Κανείς δεν είναι πραγματικά αλλεργικός στον ήλιο, αλλά ορισμένοι άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι σε διάφορους τύπους ηλιακών ακτίνων. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αναπτύξουν ήπιες έως σοβαρές αντιδράσεις μετά από εκτεταμένη έκθεση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι «ηλιακών αλλεργιών», αλλά το πολύμορφο εξάνθημα φωτός (PLE), μια αυτοάνοση κατάσταση στο δέρμα που εμφανίζεται μετά την έκθεση στον ήλιο, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα.

Ένας άλλος συνήθης «ύποπτος» είναι η ηλιακή κνίδωση, που προκαλεί κνίδωση και κοκκινωπές κηλίδες 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Άλλες παθήσεις που μπορεί να συναντήσετε είναι η φωτοαλλεργική αντίδραση (όταν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου τροποποιούν τη χημική δομή φαρμάκων ή προϊόντων που εφαρμόζονται στο δέρμα και το άτομο αναπτύσσει αλλεργία) και η ακτινική κνήφη (προκαλεί αυξημένες βλατίδες ή οζίδια στο δέρμα).

Το PLE αντιπροσωπεύει το 70% των «ηλιακών αλλεργιών»

Τα ανοσοποιητικά κύτταρα των ατόμων που εκδηλώνουν PLE ενεργοποιούνται από τον ήλιο. Όταν ο ήλιος «επιτίθεται» στο δέρμα τους, αναπτύσσουν δερματική αντίδραση στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες.

Το πολύμορφο εξάνθημα φωτός μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα και όλους τους τύπους δέρματος. Ωστόσο, περισσότερο κινδυνεύουν οι γυναίκες και τα άτομα με ανοιχτόχρωμα δέρμα. Συνήθως ξεκινά όταν κάποιος είναι έφηβος ή νεαρός ενήλικας. Μπορεί, επίσης, να είναι κληρονομική πάθηση.

Το PLE μπορεί να εμφανιστεί αρκετές ώρες ή ημέρες μετά από μια εκτεταμένη παραμονή στον ήλιο. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται γενικά περισσότερο είναι αυτές που καλύπτονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά όχι το καλοκαίρι: ο λαιμός, το στήθος και τα εξωτερικά μέρη των χεριών.

Τα συμπτώματα ενός εξανθήματος μπορεί να περιλαμβάνουν εξογκώματα, βλατίδες, οζίδια, φουσκάλες ή κνίδωση, κνησμό, υγρό, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος και πρήξιμο.

Εάν αντιμετωπίσετε ένα αλλεργικό επεισόδιο απομακρυνθείτε από τον ήλιο, τοποθετήστε δροσερά, υγρά ρούχα στις πληγείσες περιοχές του δέρματός σας και μείνετε ενυδατωμένοι.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε PLE ή άλλη «αλλεργία στον ήλιο», ένας δερματολόγος είναι ο καλύτερος γιατρός για να αξιολογήσει και να θεραπεύσει την κατάσταση του δέρματός σας.

Εάν θέλετε να προστατευτείτε προληπτικά, αυξήστε σταδιακά τον χρόνο που περνάτε στον ήλιο. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα σας να προσαρμοστεί.

Αποφύγετε τον ήλιο όταν είναι πιο δυνατός, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιήστε προστατευτικά αντικείμενα, όπως καπέλα. Φυσικά, μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας. Εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.