Ενώ η ηλιοφάνεια είναι ένα από τα πιο ευχάριστα κομμάτια του καλοκαιριού, η αυξημένη έκθεση στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου ενέχει και κινδύνους.

Η προστασία από τον ήλιο είναι το κλειδί. Πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεστε αλλαγή ή προσθήκη επιπλέον βημάτων στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης: Κολύμπι: Τα οφέλη για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία

Μύθος: Ο ήλιος είναι πάντα πιο δυνατός τις ζεστές ημέρες

Ο ήλιος είναι γενικά πιο δυνατός το καλοκαίρι. Όταν οι μέρες είναι πιο ζεστές, η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) από τον ήλιο ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι ο δείκτης UV.

Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας μετρά την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο σε μια κλίμακα από το 0 έως το 11. Το 0 υποδηλώνει καθόλου ηλιακή ακτινοβολία (τη νύχτα, για παράδειγμα) και το 11+ να υποδηλώνει ακραία υπεριώδη ακτινοβολία (μπορείτε να καείτε σε λιγότερο από 10 λεπτά), σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος.

Ενώ είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα ανεξάρτητα από τον δείκτη UV, μπορεί να χρειάζεστε επιπλέον προστασία (υψηλότερο δείκτη προστασίας ή συχνότερες εφαρμογές αντηλιακού) τις ημέρες που ο δείκτης UV είναι υψηλότερος.

Ο δείκτης UV δεν αποτελεί μέτρο της θερμότητας. Και ένας υψηλότερος δείκτης UV δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έξω έχει πιο πολλή ζέστη.

Για παράδειγμα, ο δείκτης UV μπορεί να είναι υψηλότερος σε μια ηλιόλουστη μέρα με 25 βαθμούς από ό,τι σε μια ηλιόλουστη μέρα με 35 βαθμούς. Αυτό ποικίλει ανάλογα με την εποχή του έτους, την ώρα της ημέρας, την τοποθεσία, το υψόμετρο και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα.

Ομοίως, ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να είναι υψηλός και σε συννεφιασμένες ή νεφελώδεις ημέρες. Με απλά λόγια, δεν μπορείτε να βασιστείτε στη θερμοκρασία που επικρατεί έξω ή στο να κοιτάξετε τον ουρανό για να καθορίσετε πόσο δυνατός θα είναι ο ήλιος εκείνη την ημέρα.

Μύθος: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σας από τα σπυράκια

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το να περνάτε χρόνο στον ήλιο θα καθαρίσει το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, η έκθεση στον ήλιο και η θερμότητα μπορεί να κάνουν το δέρμα να παράγει περισσότερο λάδι, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

Παράλληλα, ο ήλιος θα σκουρύνει τα σημάδια σας. Διατρέχετε επίσης τον κίνδυνο να πάθετε ηλιακό έγκαυμα στο πρόσωπο, ειδικά αν χρησιμοποιείτε προϊόντα ακμής που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς προστασία μπορεί να βλάψει το δέρμα, προκαλώντας σημάδια πρόωρης γήρανσης, όπως αποχρωματισμό και ρυτίδες, και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Γεγονός: Καλύτερα να αποφεύγετε την εφαρμογή αρώματος πριν βγείτε στον ήλιο

Αν σκέφτεστε να ψεκάσετε το λαιμό και το στήθος σας με άρωμα ή κολόνια πριν περάσετε χρόνο στον ήλιο, ξανασκεφτείτε το. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα και φουσκάλες σε μερικούς ανθρώπους (φωτοδερματίτιδα).

Αυτό συμβαίνει όταν ορισμένα αλλεργιογόνα ή χημικές ουσίες στο δέρμα ενεργοποιούνται από τις ακτίνες UV (φωτοτοξική αντίδραση), προκαλώντας σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, αντίδραση που μοιάζει με έκζεμα (δερματίτιδα) ή κνίδωση.

Γεγονός: Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας, τόσο περισσότερη ώρα σας προστατεύει το αντηλιακό

Τεχνικά, ο υψηλότερος δείκτης προστασίας σημαίνει πόσο μπορείτε να βρίσκεστε στον ήλιο. Έτσι, το SPF 100 θα σας προστατεύει για περισσότερα λεπτά από το SPF 50.

Ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας, είναι πολύ σημαντικό να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού σας τουλάχιστον κάθε δύο ώρες (και μετά το κολύμπι), ειδικά αν περνάτε παρατεταμένο χρόνο στον ήλιο.

Αν γνωρίζετε ότι θα ιδρώσετε πολύ ή θα μπείτε στο νερό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που να είναι ανθεκτικό στο νερό ή τον ιδρώτα.