Όταν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα όπως αδυναμία, σύγχυση, πονοκέφαλο, ζάλη, εμετό, μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος ή προβλήματα όρασης και ομιλίας, συνήθως το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό μας είναι το εγκεφαλικό.

Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Στην πραγματικότητα, οι μισοί από τους ανθρώπους που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια υποπτευόμενοι εγκεφαλικό επεισόδιο, διαγνώστηκαν τελικά με κάτι άλλο, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Annals of Medicine.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο εμποδίζεται, είτε από θρόμβο αίματος είτε από ρήξη αιμοφόρου αγγείου. Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν, τα μέρη του σώματος που ελέγχονται από αυτά παύουν να λειτουργούν και εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες παθήσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα:

Διαταραχές της ισορροπίας

Τα προβλήματα ισορροπίας όπως ο ίλλιγος μπορεί να προκύψουν όταν οι αισθητήρες ισορροπίας στα αυτιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποστολή σημάτων στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ναυτία, ζάλη ή αποπροσανατολισμό και να θολώνει την όρασή του.

Επιληπτικές κρίσεις

Οι επιληπτικές κρίσεις έχουν πολλά κοινά συμπτώματα με το εγκεφαλικό όπως τρέμουλο, σύγχυση, αδυναμία ή μούδιασμα, δυσκολία στην ομιλία ή προβλήματα όρασης.

Ημικρανία

Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο (ιδίως γύρω από τους κροτάφους), ναυτία, εμετό και ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν: προβλήματα όρασης, προβλήματα ισορροπίας, αδυναμία και δυσκολία στη σκέψη, ευαισθησία στη θερμότητα και μούδιασμα στα πόδια.

Χαμηλό νάτριο

Ένα άτομο με υπονατριαιμία μπορεί να έχει πονοκέφαλο ή ναυτία, σύγχυση, μυϊκή αδυναμία ή συσπάσεις, δυσκολία στην αναπνοή ή να πάθει επιληπτική κρίση.

Χαμηλό σάκχαρο

Όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει κάτω από το φυσιολογικό εύρος, το άτομο μπορεί να αρχίσει να χλωμιάζει, να τρέμει, να ιδρώνει ή να ζαλίζεται. Καθώς επιδεινώνεται η υπογλυκαιμία μπορεί να προκληθούν συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως απώλεια συντονισμού, δυσκολία στην ομιλία ή θολή όραση.

Σε κάθε περίπτωση αν εκδηλώσετε κάποιο σύμπτωμα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.