Οι γυναίκες των οποίων ο κύκλος περιόδου ήταν μικρότερος από 22 ημέρες ή μεγαλύτερος από 34 ημέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επεισόδια καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής ή της κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  Journal of the American Heart Association. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του εμμηνορροϊκού κύκλου ως δείκτη υγείας, συνδέοντας την περίοδο με τη υγεία της καρδιάς.

Μην αμελείτε την ακανόνιστη περίοδο

«Αυτή η μελέτη προσθέτει στη αυξανόμενη βιβλιογραφία ότι οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι δεν είναι απαραίτητα αβλαβείς» αναφέρει η δρ Στέφανι Φόμπιον, διευθύντρια στην North American Menopause Society.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την ακανόνιστη έμμηνο ρύση με πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χρόνια φλεγμονή».

Πόσο διαρκεί ένας «κανονικός» εμμηνορροϊκός κύκλος;

Ο έμμηνος κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα μιας περιόδου έως την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Ο μέσος κύκλος είναι 28 ημέρες και οτιδήποτε μεταξύ 21 και 35 ημερών θεωρείται συνήθως κανονικό. Ένας μεγαλύτερος ή μικρότερος κύκλος θεωρείται ακανόνιστος και παρατηρείται σε περίπου μία στις πέντε γυναίκες.

Η τακτική διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου αντανακλά την κανονική λειτουργία των συνδεδεμένων ορμονικών συστημάτων – μεταξύ του υποθαλάμου, της υπόφυσης και των ωοθηκών – και είναι ένας ζωτικός δείκτης της συνολικής υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυξημένος ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής κατά 40%

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 60.000 γυναίκες που ήταν εγγεγραμμένες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του εμμηνορροϊκού κύκλου, της καρδιακής νόσου και συγκεκριμένων καρδιαγγειακών συμβάντων στις γυναίκες. Οι ερευνητές όρισαν την κανονική διάρκεια κύκλου μεταξύ 22 και 34 ημερών.

Κατά τη στιγμή της εγγραφής, οι συμμετέχουσες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη και ήταν κατά 92% λευκές, χωρίς καρδιακές παθήσεις και δεν είχαν ακόμη περάσει την εμμηνόπαυση. Τα δεδομένα υγείας συλλέχθηκαν μέσω τεσσάρων επισκέψεων παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκαν από το 2006 έως το 2010, το 2012 έως το 2013 και το 2014 και το 2019.

Διαβάστε επίσης: Μου ήρθε περίοδος δύο φορές σε ένα μήνα – Τι συμβαίνει

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12 ετών, συνέβησαν 1.623 καρδιαγγειακά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής, κολπικής μαρμαρυγής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα βασικά ευρήματα από τη μελέτη περιλαμβάνουν:

  • Ένας εμμηνορροϊκός κύκλος μικρότερος από 21 ημέρες ή μεγαλύτερος από 35 ημέρες συσχετίστηκε με 19% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 40% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, συγκριτικά με έναν κύκλο κανονικής διάρκειας.
  • Οι βραχύτεροι εμμηνορροϊκοί κύκλοι συσχετίστηκαν με 29% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής προσβολής, της κολπικής μαρμαρυγής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι μεγαλύτεροι εμμηνορροϊκοί κύκλοι συσχετίστηκαν με 11% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου.
  • Οι μικρότεροι εμμηνορροϊκοί κύκλοι συσχετίστηκαν με 38% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και οι μεγαλύτεροι εμμηνορροϊκοί κύκλοι συσχετίστηκαν με 30% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σε σύγκριση με τους κανονικούς κύκλους.

Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων παρατηρήθηκε ακόμα και αφού οι ερευνητές έλεγξαν πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματα, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, τα αρχικά επίπεδα χοληστερόλης, το ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή ο διαβήτης τύπου 2, ιστορικό χρήσης από του στόματος αντισυλληπτικών ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.