Η υγεία μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και το σώμα μας έχει τον τρόπο του να μας προειδοποιεί στέλνοντας «σήματα». Ο εντοπισμός και η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων υγείας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών και στην προώθηση της συνολικής ευημερίας μας.

Ποια είναι λοιπόν εκείνα τα συμπτώματα που απαιτούν άμεση προσοχή;

Η κατηγοριοποίηση των συμπτωμάτων

Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τα συμπτώματα σε τρεις κατηγορίες:

  • Διαλείποντα – Συμπτώματα που βελτιώνονται ή υποχωρούν εντελώς.
  • Υποτροπιάζοντα – Συμπτώματα που είχαν προηγουμένως εμφανιστεί και υποχωρήσει, αλλά επιστρέφουν ξανά μετά από μια χρονική περίοδο.
  • Χρόνια – Συμπτώματα που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και διάγνωσης είναι πάντα απαραίτητη για τη διασφάλιση της κατάλληλης θεραπείας και φροντίδας.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D: Τα σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη «του ήλιου»

11 συμπτώματα υγείας τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε

#1 Πόνος στο στήθος

Ο σοβαρός ή επίμονος πόνος στο στήθος μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή ή άλλα καρδιακά προβλήματα, ειδικά εάν συνοδεύεται από ξαφνικό, σοβαρό πόνο στο αριστερό χέρι. Πρόκειται για σοβαρά συμπτώματα υγείας που χρίζουν επείγουσας φροντίδας.

#2 Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια ή η ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή χωρίς προφανή λόγο απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η οξεία δύσπνοια μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής αναπνευστικής πάθησης ή καρδιακού προβλήματος.

#3 Έντονος κοιλιακός πόνος

Ο έντονος ή επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος μπορεί να υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει κάτι πιο σοβαρό που τον προκαλεί. Καταστάσεις όπως η σκωληκοειδίτιδα, οι πέτρες στη χολή ή η έκτοπη εγκυμοσύνη μπορούν μεταξύ άλλων να προκαλέσουν επίμονο πόνο και δεν πρέπει να αγνοούνται.

#4 Ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος

Αυτή η κατάσταση είναι μια σημαντική «κόκκινη σημαία». Εάν αισθανθείτε έναν απότομο, έντονο πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί γρήγορα, ειδικά εάν συνοδεύεται από δυσκαμψία στον αυχένα ή απώλεια της αίσθησης στη μία πλευρά του σώματός σας (στο χέρι και το πόδι), θα μπορούσε είναι σημάδι εγκεφαλικής αιμορραγίας ή εγκεφαλικού.

#5 Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Εάν έχετε χάσει κιλά χωρίς προφανή λόγο (καμία διατροφική αλλαγή ή αλλαγή στο πρόγραμμα άσκησης), ο γιατρός σας πρέπει να αξιολογήσει το γιατί. Η ανεξήγητη απώλεια βάρους δεν είναι αιτία «χαράς». θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι μιας ποικιλίας ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn, του καρκίνου ή μεταβολικών διαταραχών.

#6 Αλλαγές σε κρεατοελιές ή δερματικές βλάβες

Οποιεσδήποτε ξαφνικές αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα ή την υφή των ελιών ή άλλες δερματικές αλλαγές μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του δέρματος, μπορεί βέβαια να μην είναι και τίποτα. Εσείς όπως και να έχει, σπεύστε σε δερματολόγο.

#7 Ασυνήθιστη αιμορραγία

Η απροσδόκητη αιμορραγία από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, η υπερβολική αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση, το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα ή η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπονται.

#8 Επίμονη κόπωση

Εάν δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε εργασίες που συνηθίζατε να κάνετε με ευκολία και αντιμετωπίζετε κόπωση στα κόκαλα, διαφορετική από την κανονική κούραση, η οποία δεν βελτιώνεται παρά την ξεκούραση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης όπως αναιμία, προβλήματα θυρεοειδούς , διαβήτης, κατάθλιψη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και άλλα.

#9 Ζάλη

Εάν έχετε έντονη ζαλάδα και άλλα συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, μούδιασμα ή αδυναμία, δυσφορία στο στήθος, έμετο ή δύσκαμπτο λαιμό, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η ζάλη έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως για παράδειγμα ο ίλιγγος και η αφυδάτωση.

#10 Συνεχής Βήχας

Ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης όπως καρκίνος του πνεύμονα, πνευμονία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (πνευμονοπάθεια που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή) ή ακόμα και φυματίωση.

#11 Ξαφνικές αλλαγές στην όραση

Οποιαδήποτε ξαφνική απώλεια όρασης, η θολή όραση, η εμφάνιση λάμψεων φωτός θα πρέπει να αξιολογείται αμέσως από οφθαλμίατρο, καθώς μπορεί να υποδεικνύει σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις ή νευρολογικά προβλήματα.

*Θυμηθείτε:

Οποιοδήποτε ασυνήθιστο ή ανησυχητικό σύμπτωμα υγείας θα πρέπει να αξιολογείται από έναν ειδικό γιατρό για να διασφαλίζεται η σωστή διάγνωση και θεραπεία. Αλλαγές στο σώμα, όσο μικρές κι αν φαίνονται, δεν πρέπει να αγνοούνται. Η υγεία μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά και δεν μπορούμε να αναβάλλουμε τίποτα που να την αφορά για… αύριο.