Τα ιδρωμένα πόδια δεν είναι ένα ασυνήθιστο πρόβλημα, ειδικά σε περίοδο καύσωνα. Υπάρχουν ωστόσο μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να απαλαγείτε από την ενοχλητική αυτή αίσθηση που μπορεί ακόμα και να σας αποσπά την προσοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ας δούμε λοιπόν τι συνιστούν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης: Ομορφιά: Τι πρέπει να κάνετε κάθε βράδυ για να ξυπνάτε λαμπεροί;

Τι μπορεί να προκαλέσει τον ιδρώτα στα πόδια

Τα κλειστά παπούτσια, οι υψηλές θερμοκρασίες, το άγχος και η νευρικότητα μπορεί να είναι κάποιοι από τους κύριους ενόχους που τα πόδια σας ιδρώνουν.

Τα πόδια άλλωστε δουλεύουν σκληρά όλη μέρα για εμάς και μάλιστα… παγιδευμένα σε κάλτσες και παπούτσια που δεν επιτρέπουν τη ροή του αέρα.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα περιστασιακά, ειδικά αυτή τη περίοδο του καύσωνα, δε χρειάζεται να ανησυχείτε.

Ωστόσο, υπάρχει μια σπανιότερη αιτία για τα ιδρωμένα πόδια που ονομάζεται υπεριδρωσία κατά την οποία τα άτομα βιώνουν υπερβολικές ποσότητες ιδρώτα σε περιοχές όπως οι μασχάλες, το πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια, ακόμα κι αν δεν έχουν ασκηθεί ή εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τυπικά, η υπεριδρωσία προκύπτει από κάποια ιατρική κατάσταση ή μπορεί να είναι μια κληρονομική διαταραχή, επομένως η σωστή καθοδήγηση από το γιατρό σας είναι επιβεβλημένη.

Πώς να βάλετε «στοπ» στα ιδρωμένα πόδια

Φορέστε κάλτσες που βοηθούν τα πόδια σας να «αναπνέουν»

Ορισμένα υφάσματα επιτρέπουν στη θερμότητα και την υγρασία να «κυκλοφορούν», γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη μείωση της εφίδρωσης.

Οι καλύτερες κάλτσες για τα ιδρωμένα πόδια είναι εκείνες που είναι κατασκευασμένες από κατάλληλα για αυτό το σκοπό υλικά όπως:

  • Το μαλλί μερινό (οι λεπτές, απαλές του ίνες ρυθμίζουν τη θερμοκρασία ώστε τα πόδια να παραμένουν άνετα σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Επίσης, το μαλλί μπορεί να απορροφήσει έως και το 30% του βάρους του σε νερό και να το εξατμίσει, γεγονός που βοηθά τα πόδια να παραμένουν στεγνά).

Επιπλέον, έχετε πάντα μαζί σας άλλο ένα ζευγάρι κάλτσες για να αλλάξετε αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πλένετε τα πόδια σας σε καθημερινή βάση

Εάν δεν το κάνετε ήδη, ξεκινήστε από σήμερα να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με σαπούνι και νερό. Βεβαιωθείτε ότι τα στεγνώνετε καλά, ακόμα και ανάμεσα στα δάχτυλα, πριν φορέσετε κάλτσες και παπούτσια.

Το υγρό δέρμα σε συνδυασμό με τον «κλειστό χώρο» των παπουτσιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Προμηθευτείτε προϊόντα που απορροφούν τον ιδρώτα

Αφού πλύνετε και στεγνώσετε τα πόδια σας, εφαρμόστε προϊόντα σχεδιασμένα να απορροφούν τον ιδρώτα για να διασφαλίσετε ότι τα πόδια σας θα παραμείνουν στεγνά όλη την ημέρα όπως σκόνη κατά των μυκήτων ή ένα αντιιδρωτικό αποσμητικό.