Όλοι ξέρουμε ένα άτομο που δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι να πιει μια κούπα καφέ. Μπορεί να μην είναι σε εγρήγορση, να μην μπορεί να συγκεντρωθεί ή ακόμα και να μην είναι τόσο ευγενικό εάν οι συναναστροφές του γίνονται νωρίς το πρωί.

Μπορεί να είστε εσείς αυτό το άτομο.

Κατά το μεσημέρι όμως, μπορεί να διαπιστώσετε ότι συμβαίνει και πάλι το ίδιο. Μπορεί να γίνετε δύστροποι ή να αισθανθείτε κουρασμένοι. Κάποιοι χάνουν τη συγκέντρωση που απαιτείται για τη δουλειά.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Ποιες τροφές μπορούν να τον επηρεάσουν αρνητικά, σύμφωνα με νέα μελέτη

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Επιδράσεις της καφεΐνης

Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται κυρίως στον καφέ, στα φύλλα τσαγιού και το κακάο. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί συνθετικά σε ένα εργαστήριο.

Η καφεΐνη θεωρείται διεγερτικό. Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ότι είναι σε εγρήγορση και γεμάτοι ενέργεια μετά την κατανάλωσή της, ενώ άλλοι αισθάνονται νευρικότητα και άγχος. Η καφεΐνη έχει ακόμη και μερικές ιατρικές χρήσεις.

Για παράδειγμα μπορεί να προστεθεί σε ορισμένα παυσίπονα για να βοηθήσει στις ημικρανίες. Σύμφωνα με την Ιατρική Διευθύντρια του Κέντρου Μεταμόσχευσης Ήπατος στην Κλινική Mayo της Αριζόνα, τρία φλιτζάνια μαύρου καφέ την ημέρα ενισχύουν τη λειτουργία του ήπατος.

Τι κάνει η καφεΐνη στον οργανισμό μας;

Η καφεΐνη δρα ενάντια στις επιδράσεις του υποδοχέα του νευροδιαβιβαστή. Ωστόσο, το πώς η μείωση της λειτουργίας των υποδοχέων των νευροδιαβιβαστών οδηγεί στις επιδράσεις της καφεΐνης (εγρήγορση, προσοχή) δεν είναι ακόμα σαφές.

Αν ο υποδοχέας υπολειτουργεί, ο εγκέφαλός σας μπορεί να μην λαμβάνει τα σήματα που χρειάζεται για να ξεκουραστεί κι έτσι να παραμένετε σε εγρήγορση.

Πόσο διαρκεί η καφεΐνη;

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να μειωθεί στο μισό η ποσότητα της καφεΐνης είναι μεταξύ 4-6 ωρών. Έτσι, ακόμη και αν αισθάνεστε ότι οι επιδράσεις αρχίζουν να μειώνονται λόγω της μειωμένης δόσης, εξακολουθεί να υπάρχει ορισμένη ποσότητα καφεΐνης στον οργανισμό σας.

Για αυτόν τον λόγο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε το βράδυ, ακόμα και αν η κατανάλωση καφεΐνης έγινε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Για άλλους, η ποσότητα αυτή δεν είναι επαρκής για να έχει διεγερτική δράση. Εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά.