Νέα ευρήματα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα έδειξαν ότι ασυνείδητες εγκεφαλικές διεργασίες και συνειδητές νευρωνικές διεργασίες επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφική συμπεριφορά.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί και σύμφωνα με το CDC στο 41,9% από το 2017 έως τον Μάρτιο του 2020.

Διαβάστε επίσης: Πρήξιμο: Μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη πρωτεΐνης;

Το CDC αναφέρει ότι περίπου 173 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν ετησίως για την παχυσαρκία το 2019. Όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν 1.861 δολάρια υψηλότερους ιατρικούς λογαριασμούς από εκείνους με μέσο και υγιές βάρος.

Η μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, η παχυσαρκία συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου, εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλών άλλων ασθενειών.

Η ομάδα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Takahiro Yoshikawa, προσπάθησε να διερευνήσει τις επιπτώσεις των ασυνείδητων εγκεφαλικών διεργασιών στη διαχείριση της πείνας. Επειδή οι συμβατικές διατροφικές συμβουλές επικεντρώνονται στις συνειδητές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Περίπου το 80% του βάρους που χάνεται κατά τη δίαιτα επανέρχεται μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 29 μακροχρόνιων μελετών μείωσης του βάρους. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διευκρινιστεί γιατί η λήψη διατροφικών συμβουλών δεν οδηγεί πάντα σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατώτερη μετωπιαία έλικα, το τμήμα του εγκεφάλου που εξισορροπεί τη διατροφική συμπεριφορά, παρουσίασε διαφορετική νευρωνική δραστηριότητα ως αντίδραση σε εικόνες φαγητού που παρουσιάστηκαν συνειδητά σε σχέση με εικόνες φαγητού που παρουσιάστηκαν υποσυνείδητα.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο μετά την προβολή των εικόνων φαγητού, το οποίο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να συνδέσουν τις μεταβολές της εγκεφαλικής δραστηριότητας με διατροφικές συμπεριφορές, όπως οι γνωστικοί περιορισμοί στην πρόσληψη τροφής και η συναισθηματική κατανάλωση.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι συνειδητές όσο και οι ασυνείδητες εγκεφαλικές διεργασίες επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά.

Ο καθηγητής Yoshikawa καταλήγει: «Αν μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα στη μελλοντική έρευνα για το πώς η διατροφική συμπεριφορά ελέγχεται από ασυνείδητες νευρικές διεργασίες, μπορούμε να συνδυάσουμε αυτή την κατανόηση με τις τρέχουσες γνώσεις μας για τις συνειδητές νευρικές διεργασίες, ώστε να αναπτύξουμε ενδεχομένως πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς».