Τα social media, όπως και πολλά άλλα στη ζωή, είναι καλύτερο να τα απολαμβάνετε με μέτρο. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, οι οποίοι επικεντρώθηκαν σε νέους ενήλικες και την ψυχική τους υγεία.

Όταν μια ομάδα φοιτητών περιόρισε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά 30 λεπτά ημερησίως, σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και τη μοναξιάς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Άγχος: 10 σημάδια ότι σας στέκεται εμπόδιο

Ο αυξανόμενος όγκος πρόσφατων ερευνών δείχνει μια αναμφισβήτητη τάση: οι νέοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ψυχική τους υγεία υποφέρει.

Η μελέτη

Οι ερευνητές του ISU οργάνωσαν ένα πείραμα δύο εβδομάδων που περιλάμβανε 230 φοιτητές. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπρεπε να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε 30 λεπτά την ημέρα. Λάμβαναν, μάλιστα, αυτοματοποιημένες υπενθυμίσεις κάθε μέρα για τον περιορισμό.

Αυτή η ομάδα κατέληξε να έχει σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά το άγχος, την κατάθλιψη και τη μοναξιά στο τέλος της μελέτης. Επιπλέον, παρουσίασε αυξημένη τάση σε θετικά συναισθήματα όπως ενθουσιασμός και υπερηφάνεια. Με άλλα λόγια, παρατηρήθηκε μια καλύτερη οπτική για τη ζωή.

«Με εξέπληξε η διαπίστωση ότι η ευημερία των συμμετεχόντων βελτιώθηκε σε όλες τις διαστάσεις της ζωής τους. Ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι μια τόσο απλή παρέμβαση, μια καθημερινής υπενθύμιση, μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά και να βελτιώσουν τις συνήθειές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας.

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι τα ψυχολογικά οφέλη από τον περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επεκτάθηκαν ακόμη και στους συμμετέχοντες που μερικές φορές δεν τηρούσαν τον περιορισμό.

«Το μάθημα εδώ είναι, ότι δεν έχει σημασία να είσαι τέλειος, αλλά να καταβάλλεις προσπάθεια. Ο αυτοπεριορισμός και η προσοχή είναι τα μυστικά συστατικά», λένε οι ερευνητές.

Πολλοί συμμετέχοντες στη μελέτη σχολίασαν ότι οι πρώτες ημέρες ήταν δύσκολες. Μετά από αυτό, ωστόσο, πολλοί αισθάνθηκαν πιο παραγωγικοί και συντονισμένοι. Άλλοι δήλωσαν ότι ο ύπνος τους βελτιώθηκε ή περνούσαν περισσότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους.