Το Foam Rolling είναι μια τεχνική αυτο-μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, που μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση από το σφίξιμο των μυών, τον πόνο και τη φλεγμονή, αυξάνοντας ταυτόχρονα το εύρος κίνησης των αρθρώσεών σας για να απολαμβάνετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων καθημερινά.

Θεωρείται ένα αποτελεσματικό εργαλείο, που μπορείτε να ενσωματώσετε στο ζέσταμά σας ή στις διατάσεις που κάνετε μετά την προπόνησή σας για να μειώσετε τον μυϊκό πόνο που μπορεί να αισθάνεστε τις επόμενες ώρες μετά την γυμναστική σας, το γνωστό «πιάσιμο». Μερικά από τα σημαντικά οφέλη της τεχνικής περιλαμβάνουν:

#1 Ανακούφιση του μυϊκού πόνου με foam rolling

Σε επιστημονική μελέτη με οκτώ συμμετέχοντες αναφέρεται ότι το foam rolling μετά την γυμναστική, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της καθυστερημένης εμφάνισης του μυϊκού πόνου, δυσφορία που μπορεί να εκδηλωθεί οκτώ έως και δέκα ώρες μετά την άσκηση.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Στη μελέτη, οι σωματικά δραστήριοι άνδρες έκαναν foam rolling για 20 λεπτά αμέσως μετά την άσκηση, όπως και μετά από 24 και 48 ώρες. Είχαν μείωση της καθυστερημένης εμφάνισης του μυϊκού πόνου ενώ μπορούσαν να εκτελέσουν καλύτερα σωματικές ασκήσεις.

#2 Ανακούφιση από τον πόνο στην μέση

Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου στο σώμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης που συσσωρεύεται στην περιοχή της μέσης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε όταν κάνετε foam rolling στην περιοχή της μέσης. Για να χρησιμοποιήσετε τον κύλινδρο, γυρίστε τον ώστε να είναι κατακόρυφος (σε ευθεία με τη σπονδυλική σας στήλη) και κυλήστε αργά τον κύλινδρο από τη μία πλευρά στην άλλη, διατηρώντας τον ευθυγραμμισμένο με την σπονδυλική σας στήλη.

#3 Προάγει την χαλάρωση

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το foam rolling ως μια χαλαρωτική πρακτική, μιας και όταν χρησιμοποιείται σωστά μας βοηθά να ξεπεράσουμε το μυϊκό πιάσιμο, γεγονός που από μόνο του μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαλαροί και ήρεμοι.

Πώς θα επιλέξετε ένα foam roller

Ένα foam roller έχει συνήθως σχήμα κυλίνδρου και είναι κατασκευασμένο από πυκνό αφρό. Μπορείτε όμως να βρείτε foam rollers σε διάφορα μεγέθη και σχήματα και σε διάφορα επίπεδα σταθερότητας.

Εάν δοκιμάζετε το foam rolling για πρώτη φορά, οι ειδικοί προτείνουν να επιλέξετε ένα λείο foam roller που έχει πυκνή και μαλακή επιφάνεια, ομοιόμορφη υφή και δεν είναι τόσο έντονο όταν το χρησιμοποιείτε όσο άλλα.

Ενώ μπορεί να δοκιμάσετε το foam rolling όταν νιώθετε μυϊκό πιάσιμο ή για προθέρμανση εάν γυμνάζεστε τακτικά, ίσως είναι καλύτερο να το αποφύγετε εάν έχετε σοβαρό τραυματισμό, όπως μυϊκή ρήξη. Πριν να το εντάξετε στην fitness ρουτίνα σας μην ξεχάσετε να λάβετε την έγκριση του γιατρού σας.