Ως παιδιά, συχνά… βομβαρδιζόμασταν με συμβουλές για την υγεία μας, συμβουλές που συχνά μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, πόσες από αυτές βασίζονται πράγματι σε επιστημονικά στοιχεία;

Καθώς μεγαλώνουμε είναι ωφέλιμο να τις αξιολογούμε και μάλλον κάποιες να τις απορρίπτουμε, κατανοώντας καλύτερα το πώς λειτουργεί ο οργανισμός μας.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Την προστατεύουμε και έτσι

5+1 κοινοί μύθοι για την υγεία που μας ακολουθούν από την παιδική ηλικία

Μύθος #1: Αν καταπιούμε τσίχλα θα «κολλήσει» στο στομάχι μας

*Αλήθεια

Αν ήταν έτσι, τότε η ζημιά θα είχε γίνει προ πολλού!

Η τσίχλα δεν παραμένει… κολλημένη στο στομάχι μας. Μπορεί να μην χωνεύεται πλήρως, αλλά όπως και άλλα τρόφιμα περνά από το πεπτικό σύστημα και ευτυχώς, αποβάλλεται.

Μύθος #2: Αν κάνουμε «κρακ» τις αρθρώσεις μας θα πάθουμε αρθρίτιδα

*Αλήθεια

Δεν υπάρχει ιατρική απόδειξη που να υποδηλώνει ότι το «κρακ» των αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή αρθρίτιδα. Έχουν γίνει ορισμένες έρευνες επί του θέματος χωρίς ωστόσο καμία να προσφέρει ένα οριστικό και καθολικό αποτέλεσμα.

Πείραμα γιατρού που «έσπαγε» τις αρθρώσεις στο αριστερό του χέρι πολλές φορές την ημέρα, απέδειξε πως οι αρθρώσεις του αριστερού του χεριού δεν διέφεραν από αυτές του δεξιού ούτε εμφάνισαν συμπτώματα αρθρίτιδας στο τέλος.

Μύθος #3: Αν βγούμε έξω με βρεγμένα μαλλιά θα κρυώσουμε

*Αλήθεια

Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, όχι από την έξοδό μας με νωπά μαλλιά.

Ενώ η έκθεση στον κρύο καιρό μπορεί να μας θέτει σε κινδύνους αφού οι ψυχρές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην επιβίωση των ιών και το ανοσοποιητικό είναι συχνά για πολλούς το χειμώνα πιο ευάλωτο λόγω έλλειψης βιταμίνης D, ενυδάτωσης, σωματικής άσκησης κλπ., τα βρεγμένα μαλλιά είναι μάλλον ένας από τους τελευταίους παράγοντες που μπορεί να μας αρρωστήσουν το χειμώνα.

Μύθος #4: «Ζακέτα να πάρεις»!

*Αλήθεια

Πάρτε την για να κάνετε το χατίρι της μαμάς, άλλωστε μπορεί και να χρειαστεί τελικά…

Ωστόσο, όπως ακριβώς και στην προηγούμενη περίπτωση, από επιστημονική άποψη, δεν θα αρρωστήσετε απαραίτητα αν δεν την φοράτε.

Ο ξηρός αέρας του χειμώνα επιμηκύνει το χρόνο επιβίωσης του ιού της γρίπης και η εισπνοή αυτού του αέρα επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση της αναπνευστικής οδού, καθιστώντας την ευάλωτη στους ιούς. Για τον λόγο αυτό συνίσταται να καλύπτουμε το στόμα μας με κάποιο μαντήλι ή φουλάρι κατά την έκθεσή μας στον ψυχρό άνεμο.

Επιπλέον, υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά μέτρα που πρέπει να παίρνουμε κατά των ποικίλων ασθενειών, όπως η υγιεινή και το πλύσιμο των χεριών.

Μύθος #5: Αν καθόμαστε πολύ κοντά στην τηλεόραση θα πάθουμε μυωπία

*Αλήθεια

Το να κάθεστε κοντά στην τηλεόραση μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σας προσωρινά, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει κάποια μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να διατηρείτε μια λογική απόσταση για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη άνεση θέασης και να μειώσετε την κούραση των ματιών.

+1 Μύθος ομορφιάς: Όταν κόβουμε τα μαλλιά μας πολύ κοντά, ξαναβγαίνουν πιο πυκνά και μεγαλώνουν πιο γρήγορα

*Αλήθεια

Καλά θα ήταν να είναι έτσι…

Στην πραγματικότητα, το να κόψετε τα μαλλιά σας πολύ κοντά δεν αλλάζει την υφή τους ούτε επιταχύνει το ρυθμό που μεγαλώνουν. Φυσικά, κόβοντας τις ταλαιπωρημένες άκρες, τα μαλλιά ανανεώνονται αλλά μην περιμένετε να αλλάξουν καλώς ή κακώς όλα τους τα χαρακτηριστικά.