Οι άνθρωποι μπορεί να είναι επιρρεπείς στο να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας λόγω ενός συνδυασμού χαρακτηριστικών προσωπικότητας και κινήτρων, συμπεριλαμβανομένου του να βασίζονται έντονα στη διαίσθησή τους, να αισθάνονται ανώτεροι σε σχέση με τους άλλους και να αντιλαμβάνονται απειλές στο περιβάλλον τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την American Psychological Association.

Τα ευρήματα της μελέτης μας δίνουν μια πιο σαφή και ελαφρώς διαφορετική εικόνα για τους λόγους που μπορεί ορισμένοι άνθρωποι να πιστεύουν τις συγκεκριμένες θεωρίες.

Διαβάστε επίσης: Ανατριχιάζετε όταν ακούτε μουσική; Ίσως ο εγκέφαλός σας να λειτουργεί διαφορετικά…

«Πολλοί στρέφονται σε αυτές για να εκπληρώσουν στερημένες ανάγκες για κίνητρα σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν δύσκολες καταστάσεις που προκαλούν αγωνία ή στρες» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας, δρ Σόνα Μπόους, διδακτορική φοιτήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Psychological Bulletin.

Τι έδειξε η έρευνα

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 170 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 158.000 συμμετέχοντες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.

Επικεντρώθηκαν σε μελέτες που μέτρησαν τα κίνητρα των συμμετεχόντων ή τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με τη συνωμοσιολογική σκέψη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά, οι άνθρωποι παρακινούνταν να πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας από την ανάγκη να κατανοήσουν και να αισθάνονται ασφαλείς στο περιβάλλον τους και από την ανάγκη να αισθάνονται ότι η κοινότητα με την οποία ταυτίζονται είναι ανώτερη από τις άλλες.

«Αυτά τα ευρήματα αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό ένα πρόσφατο θεωρητικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο τα κίνητρα κοινωνικής ταυτότητας θα μπορούσαν να εξηγήσουν το ενδιαφέρον προς τις θεωρίες συνωμοσίας.

Τα άτομα που παρακινούνται από την επιθυμία να αισθάνονται μοναδικοί είναι πιο πιθανό να πιστεύουν σε γενικές θεωρίες συνωμοσίας για το πώς λειτουργεί ο κόσμος» αναφέρουν οι ερευνητές.

Ποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας συνδέονται με τις θεωρίες συνομωσίας;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η έντονη αίσθηση του ανταγωνισμού προς τους άλλους ήταν πιο επιρρεπή να πιστέψουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

Όσοι πίστευαν ακράδαντα στις θεωρίες συνωμοσίας ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι ανασφαλείς, συναισθηματικά ασταθείς, παρορμητικοί, καχύποπτοι, αποτραβηγμένοι, χειριστικοί, εγωκεντρικοί και εκκεντρικοί.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μελλοντικές έρευνες πρέπει να διεξαχθούν λαμβάνοντας υπόψιν ότι η συνωμοσιολογική σκέψη είναι περίπλοκη και ότι υπάρχουν σημαντικές και διαφορετικές μεταβλητές που θα πρέπει να διερευνηθούν