Όταν μιλάμε για επίπεδα φυσικής κατάστασης, όλοι αναζητάμε την «χρυσή» τομή, αυτή την γλυκιά ισορροπία μεταξύ των δύο άκρων, της υπερβολικής γυμναστικής και της μη αρκετής. Η εύρεσή της όμως, αποδεικνύεται συχνά σε πραγματική πρόκληση. Επομένως είναι λογικό να αναρωτιέστε αν η καθημερινή γυμναστική είναι μια ασφαλής και βιώσιμη επιλογή.

Οι personal trainers και fitness experts συμβουλεύουν γενικά ότι είναι καλό να μετακινούμαστε καθημερινά.

Διαβάστε επίσης: Επίπεδη κοιλιά: Οι απλές ασκήσεις που κάνετε όσο κάθεστε

Όταν κινούμε το σώμα μας, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά παραδίδονται στους ιστούς και το καρδιαγγειακό σύστημα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά κατά τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Όμως, η καθημερινή κίνηση δεν ισοδυναμεί απαραιτήτως με καθημερινή γυμναστική.

Η καθημερινή κίνηση για κάθε άτομο μπορεί να ποικίλλει.

Να κάνουμε γυμναστική καθημερινά;

Εάν αναρωτιέστε εάν χρειάζεται να κάνετε καθημερινά μια σκληροπυρηνική προπόνηση, τότε η απάντηση των fitness experts είναι «όχι». Το πρόγραμμά σας μπορεί να περιλαμβάνει κάτι τόσο από όσο 20 λεπτά περπάτημα, διατάσεις ή ήπια γιόγκα.

Στην πραγματικότητα, το μέγιστο που συνιστούν είναι να κάνετε τρεις φορές την εβδομάδα προπονήσεις ενδυνάμωσης για 30 λεπτά και ασκήσεις καρδιαγγειακής άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά.

Φυσικά, εάν είστε αθλητής ή προπονείστε για έναν αγώνα, το πρόγραμμα προπόνησής σας μπορεί να είναι πιο έντονο από αυτό αλλά αυτές είναι οι συστάσεις τους για άτομα που έχουν γενικά καλή υγεία και θέλουν να διατηρήσουν μια ρουτίνα φυσικής κατάστασης.

Πώς να ξεκινήσετε

Για τους αρχάριους, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε σταδιακά διαμορφώνοντας μια ρουτίνα προπόνησης, ξεκινώντας με 30 λεπτά άσκησης, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στην αρχή, δεν έχει σημασία ποιο είδος άσκησης θα κάνετε.

Θα μπορούσε να είναι 30 λεπτά περπάτημα, 30 λεπτά γιόγκα, 30 λεπτά άρση αλτήρων ή ασκήσεις με βάρος σώματος ή ακόμα και 30 λεπτά διατάσεις.

Τις δύο υπόλοιπες ημέρες κάθε εβδομάδα, μπορείτε να κάνετε κάτι πιο χαλαρό, όπως μια σύντομη βόλτα ή foam rolling για περίπου είκοσι λεπτά για να χαλαρώσει το σώμα σας.

Μόλις μπείτε σε έναν ρυθμό προπόνησης, μπορείτε να ανεβάσετε ρυθμό. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, συμπεριλάβετε προπονήσεις HIIT μερικές ημέρες την εβδομάδα και ενδιάμεσα ενσωματώστε και μερικές προπονήσεις yoga.

Οι προπονήσεις HIIT είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και να τονώσετε το μεταβολισμό σας και η γιόγκα βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και βοηθά τους μύες να ανακάμψουν.

Ωστόσο, προσέξτε μην γυμνάζεστε υπερβολικά. Ακούστε το σώμα σας.

Εάν διαπιστώσετε ότι το σώμα σας πονάει συνεχώς ή κουράζεται από την πολύ συχνή ή πολύ σκληρή άσκηση, δώστε στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για αποκατάσταση. Εκμεταλλευτείτε τις μέρες που αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια για να κάνετε μια πιο έντονη προπόνηση.