Κανένα μέσο από μόνο του δεν μπορεί να μας βλάψει εάν εμείς δεν του δώσουμε τη δύναμη να το κάνει. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν το παρακάνουμε με τα social media που φυσικά σήμερα είναι πια στη ζωή μας για τα καλά

Τα social media είναι ωφέλιμα εργαλεία για την ανάπτυξη για παράδειγμα μιας επιχείρησης και φυσικά παρέχουν ευκαιρίες για αυτοέκφραση, ενημέρωση και επικοινωνία. Όταν όμως η χρήση τους γίνεται δεύτερη φύση μας, εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κινδύνους ψυχικής υγείας.

Ποιες είναι οι πιθανές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε υγιή όρια στη σχέση μας με εκείνα;

Διαβάστε επίσης: Romanticizing life: Τι μας προτείνει το γνωστό αυτό trend και αξίζει να το ακολουθήσουμε;

Πώς μπορεί να μας επηρεάσει η υπερβολική χρήση των social

Απώλεια ατομικότητας– Αρνητικά συναισθήματα

Δεν είναι δύσκολο στα social να αρχίσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Άλλωστε, συχνά, σε τέτοιους διαδικτυακούς χώρους έχουμε να κάνουμε με μια ωραιοποιημένη πραγματικότητα αφού οι πιο πολλοί χρήστες επιδιώκουν την αποδοχή και τα likes. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, η πλειοψηφία των ατόμων θα δείξει στα social μια ιδανική από όλες τις απόψεις, εικόνα.

Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει το ανθυγιεινό συναίσθημα της ζήλιας το οποίο δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο υπερβολικής… χαράς και ανταγωνισμού. Ένα άτομο με τέτοιου είδους αρνητικά συναισθήματα μπορεί να επιδιώξει να κάνει τη ζωή του να φαίνεται όλο και καλύτερη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια μη συνειδητή προσπάθεια να υπερέχει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω συναισθήματα ζήλιας στους άλλους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν αντίστοιχα να κάνουν το ίδιο και ούτω καθεξής.

Και κάπως έτσι, όλοι καταλήγουμε να έχουμε το… τέλειο σώμα, τον τέλειο σύντροφο, το τέλειο επάγγελμα, τους τέλειους φίλους κτλ.

Πέραν των αρνητικών συναισθημάτων της ζήλιας και του ανταγωνισμού, τελικά ενεργούμε στα social με έναν συγκεκριμένο τρόπο που πιστεύουμε ότι θα αρέσει στους άλλους. Κατά πόσον όμως τελικά αρέσει σε εμάς;

Περισσότερος χρόνος στα social- Χαμηλότερη αυτοεκτίμηση

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behaviour αποκάλυψε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν νεαρά άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο χαμηλότερη ήταν η αυτοεκτίμησή τους. Πώς μπορεί άλλωστε κανείς να είναι επαρκής σε έναν ουτοπικά τέλειο κόσμο;

Ακολούθως, μπορεί κανείς να καταλήξει να νιώθει άσχημα για το σώμα του, τις επαφές του, την εργασία του και άλλους ποικίλους τομείς της ζωής του.

Το διαδίκτυο μπορεί να είναι σκληρό

Τα social media δεν θα έλεγε κανείς πως είναι και το πιο ευγενικό «μέρος» για να περιηγείται κανείς. Πολλά άτομα θα κρίνουν και μάλιστα σκληρά. Η έκθεση σε υποτιμητικά σχόλια μπορεί να είναι επιζήμια για την προσωπικότητα και βεβαίως την ψυχική υγεία κάποιου, προκαλώντας άγχος, θλίψη, ακόμη και κατάθλιψη.

Βρίσκοντας την ισορροπία στον κόσμο των social

Τα άτομα που σταματούν να χρησιμοποιούν τα social media ακόμη και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την ψυχική υγεία τους, όπως έδειξε πρόσφατη βρετανική μελέτη.

Μια άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά 30 λεπτά ημερησίως από νέους ενήλικες μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη.

Για να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εύρεση της ισορροπίας και η εξάσκηση της προσεκτικής χρήσης τους είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να έχουμε επίγνωση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων, να θέτουμε όρια και να δίνουμε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και τα πρόσωπα που πραγματικά υπάρχουν ενεργά στη ζωή μας.

Δώστε βάση σε εσάς, στις αληθινές σας ανάγκες, στα πραγματικά σας θέλω. Η μόνη έγκριση που έχει πραγματικά σημασία είναι η έγκριση από τον ίδιο σας τον εαυτό. Είναι απαραίτητο να κάνετε λιγότερες ερωτήσεις που σας κάνουν να αναρωτιέστε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσάς και περισσότερες που αφορούν τις δικές σας επιθυμίες και αξίες.

Μην ξεχνάτε: Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε ανησυχώντας για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς τόσο περισσότερο χρόνο περνάμε «φυλακισμένοι» στις σκέψεις τους και απομακρυσμένοι από τις δικές μας…

Ενσωματώνοντας τελικά την ενσυνειδητότητα στις συνήθειές μας μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις θετικές πτυχές των social, προστατεύοντας παράλληλα την ψυχική μας υγεία. Οι ψηφιακοί αυτοί χώροι πρέπει τελικά να καταφέρουμε να είναι ένα εργαλείο σύνδεσης και έμπνευσης και όχι μια πηγή αγωνίας στην ήδη απαιτητική καθημερινή μας ζωή.