Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή… Όλοι έχουμε «τραβήξει» το δέρμα που έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα. Ενώ μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, στην πραγματικότητα αυτή η κίνηση μπορεί να βλάψει σοβαρά την επιδερμίδα σας.

Το ηλιακό έγκαυμα είναι βλάβη του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Όταν παθαίνουμε ηλιακό έγκαυμα, το DNA των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος αλλάζει. Αυτή η βλάβη μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και σε μελλοντικά κύτταρα, προκαλώντας την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων, υπερμελάγχρωσης, αυξάνοντας παράλληλα το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με τους ειδικούς από το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τι συμβαίνει όταν «τραβάμε» το δέρμα που ξεφλουδίζει

Η έκθεση στην ακτινοβολία UVB προκαλεί επίσης το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας να απελευθερώνει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται κόκκινο και πρησμένο. Αφού εξασθενήσει το πρήξιμο, το δέρμα σας προσπαθεί να απαλλαγεί από τα κατεστραμμένα κύτταρα με το ξεφλούδισμα.

Διαβάστε επίσης: Shadow Rule: Ο κανόνας που μας δείχνει πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος

Εάν πάθετε ηλιακό έγκαυμα, θα παρατηρήσετε ότι το δέρμα ξεφλουδίζει μέσα σε τρεις έως και περίπου οκτώ ημέρες μετά την έκθεση στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Όταν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αντισταθείτε στην παρόρμηση να «τραβήξετε» το δέρμα που ξεφλουδίζει.

Αυτό διότι εάν αφαιρέσετε το δέρμα πολύ νωρίς, μπορεί να αυξήσετε το κίνδυνο μόλυνσης αλλά και το ενδεχόμενο να πονάτε. Αντίθετα αφήστε το να ξεφλουδίσει και να φύγει μόνο του.

Πώς να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα

Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να καταφέρετε να αποφύγετε τα εγκαύματα από τον ήλιο, περιλαμβάνουν:

  • Εφαρμόστε αντηλιακό τακτικά: Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με ευρύ φάσμα προστασίας και επαναλάβετε την εφαρμογή του τακτικά, περίπου ανά δύο ώρες ή και νωρίτερα εάν ιδρώνετε ή βρίσκεστε στο νερό.
  • Φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο και προστατευτικά ρούχα: Ένα ελαφρύ μακρυμάνικο πουκάμισο και παντελόνι θα κρατήσουν το δέρμα σας καλυμμένο τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.
  • Αποφύγετε την άμεση έκθεση στο ήλιο στην μέση της ημέρας: Οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν λοιπόν πρόκειται να βγείτε έξω εκείνες τις ώρες, φροντίστε να παραμένετε όσο το δυνατόν περισσότερο στην σκιά ή να φοράτε προστατευτικά ρούχα, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω.