Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), θα είμαστε σύντομα σε θέση να προβλέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων υγείας αργότερα στη ζωή, με το πάτημα ενός κουμπιού. Η ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής, που συμβαίνει όταν συσσωρεύεται πλάκα στα τοιχώματα της κοιλιακής αορτής, πρόκειται για πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Προβλέπει επίσης τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων και άνοιας στο τέλος της ζωής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι κοινές μηχανικές σαρώσεις για την μέτρηση της οστικής πυκνότητας, που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της οστεοπόρωσης, φαίνεται πως μπορούν να ανιχνεύσουν και την ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής.

Ωστόσο, απαιτείται άριστα καταρτισμένο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για την ανάλυση των εικόνων, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά.

Όμως, ερευνητές από τη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) και τη Σχολή Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα λογισμικό που θα αναλύει τις σαρώσεις πολύ πιο σύντομα και συγκεκριμένα περίπου 60.000 εικόνες σε μια μόνο μέρα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής δρ Joshua Lewis, που συμμετείχε στην μελέτη αναφέρει: «Δεδομένου ότι αυτές οι εικόνες και οι αυτοματοποιημένες βαθμολογίες μπορούν να αποκτηθούν γρήγορα και εύκολα τη στιγμή της εξέτασης της οστικής πυκνότητας, μελλοντικά μπορεί να έχουμε πιο έγκαιρη ανίχνευση καρδιαγγειακών παθήσεων και παρακολούθηση ασθενειών κατά τη συνήθη κλινική πρακτική».

Προβλέποντας προβλήματα υγείας στο «μισό» χρόνο

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet, προήλθαν από την διεθνή συνεργασία ερευνητών πολλών πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου των University of Minnesota, Southampton και University of Manitoba.

Αν και δεν είναι ο πρώτος αλγόριθμος που αναπτύχθηκε για την αξιολόγηση του κινδύνου ασβεστοποίησης της κοιλιακής αορτής, η μελέτη είναι η μεγαλύτερη τους είδους της, όπως λένε οι ερευνητές και βασίστηκε στα πιο κοινά χρησιμοποιούμενα μοντέλα για την μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

Μάλιστα είναι ο πρώτος αλγόριθμος που δοκιμάστηκε σε πραγματικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας εικόνες που λήφθηκαν στα πλαίσια της εξέτασης της οστικής πυκνότητας.

Μετά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων, το εξειδικευμένο προσωπικό και το λογισμικό κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα για την έκταση της ασβεστοποίησης της κοιλιακής αορτής (χαμηλή, μέτρια ή υψηλή) στο 80% των περιπτώσεων, ένα εντυπωσιακό ποσοστό δεδομένου ότι ήταν η πρώτη έκδοση του λογισμικού.

«Ενώ απαιτείται περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας του λογισμικού σε σύγκριση με τις ανθρώπινες μετρήσεις, αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από τον αλγόριθμο της πρώτης έκδοσης, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για όλα όσα θα καταφέρουμε στο μέλλον» καταλήγουν οι ερευνητές.