Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την υγεία της καρδιάς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Αλλά επιστημονική μετα-ανάλυση προηγούμενης έρευνας δείχνει ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει σημαντικές βελτιώσεις βοηθώντας τους ανθρώπους να μειώσουν την χοληστερίνη, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αλλά και το σωματικό τους βάρος.

Πώς επηρεάζει την υγεία η χορτοφαγική διατροφή

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο περιλαμβάνουν την διατροφή που επικεντρώνεται σε ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα, ψάρια, θαλασσινά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Η μετα-ανάλυση εξέτασε 20 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που δείχνουν το ρόλο της χορτοφαγικής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Το κορυφαίo ρόφημα που «ρίχνει» την χοληστερίνη

Από όλες τις μελέτες που εξέτασαν οι ερευνητές, μπόρεσαν να βρουν 20 άρθρα για να συμπεριλάβουν, με τη μέση ηλικία των μεγεθών του δείγματος να κυμαίνεται από 28 έως 64 έτη και τη μέση διάρκεια της μελέτης να κυμαίνεται από 2 έως 24 μήνες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συσχετίστηκαν με μείωση της χοληστερίνης μέσα σε έξι μήνες. Επιπλέον, οδήγησαν σε καλύτερα επίπεδα HbA1c (μέτρο για το σάκχαρο στο αίμα) και χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι ωφέλιμη για κάποιον που διατρέχει υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Τι να τρώμε

Μερικές από τις συμβουλές των ειδικών για να μειώσετε αποτελεσματικά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, περιλαμβάνουν:

  • Καταναλώστε καλά λιπαρά: Για να μειώσουν την χοληστερίνη, πολλοί άνθρωποι αποκλείουν εντελώς τ λιπαρά από την διατροφή τους. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καλών λιπαρών όπως αυτά που βρίσκουμε στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, στην αύξηση της HDL (καλής).
  • Μειώστε τα πρόσθετα σάκχαρα: Τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως το παγωτό και τα ζαχαρούχα ροφήματα, επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη χοληστερόλη όσο και το σάκχαρο στο αίμα.
  • Καταναλώστε περισσότερα λαχανικά: Αυξάνοντας την πρόσληψη τόσο μαγειρεμένων όσο και ωμών λαχανικών μπορείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε λαχανικά όπως σπανάκι, αγκινάρες, πιπεριές,
    μπρόκολο και κουνουπίδι.