Είναι και επίσημα Ιούλιος… μια «θάλασσα» από δυνατότητες για το πώς να περάσετε αυτές τις μέρες και (ελπίζουμε) το ρεπό σας απλώνεται μπροστά σας.

Αν σας καλεί η παραλία, το πάρκο ή απλά οποιοσδήποτε κλιματιζόμενος εσωτερικός χώρος, υπάρχει μια δραστηριότητα που ταιριάζει απόλυτα σε κάθε τοποθεσία και κλίμα και προσφέρει 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία σας: το διάβασμα.

1. Το διάβασμα «ακονίζει» το μυαλό

Αν και τα οφέλη του διαβάσματος επεκτείνονται σε ολόκληρο το σώμα, πρόκειται για μια εγκεφαλική διαδικασία. Ένα βασικό πλεονέκτημα της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι κρατά το μυαλό σας σε φόρμα.

Διαβάστε επίσης: Μυαλό: Η σωματική ή η πνευματική δραστηριότητα το κρατά σε… φόρμα;

Κάθε φορά που διαβάζετε ένα καινούργιο βιβλίο, ενισχύετε τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλό σας, γεγονός που συμβάλει στην πιο αποτελεσματική εγκεφαλική λειτουργία.

Η ανάγνωση είναι μια δραστηριότητα που συνιστάται από το Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

2. Μας χαρίζει χρόνια

Αγαπητοί βιβλιοφάγοι, υπάρχουν έρευνες που λένε ότι το διάβασμα σας βοηθάει να ζήσετε περισσότερο. Οι επιστήμονες λένε ότι τα βιβλία μυθοπλασίας είναι πιο αποτελεσματικά από την ανάγνωση περιοδικών και εφημερίδων.

3. Μειώνει το άγχος

Επειδή το διάβασμα είναι μια καθηλωτική δραστηριότητα, απαιτεί την πλήρη συγκέντρωση και προσοχή σας, γεγονός που είναι χρήσιμο για την ανακούφιση από το στρες. Αυτό το επίπεδο δέσμευσης και εστίασης είναι ένας τρόπος για να «αποδράσουμε» από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

4. Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση

Μέρος του γιατί το διάβασμα είναι ωφέλιμο είναι επειδή μας επιτρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τον εαυτό μας και να εκτιμήσουμε τις εμπειρίες των άλλων. 

Η μυθοπλασία, ειδικά, μας απαιτεί να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να φανταστούμε χαρακτήρες και σκηνικά. Έτσι, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων.

Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης συμβάλλει στην ανάπτυξη και ενίσχυση πολλών ευεργετικών φιλοκοινωνικών συμπεριφορών.

5. Αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου μας

Το διάβασμα είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος εκτόνωσης και ανακούφισης από το άγχος, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ενσωματωθεί στη βραδινή σας ρουτίνα. Ένα ήρεμο και συγκεντρωμένο μυαλό είναι το κλειδί για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.