Όταν λέμε μελέτησε, εννοούμε λύσε. Η εξάσκηση σε προηγούμενα θέματα θα συνδράμει στην εξοικείωση με το στυλ και το περιεχόμενο των εξετάσεων. Ανάλυσε τις απαντήσεις σου, εντόπισε τα λάθη σου και κράτησε τη μεγάλη εικόνα. Θα πρέπει να δεις σε ποιους τομείς υστερείς ώστε να προσαρμόσεις ανάλογα και τη μελέτη σου.

Επαρκής ύπνος, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση

Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία και τη θωράκιση της μνήμης σου. Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι καλά και έχεις ξεκούραστο ύπνο, ειδικά το προηγούμενο βράδυ από τις εξετάσεις.

Επιπλέον, η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική σωματική δραστηριότητα παρέχουν την ενέργεια και την πνευματική διαύγεια που απαιτούνται για να αποκτήσεις συγκέντρωση και να φέρνεις τα αποτελέσματα που θέτεις ως στόχους μέσω της μελέτης σου.