Η τεχνολογία αποτελεί μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας πλέον. Είναι τόσο ενσωματωμένη στη ζωή μας, που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε ότι γίνεται να μείνουμε χωρίς κινητό για μια εβδομάδα.

Αυτή η αντίδραση φαίνεται λογική, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι εξαρτόμαστε από το κινητό για να επικοινωνήσουμε με άλλα άτομα, να οργανώσουμε το χρόνο μας και να εντοπίσουμε σημαντικές πληροφορίες, πράγματα που κάνουν την καθημερινότητά μας αισθητά ευκολότερη.

Για ορισμένους ανθρώπους, η πλοήγηση μέσω των smartphone αποτελεί το νέο τρόπο εξερεύνησης της κοινωνικής πολυπλοκότητας της σύγχρονης ζωής. Για άλλους λειτουργεί ως μέθοδος αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων.

Διαβάστε επίσης: Μουσική: Τι να ακούτε όταν θέλετε να συγκεντρωθείτε

Ωστόσο, το διαρκές καθεστώς της σύνδεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά σας, καθώς τείνει να «εισβάλλει» σε προσωπικές στιγμές, «κλέβοντας» την προσοχή σας και την πολύτιμη ενέργειά σας.

Επιπλέον, η διαρκής ενασχόληση με το κινητό μπορεί σας δημιουργεί περιττό άγχος. Έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να το ελέγχει ανά μερικά λεπτά για να επιβεβαιωθείτε ότι δεν έχετε «χάσει» κάτι ή ότι όλα βρίσκονται «υπό έλεγχο»;

Το γεγονός ότι αυτές οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα είναι τόσο διαδεδομένα δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα. Αντίθετα, είναι μια ένδειξη ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ό,τι νομίζουμε.

Αν θέλετε να μάθετε αν η χρήση του τηλεφώνου σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εθισμός, υπάρχει ένα γρήγορο τεστ που θα σας δώσει την απάντηση.

Το τεστ

Το Smartphone Compulsion Test αναπτύχθηκε από τον Ντέιβιντ Γκρίνφιλντ, ο οποίος είναι ο ιδρυτής του Κέντρου για τον εθισμό στο Διαδίκτυο και την Τεχνολογία και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Αποτελείται από 15 ερωτήσεις τύπου «ναι ή όχι». Εάν απαντήσετε περισσότερα από 5 «ναι» στις εξής ερωτήσεις, η χρήση του κινητού σας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «προβληματική»:

  1. Ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο κινητό σας απ‘ ό,τι αντιλαμβάνεστε;
  2. Πιάνετε τον εαυτό σας να περνάει άσκοπα την ώρα του κοιτάζοντας την οθόνη σας;
  3. Φαίνεται να χάνετε την αίσθηση του χρόνου όταν ασχολείστε με το κινητό σας;
  4. Μήπως αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε γραπτά μηνύματα, tweeting ή email από το να μιλάτε με ανθρώπους από κοντά;
  5. Έχει αυξηθεί ο χρόνος επί οθόνης σας;
  6. Εύχεστε να μπορούσατε να ασχολείστε λιγότερο με το κινητό σας;
  7. Κοιμάστε τακτικά με το smartphone κάτω από το μαξιλάρι σας ή δίπλα στο κρεβάτι;
  8. Βλέπετε και απαντάτε σε μηνύματα, tweets και emails όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας – ακόμη και όταν αυτό σημαίνει ότι διακόπτετε άλλα πράγματα που κάνετε;
  9. Στέλνετε μηνύματα, tweet ή σερφάρετε ενώ οδηγείτε ή κάνετε άλλες παρόμοιες δραστηριότητες που απαιτούν την εστιασμένη προσοχή και συγκέντρωσή σας;
  10. Θεωρείτε ότι η χρήση του smartphone σας μειώνει κατά καιρούς την παραγωγικότητά σας;
  11. Αισθάνεστε απρόθυμοι να μείνετε χωρίς κινητό, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα;
  12. Αισθάνεστε άβολα ή ανήσυχα όταν αφήνετε κατά λάθος το κινητό σας στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, δεν έχετε σήμα ή μπαταρία;
  13. Όταν τρώτε παίρνετε πάντα μαζί σας το τηλέφωνο στο τραπέζι;
  14. Όταν το κινητό σας χτυπάει ή δονείται, νιώθετε έντονη ανάγκη να ελέγξετε για μηνύματα, tweets, emails, ενημερώσεις κ.λπ.;
  15. Ελέγχετε άσκοπα το κινητό ή το smartphone σας πολλές φορές την ημέρα, ακόμη και όταν ξέρετε ότι πιθανότατα δεν υπάρχει κάτι νέο ή σημαντικό να δείτε;

Ας πούμε ότι το σκορ σας είναι περισσότερο από πέντε – είναι στ’ αλήθεια τόσο κακό;

Σύμφωνα με την επιστήμη, ναι. Η παρουσία ενός smartphone μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την ποιότητα των προσωπικών μας συνομιλιών με τους άλλους. Και η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα απομόνωσης. 

Αν αναζητείτε μια ρεαλιστική στρατηγική για να αποτοξινωθείτε από το κινητό σας, δείτε πώς μπορείτε να το πετύχετε εδώ.