Έξω έχει άπειρη ζέστη, ο ήλιος καίει και εσείς νιώθε μια ενόχληση στο λαιμό και πόνους στο σώμα. Ωχ, ανεβάζετε και πυρετό… Μήπως έχετε Covid; Ναι, αλλά αυτά είναι και τα συμπτώματα της γρίπης.

Μόνο που… είναι Ιούλιος. Πώς γίνεται να κρυώσατε;

Κι όμως, το κρυολόγημα μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα και το καλοκαίρι ακόμη και να μας χαλάσει τις διακοπές. Απλά είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουμε, επειδή δεν είμαστε όλοι μαζεμένοι σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους.

Διαβάστε επίσης: Βούρτσισμα: Από ποιες παθήσεις, που δεν σχετίζονται με τα δόντια, μας προστατεύει;

Για να αντιμετωπίσετε όμως αποτελεσματικά τα συμπτώματα, θα πρέπει να γνωρίζετε τη βασική διαφορά ανάμεσα στο καλοκαιρινό και το χειμερινό κρυολόγημα.

Είναι ίδια τα μικρόβια που μας βασανίζουν όλο το χρόνο;

Ενώ τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος μπορεί να φαίνονται γενικά ίδια– βουλωμένη μύτη ή ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, ερεθισμένος λαιμός, βήχας, πόνος και μερικές φορές πυρετός – υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί (για την ακρίβεια, πάνω από 200) που μπορεί να είναι η αιτία.

Οι περισσότεροι μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε εποχή του έτους, αλλά μερικοί είναι πιο εποχικοί, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να καθορίσει πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ο ιός σε μια επιφάνεια.

Το καλοκαιρινό κρυολόγημα τείνει να προκαλείται από ιούς όπως ο εντεροϊός ή ο αδενοϊός. Αυτοί μπορούν να αντέξουν καλά στη ζέστη. Από την άλλη, οι υπεύθυνοι πίσω από τα περισσότερα χειμερινά κρυολογήματα είναι οι ρινοϊοί.

Τι διαφορά έχει το καλοκαιρινό κρυολόγημα από το χειμερινό;

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ ενός καλοκαιρινού και ενός χειμερινού κρυλογήματος είναι το πώς εμείς ανταποκρινόμαστε σε αυτό. Δηλαδή, το χειμώνα, μας είναι πιο εύκολο να μείνουμε στο κρεβάτι και να τρώμε σούπα.

Αντίθετα, το καλοκαίρι δεν θέλετε ένα κρύωμα να σας στερήσει τη διασκέδαση από τα πάρτι, τα μπάνια, τις αποδράσεις και τα μπάρμπεκιου.

Εάν αρρωστήσετε, οι ειδικοί λένε να αντιμετωπίσετε ένα καλοκαιρινό κρυολόγημα σχεδόν όπως θα αντιμετωπίζατε ένα χειμερινό κρυολόγημα – μείνετε στο σπίτι μέχρι να γίνετε καλά.

Ανεξάρτητα από το ποια οικογένεια ιών κυκλοφορεί, όλα τα μικρόβια που προκαλούν κρυολόγημα μεταδίδονται μέσω μολυσματικών σταγονιδίων, όπως αυτά που εκπέμπονται στον αέρα με ένα φτέρνισμα ή έναν βήχα.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος είναι η αυτοφροντίδα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για το κρυολόγημα, το σώμα σας απαιτεί ξεκούραση και ενυδάτωση για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει αυτούς τους ιούς και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα