Εάν μονίμως νιώθετε πως δεν ελέγχετε εσείς τη μέρα σας αλλά η μέρα σας εσάς, τότε μάλλον έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με τον εαυτό σας εσωτερικά και εξωτερικά.

Αν και μπορεί να σας φαίνεται αδύνατο να διαχειριστείτε τους συνεχείς περισπασμούς και το άγχος της καθημερινότητας, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε για κάποιες αλλαγές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και που σας στοιχίζουν την πολυπόθητη ισορροπία που όλοι μας έχουμε ανάγκη.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Οι τρόποι που την βλάπτετε και δεν το αντιλαμβάνεστε

4 τρόποι για να ισορροπήσετε σώμα και νου

#1 Μην ξεχνάτε να φάτε

Πολλοί από εμάς δουλεύουμε τόσο πολύ που συχνά ξεχνάμε μέχρι και να φάμε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα και μείωση της ενέργειάς μας σε όλους τους τομείς. Εάν μονίμως δεν παρέχετε στο σώμα σας τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, διατρέχετε τον κίνδυνο υποσιτισμού. Οι συνέπειες; Απώλεια άλιπης μυϊκής μάζας, κακή επούλωση των πληγών, έλλειψη απαραίτητων βιταμινών. Ο χρόνιος υποσιτισμός δε, έχει μακροπρόθεσμη επίδραση σε όλα τα εσωτερικά μας όργανα.

Για να ανακτήσετε την ενέργεια και την εστίασή σας, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για φαγητό, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σύντομο διάλειμμα. Εάν δυσκολεύεστε να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε ένα διάλειμμα, μπορείτε να επιλέξετε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι και θα αποτρέψει τη γρήγορη πτώση των επιπέδων γλυκόζης.

Κάποια προτεινόμενα υγιεινά σνακ είναι:

  • Μπανάνα
  • Καρύδια με μέλι
  • Αμύγδαλα με σταφίδες
  • Μάνγκο
  • Αβγό
  • Γιαούρτι με βρόμη και μέλι
  • Μαύρη σοκολάτα

#2 Μην κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Εάν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι εύκολο να παραμελήσετε τη σωματική άσκηση. Όσο περισσότερο κάθεστε, τόσο επιβαρύνετε το μυαλό και το σώμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, οι αρθρώσεις σας μπορεί να υποφέρουν από πόνο και δυσκαμψία. Επιπλέον, οι πολλές ώρες στο γραφείο σας κουράζουν και αυξάνουν τον κίνδυνο κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Κάθε μια ώρα, σηκωθείτε, κινηθείτε ή έστω τεντωθείτε. Η καθιστική ζωή για μεγάλες περιόδους είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει σωματικό αλλά και ψυχικό πόνο.

#3 Ισορροπήστε το πρόγραμμά σας

Ένας άλλος τρόπος για να αποκαταστήσετε την ισορροπία μυαλού και σώματος είναι να κάνετε αλλαγές στο πρόγραμμά σας. Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο δουλεύοντας, πρέπει απαραίτητα να αφιερώσετε χρόνο για την ψυχική και σωματική σας υγεία. Αντί να αφιερώνετε όλη την ημέρα λοιπόν στη δουλειά, συμπεριλάβετε μια ώρα για άσκηση, προγραμματίστε μικρά διαλείμματα κάθε λίγες ώρες και αφιερώστε μόλις λίγα λεπτά από το χρόνο και το πρόγραμμά σας στο διαλογισμό.

*Θυμηθείτε:

Η επαγγελματική εξουθένωση επηρεάζει την ψυχική υγεία και μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα. Το σώμα σας μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία ακόμα και στο να κάνει απλές κινήσεις και διεργασίες. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να βάλετε προτεραιότητες.

#4 Προγραμματίστε την ώρα χαλάρωσης

Μπορείτε να περνάτε το χρόνο σας ευχαριστώντας τους ανθρώπους γύρω σας και βάζοντας όλους τους άλλους πρώτους και τον εαυτό σας τελευταίο. Μπορείτε όμως και όχι. Η υπερβολή του να μην βρίσκετε χρόνο να χαλαρώνετε ποτέ εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα στρες. Πριν το καταλάβετε, μπορεί να παλεύετε με τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το άγχος, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις μπορεί να επεκταθούν σε ανοσοανεπάρκεια, έλλειψη ύπνου και ταχεία γήρανση.

Η αυτοφροντίδα λοιπόν και ο χρόνος για χαλάρωση απαραίτητα για την ψυχική σας υγεία και ευεξία. Κάντε ένα μπάνιο, κοιμηθείτε, πηγαίνετε στο κομμωτήριο ή μια βόλτα. Ακριβώς όπως ενδεχομένως θα τροποποιούσατε το πρόγραμμά σας για να δημιουργήσετε μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, πρέπει να βρείτε χρόνο για να ιεραρχήσετε και να συμπεριλάβετε τις δικές σας ανάγκες.