Το μέσο ανθρώπινο σώμα σε κατάσταση ηρεμίας εκπέμπει περίπου την ίδια ποσότητα θερμότητας με μια λάμπα 100 Watt. Αυτό είναι καλό όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι στη θερμοκρασία του σώματος των 37°C  ή χαμηλότερη.

Όταν το περιβάλλον μας υπερβαίνει τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση είναι η εφίδρωση. Τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία δίπλα στο δέρμα διαστέλλονται σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από αυτήν.

Αυτό ένα από τα πρώτα σημάδια ότι το σώμα προσπαθεί να δροσιστεί. Όταν όμως η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι υψηλή, η εφίδρωση γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Μέτρα προφύλαξης και γενικές οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Το αίμα δεν ψύχεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, ενεργοποιώντας μια σειρά «πρωτοκόλλων» έκτακτης ανάγκης για την προστασία ζωτικών λειτουργιών.

Θερμική εξάντληση

Η ροή του αίματος στο δέρμα αυξάνεται, επιβαρύνοντας την καρδιά. Για κάθε 0,5°C αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα, οι καρδιακοί παλμοί ενός τυπικού ατόμου αυξάνονται κατά 10 το λεπτό.

Ως αποτέλεσμα έχουμε ταχυπαλμία και αίσθημα ζαλάδας. Ο εγκέφαλος λέει στους μύες να επιβραδύνουν, προκαλώντας κόπωση. Τα νευρικά κύτταρα δεν λειτουργούν σωστά, οδηγώντας σε πονοκέφαλο, ναυτία ή ακόμη και εμετό.

Ταυτόχρονα, η εφίδρωση οδηγεί στην απώλεια υγρών και νατρίου, που αλλάζει την καθοριστικής σημασίας ισορροπία για σώμα. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη αρτηριακή πίεση, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και κράμπες.

Θερμοπληξία

Εάν η θερμοκρασία του πυρήνα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από τους 40°C , τα όργανα αρχίζουν να σταματούν να λειτουργούν και τα κύτταρα αλλοιώνονται. Μια καρδιά που έχει υπερφορτωθεί μπορεί να πάθει ανακοπή. Αυτό ονομάζεται θερμοπληξία.

Ενώ χάνεται η ικανότητα εφίδρωσης, εσωτερικά, η φλεγμονή επιταχύνεται, ασκώντας πίεση στα νεφρά. Όταν τα νεφρά πάψουν να λειτουργούν, όλες οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί δεν μπορούν να αποβληθούν και το σώμα γίνεται τοξικό. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει άλλα όργανα.

Υπάρχουν τουλάχιστον 27 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ο οργανισμός μπορεί να «χάσει» στη μάχη με την υπερθέρμανση.