Ενώ ο ήλιος μπορεί να «παίζει»… κρυφτό τις τελευταίες ημέρες, θερμοκρασία και υγρασία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι συνθήκες αυτές μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι, μεριμνώντας καθημερινά για σημάδια αφυδάτωσης.

Όταν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα αλλά και τα στάδια της αφυδάτωσης, μπορούμε να απολαύσουμε κάθε καλοκαιρινή δραστηριότητα με ασφάλεια, είτε κάνουμε γυμναστική έξω είτε απολαμβάνουμε το μπάνιο μας στα γαλαζοπράσινα νερά.

Από τι προκαλείται

Η αφυδάτωση είναι στην πραγματικότητα ένας γενικός όρος για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που προκαλούνται από την απώλεια σωματικών υγρών, αναφέρει ο γιατρός, δρ Ερκέντα Ντερούεν. «Το σώμα χρειάζεται νερό για διάφορες λειτουργίες του, όπως η κίνηση των μυών και η διατήρηση της φυσιολογικής του θερμοκρασίας. Όταν δεν έχει αρκετό νερό, τότε μπορεί να μην λειτουργεί και τόσο καλά» επισημαίνει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Αφυδάτωση και μεταβολισμός: Πώς σχετίζονται;

Αν μπορεί να σκεφτούμε ότι η αφυδάτωση συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις που ιδρώνουμε πολύ, όπως όταν κάνουμε γυμναστική σε μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διάφορες αιτίες αφυδάτωσης.

«Χάνουμε συνήθως νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω της εφίδρωσης, των ούρων, των κοπράνων, του εμετού και ακόμη και του κλάματος», αναφέρει χαρακτηριστικά. Πρέπει επίσης να προσέχετε ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα που είναι διουρητικά.

Ποια τα στάδια της αφυδάτωσης

Όπως αναφέρει ο δρ Ερκέντα Ντερούεν, υπάρχουν διάφορα στάδια αφυδάτωσης. Μερικές φορές, αυτά επισημαίνονται με βάση τα κύρια συμπτώματα, αλλά ο ίδιος αναφέρει ότι είναι πιο πρακτικό να ταξινομηθούν τα στάδια αφυδάτωσης με βάση τη σοβαρότητα.

Βάσει αυτών, υπάρχουν τρία στάδια αφυδάτωσης: ήπια, μέτρια και σοβαρή.

Στάδιο 1: Ήπια αφυδάτωση

«Συνήθη συμπτώματα ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν δίψα, σκασμένα χείλη και ούρα που είναι λίγο πιο σκούρα από το κανονικό» λέει ο δρ Ερκέντα Ντερούεν. Εάν παρατηρήσετε ότι δεν αισθάνεστε τόσο καλά σε μια ζεστή μέρα ή ενώ ασκείστε, δοκιμάστε να πιείτε περισσότερο νερό.

Προτείνει επίσης να τρώτε φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι και τα αγγούρια.

Στάδιο 2: Μέτρια αφυδάτωση

Σε αυτό το στάδιο, τα συμπτώματα της αφυδάτωσης γίνονται πιο εμφανή. «Πιθανότατα θα έχετε τα ίδια συμπτώματα με το πρώτο στάδιο, αλλά πιο σοβαρά. Μπορεί να έχετε γρήγορο καρδιακό ρυθμό, πονοκεφάλους, να αισθάνεστε κούραση ή ζάλη» εξηγεί ο ίδιος.

Σε αυτήν την φάση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να ενυδατωθείτε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Στάδιο 3: Σοβαρή αφυδάτωση

Εάν η μέτρια αφυδάτωση δεν αντιστραφεί με γρήγορη, αποτελεσματική και επαρκή επανυδάτωση, θα προχωρήσει στο σοβαρό στάδιο.

«Συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη δίψα, ελάχιστη έως καθόλου παραγωγή ούρων, γρήγορος καρδιακό ρυθμός (ή, αντίστροφα, αργός), γρήγορη αναπνοή/δύσπνοια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, σύγχυση, ευερεθιστότητα, ακόμη και απώλεια συνείδησης», λέει ο Ερκέντα Ντερούεν.

Εάν αισθανθείτε κάτι από τα παραπάνω και δεν αποδώσουν οι προσπάθειες επανυδάτωσης, τότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πώς να ενυδατωθείτε γρήγορα

Σύμφωνα με τον δρ Ερκέντα Ντερούεν, ο καλύτερος τρόπος για γρήγορη ενυδάτωση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αφυδάτωσης. Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια ή μέτρια, μπορείτε να ενυδατωθείτε πίνοντας σκέτο νερό ή νερό με ηλεκτρολύτες αν είναι δυνατόν (αφού οι ηλεκτρολύτες βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει υγρά).

Αν παρατηρήσετε ότι η αφυδάτωση σας προχωρά ή ότι τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν παρά τις προσπάθειές σας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.