Οκτώ… Αυτός είναι ο μαγικός αριθμός των συνηθειών που πρέπει να υιοθετήσετε μέχρι περίπου τη μέση ηλικία για να παρατείνετε σημαντικά την ζωή σας, τονώνοντας υγεία και ευεξία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο NUTRITION 2023 και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition.

Το να είστε σωματικά δραστήριοι, απαλλαγμένοι από εθισμούς, να μην καπνίζετε, να διαχειρίζεστε το άγχος, να ακολουθείτε μια ποιοτική διατροφή, να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, να διατηρείτε μια καλή υγιεινή ύπνου και να έχετε θετικές κοινωνικές σχέσεις είναι τα οκτώ «κλειδιά» για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Διαβάστε επίσης: Στόχος σας η μακροζωία; Ακολουθήστε τον κανόνα 80/20

Ενώ η έρευνα θεωρείται προκαταρκτική, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που υιοθέτησαν τις παραπάνω συνήθειες θα ζήσουν περισσότερο, πάνω από δύο δεκαετίες, αναφέρουν οι ερευνητές συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν υιοθετήσει καμία από τις παραπάνω.

«Είμαστε πραγματικά έκπληκτοι από το πόσα οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε υιοθετώντας μία, δύο, τρεις ή και τις οκτώ προαναφερθείσες συνήθειες τρόπου ζωής» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Xuan-Mai T. Nguyen, ειδικός στην επιστήμη της υγείας στο Department of Veterans Affairs.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ευεξία μας. Όσο νωρίτερα υιοθετήσουμε τις συνήθειες αυτές τόσο καλύτερα, ακόμα όμως κι αν κάνετε μια αλλαγή στα 40, τα 50 ή τα 60 σας, επωφελείστε και πάλι» προσθέτει ο Xuan-Mai T. Nguyen.

Πώς προάγουν την καλή υγεία οι συγκεκριμένες συνήθειες

Για τη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας και τη μακροζωία που σχετίζονται με ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, εξετάζοντας δεδομένα από περισσότερους από 700.000 βετεράνους των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν περιελάμβαναν ιατρικά αρχεία και ερωτηματολόγια που συλλέχθηκαν μεταξύ 2011-2019 για ενήλικες ηλικίας 40-99 ετών. Τα δεδομένα για τα έτη που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι 33.375 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα, αποδείχθηκε ότι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, με τους συγκεκριμένους παράγοντες να συσχετίζονται με 30-45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης.

Τα υψηλά επίπεδα στρες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η κακή υγιεινή του ύπνου συσχετίστηκαν με περίπου 20% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ η έλλειψη θετικών κοινωνικών σχέσεων συνδέθηκε με 5% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Πόσο αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής;

Εντωμεταξύ, οι άνθρωποι που είχαν υιοθετήσει τον συνδυασμό των οκτώ υγιεινών συνηθειών είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Συνολικά, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που υιοθέτησαν τις οκτώ συνήθειες του τρόπου ζωής μέχρι την ηλικία των 40 ετών θα μπορούσαν να αναμένουν ότι θα αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής 23,7 ή 22,6 ετών, αντίστοιχα.

Αν και είναι συχνά δύσκολο να υιοθετήσετε νέες συνήθειες ή να ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν μερικοί δοκιμασμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να τα καταφέρετε.

Η πρώτη μέθοδος είναι η δημιουργία ενός στόχου SMART. Αυτό σημαίνει να ορίσετε ένα στόχο ή μια συνήθεια που να είναι συγκεκριμένη (Specific), μετρήσιμη (Measurable), επιτεύξιμη, (Achievable), σχετική (Relevant) και χρονικά περιορισμένη (time bound).

Άλλες χρήσιμες μέθοδοι περιλαμβάνουν να ζητήσετε την στήριξη φίλων ή συγγενικών σας προσώπων, την παρακολούθηση της προόδου σας αλλά και την επιβράβευση του εαυτού σας.